Leefbaar & Beleving

Doelstelling B1 : Toerisme en ondernemen gaan hier hand in hand en versterken elkaar

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle profileert zich als een bruisende belevingsstad voor inwoners en bezoekers en ontwikkelt een aanbod dat een interessante belevingswaarde koppelt aan de ondersteuning van het lokaal economisch weefsel. Het aanbod geeft kansen tot zelfontplooiing en stimuleert sociale ontmoeting en gemeenschapsversterking.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Toerisme en ondernemen gaan hier hand in hand en versterken elkaar’ (?Prioritair beleid):

  • Actieplan B1.1 Stimuleren van de commerciële activiteit op het grondgebied
  • Actieplan B1.2 Halle benut maximaal zijn toeristische troeven
  • Actieplan B1.3 We koesteren ons ruim en divers erfgoed en maken het toegankelijk

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B1.1: Stimuleren van de commerciële activiteit op het grondgebied

Terug naar navigatie - AP B1.1: Stimuleren van de commerciële activiteit op het grondgebied

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle heeft alle troeven om succesvol ondernemen waar te maken. Met zijn geografische ligging, uitstraling en bereikbaarheid heeft onze stad heel wat kenmerken in handen die ondernemerschap moeten stimuleren. Vandaag worden we helaas geconfronteerd met heel wat leegstand in het handelscentrum van onze stad. We willen dit aanpakken door het opzetten van proeftuinen en door starters de mogelijkheid te geven om te experimenteren. We ontmoedigen leegstand en te hoge huurprijzen door in te zetten op een leegstandsheffing. De opbrengsten van deze heffing investeren we integraal in de promotie van de lokale handel en ter bestrijding van verdere leegstand. Er worden heel wat acties op touw gezet om winkelen in Halle nog aantrekkelijker te maken. Deze acties zullen in nauw overleg met de verschillende stakeholders gekozen en uitgevoerd worden.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Het gratis parkeren op koopjesdagen werd goedgekeurd door de gemeenteraad.
Samen met Sint-Pieters-Leeuw en Beersel, stapt Halle in het project “Zennevallei hergist”.
CityD-Wes Group werd aangesteld als partner voor het versterken van de handelskern. Er werd een promoactie opgezet 'I love Halle' in het kader van citybranding.  Volgende projecten werden in 2021 opgestart: Website startjezaakinhalle.be,  actie win je winkel, het actieplan centrummanagement

De markten zijn vlot kunnen verlopen. Dankzij de tellingen die tijdens de markten zijn moeten gebeuren, hebben we kunnen merken dat het bezoekersaantal met 10% gestegen 
Op vlak van leegstand is er nog altijd een problematiek maar meten we een dalende lijn. De leegstandstaks werd ingevoerd, de leegstand werd duidelijker in kaart gebracht, heel wat leegstaande panden zijn al verkocht of verhuurd. De actie om eigenaars van leegstaande panden vrij te stellen van leegstandstaks in ruil voor een verlaagde huur voor starters, blijkt aan te slaan.

Acties

AP B1.2: Halle benut maximaal zijn toeristische troeven

Terug naar navigatie - AP B1.2: Halle benut maximaal zijn toeristische troeven

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle weet steeds meer mensen te boeien door het maximaal benutten van de toeristische troeven in de stad. Halle heeft een klein maar waardevol centrum dat diverse toeristische mogelijkheden biedt. De stad wil daarom nog sterker inzetten op de toeristische troeven door de verdere ontwikkeling van een gedifferentieerd en aantrekkelijk aanbod. Door de toeristische troeven van de stad uit te spelen wordt ook de lokale economie gestimuleerd.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Op 30 mei en 27 juni 2021 werden open schatkamerdagen georganiseerd. Dit werd herhaald tijdens de zomermaanden samen met het openstellen van de toren.

Daarnaast werd het vernieuwde toerismekantoor geopend. 

Toerisme Vlaams-Brabant (TVB) liet weten dat op provinciaal niveau inspanningen worden gedaan om ook Brusselaars (expats) te bereiken, zij stellen hun communicatiemiddelen ook ter beschikking aan Halle. Daarnaast stimuleert TVB de organisatie van een streekproductenmarkt in de zomer en het project mysterieuze bossen in de herfst.

In het najaar 2021 werden de interieurwerken aan de St-Rochuskerk opgestart.

Acties

AP B1.3: We koesteren ons ruim en divers erfgoed en maken het toegankelijk

Terug naar navigatie - AP B1.3: We koesteren ons ruim en divers erfgoed en maken het toegankelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Inwoners en bezoekers beleven cultureel erfgoed in Halle als een gedeelde grondstof en waarderen het verleden als een bron van kennis en inspiratie. Het beleven en waarderen van dit cultureel erfgoed omvat zowel de zorg voor en het beheer van de erfgoedcollectie, als de inzet ervan voor een groot en divers publiek via tentoonstellingen en workshops.
Halle voert vanuit een maatschappelijk ingebedde erfgoedvisie een actief en interactief erfgoedbeleid. Er wordt ingezet op behoud, beheer en ontsluiting van het cultureel erfgoed verweven met de identiteit en de geschiedenis van de stad, de streek en haar inwoners.
Verleden, heden en toekomst gaan hand in hand bij het koesteren van dit diverse erfgoed.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Het beheren van de collectie behoort tot de reguliere werking van den AST. In 2021 is het traject RE-Org (reorganisatietraject en inventarisatietraject van de verschillende verspreide depots) opgestart; de inventarisatie van de medaillecollectie en het opnieuw verpakken van de archeologiecollectie van den AST ism het provinciaal depot in Asse.

www.archiefbankhalle.be werd uitgewerkt en is operationeel sinds februari 2021. Deze archiefbank laat onder andere een digitale consultatie van de akten burgerlijke stand toe. De kick-off-vergadering digitalisering krantencollectie heeft plaatsgevonden op 8 juni 2021. Den AST wordt hierbij ondersteund door de erfgoedcel Pajottenland en Zennevallei. De oplevering van de krantendatabank staat gepland in het najaar 2021. 

Het Stahlhuth-orgel in de basiliek werd gerestaureerd en in de zomer 2021 werden er in het centrum een 10-tal marktkasten opgefleurd met erfgoedfoto’s.

Acties

Doelstelling B2: Gezelligheid is de grootste troef van onze stad dankzij een veelzijdig en uniek vrijetijdsaanbod

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Als stad voorzien we een kwaliteitsvol en divers vrijetijdsaanbod. De stad wordt in de regio gepercipieerd als een dynamische hedendaagse stad met een kwaliteitsvol en divers vrijetijdsaanbod. Een bruisend en boeiend cultuur- en sportaanbod wordt versterkt door verschillende evenementen in de stad. Deze zijn een belangrijke troef voor het creëren van gezelligheid en samenhorigheid in de stad.
Daarnaast zorgt een verrassende en creatieve aankleding van het openbaar domein voor sfeer en gezelligheid in de stad, die verbinding en ontmoeting genereren en zelfs aanmoedigen.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Gezelligheid is de grootste troef van onze stad dankzij een veelzijdig en uniek vrijetijdsaanbod’:

  • Actieplan B2.1 De stad organiseert evenementen die inspireren en verbinden.
  • Actieplan B2.2 We stralen de belevingswaarde van de stad uit.
  • Actieplan B2.3 Met een verrassende en creatieve aankleding van het openbaar domein, zorgen we voor een optimale stadsbeleving.
  • Actieplan B2.4 Halle weet steeds meer mensen te boeien door een veelzijdig vrijetijdsaanbod.
  • Actieplan B2.5 De infrastructuur speelt in op het vrijetijdsaanbod in de stad.

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B2.1: De stad organiseert evenementen die inspireren en verbinden.

Terug naar navigatie - AP B2.1: De stad organiseert evenementen die inspireren en verbinden.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Een veelzijdig vrijetijdsaanbod wordt versterkt door de vele evenementen in de stad. Halle is een evenementenstad, in al zijn verscheidenheid en genres. Evenementen kunnen een grote meerwaarde voor de stad betekenen, ze zijn bepalend voor het imago en de sfeer in de stad en ze versterken de sociale cohesie en samenhang. Halle zorgt voor een evenwicht tussen een levendige en leefbare stad door een optimale spreiding in tijd, ruimte en over verschillende genres heen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Sinds voorjaar 2021 is er een redactieraad ‘Vrije tijd-communicatie’ actief. Hierin wordt afgestemd op basis van de voornaamste publicaties die een impact hebben op cultuur en toerisme: Info Halle (eigenaarschap over Uit-gedeelte ligt bij deze redactieraad), Vondelbrochure en -flash, Kleine Grote Ontdekker en Evenementenkalender. De selectie, afstemming en de strategie per onderwerp zal daar gebeuren; alsook de sociale mediastrategie.

Evenementen zit in de pilootgroep voor de uitrol van de digitale dienstenmotor. De inrichting van de software werd in 2021 voorzien, de uiteindelijke uitrol wordt begin 2022 verwacht.

Voor het kijken naar het EK voetbal werd het gebruik van plastic bekers verboden. De cafés werkten met glazen of met herbruikbare bekers. Er wordt ook werk gemaakt van een ruimer afsprakenkader rond het gebruik van herbruikbare bekers tijdens evenementen.

Het projectsubsidiereglement kreeg dankzij de projectoproep extra aandacht, wat resulteerde in 11 aanvragen waarvan er 8 goedgekeurd zijn in 2021. In totaal zijn er 23 projectsubsidieaanvragen goedgekeurd in 2021.

Acties

AP B2.2: We stralen de belevingswaarde van de stad uit.

Terug naar navigatie - AP B2.2: We stralen de belevingswaarde van de stad uit.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle zet in op communicatie- en informatiestrategieën om de belevingswaarde van de stad actief uit te uit te dragen. We versterken de meest gekende en gewaardeerde kanalen zoals het stadsmagazine ‘info Halle’ en onderzoeken hoe nieuwe kanalen ons bereik kunnen verhogen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

In april 2021 kregen de Hallenaren het vernieuwde stadsmagazine in de bus: meer storytelling, meer toegankelijke en prettige schrijfstijl, een rustigere layout en meer ruimte voor aantrekkelijke foto’s. Cultuur, Toerisme, Bib werken samen met de communicatiedienst in een redactieraad voor belangrijke communicaties om toon, stijl & inhoud te stroomlijnen. Met de communicatiecampagne “Prachtig Halle” gingen we samen met de inwoners op zoek naar een eigen instagramfotograaf. Zo brengen we Halle in beeld, door de ogen van de Hallenaar, en lieten ons instagramkanaal zo van binnenuit groeien.

Acties

AP B2.3: Met een verrassende en creatieve aankleding van het openbaar domein, zorgen we voor een optimale stadsbeleving.

Terug naar navigatie - AP B2.3: Met een verrassende en creatieve aankleding van het openbaar domein, zorgen we voor een optimale stadsbeleving.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

De structuur en de sfeer in het stadscentrum worden versterkt door het realiseren van sfeerscheppende elementen in de publieke ruimtes. Ruimtes in de stad worden op een creatieve en verrassende manier uitgebouwd tot plekken waar mensen kunnen genieten van de stad en waar ze elkaar kunnen ontmoeten. De aankleding versterkt hierbij de beleving van publieke ruimtes, maar zorgt ook voor een betere leefbaarheid.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Op het Nederhemplein werd de eerste fase de waterspeeltuin gerealiseerd. De tweede fase is voorzien begin 2022.

Voor het opstellen van het beheerplan voor het straatmeubilair werd een plan van aanpak uitgewerkt, een softwarepakket aangekocht en een inventaris opgemaakt.

Op de begraafplaats Halle-centrum werd een rouwruimte ingericht voor kinderen en jongeren.
Door de gekozen inrichting met een groot krijtbord kunnen nabestaanden berichten achterlaten, welke vervagen bij regenweer. Daarnaast werd een graffitiproject gerealiseerd om de rouwruimte verder vorm te geven. Verder werd de rouwruimte omsloten door aanplant van nieuwe groenblijvende hagen tot een hoogte van 1.5 meter, om de zone af te schermen en een meer intieme sfeer te waarborgen. Tegelijkertijd geven we verdere invulling aan het biodiversiteit en kwalitatief inrichten van het openbaar domein.

Daarnaast werd op Nerderhei het kustwerk SPACECRUISER geplaatst. Een kunstwerk door Capt. Étienne Beaucoup in het kader van UP.lab -Claim your space.

De herinrichting van het Claesplein te Lembeek werd uitgevoerd. 

Acties

AP B2.4: Halle weet steeds meer mensen te boeien door een veelzijdig vrijetijdsaanbod.

Terug naar navigatie - AP B2.4: Halle weet steeds meer mensen te boeien door een veelzijdig vrijetijdsaanbod.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad Halle zet in op de uitbouw van een onderscheidend vrijetijdsaanbod, geïnspireerd door de eigenheden van de stad en haar inwoners. Hierbij speelt de stad in op de brede waaier aan interessesferen van mensen, geeft het kansen tot zelfontplooiing, stimuleert sociale ontmoeting en gemeenschapsversterking. Hierbij is er specifieke aandacht voor co-creatie en participatie.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De kunstacademie startte met het specialisatietraject voor de leerlingen in de 4 domeinen (beeldende kunst, muziek, dans, woord). Daarnaast ging de academie op zoek naar creatieve oplossingen om naar buiten te kunnen treden met het resultaat van de lessen in coronatijden, zo werden toonmomenten digitaal georganiseerd, kwam er een online scholenvoorstelling voor heel de academie en een virtuele tentoonstelling voor de afdeling Beeld, werd er opgetreden vanuit de ramen of deuren van de academie, ...

Via de projectoproep (projectsubsidies) werd er aandacht gegeven aan culturele projecten op locatie of het verbeteren van sociale cohesie.

In samenwerking met Formaat en VDS worden leeftijdsgrenzen aangepast zodat deelnemers ofwel langer in speelplein kunnen blijven ofwel sneller naar de tienerwerking kunnen.

Via de sport- en spelkar zet de stad in op mobiele speelpleinwerking. Dit is een bakfiets die sinds de zomer 2020 met animatoren naar verschillende pleintjes trekt om sport- en spelactiviteiten te doen met aanwezige kinderen en jongeren.

De fietsbieb is in mei gestart en is één keer per maand open. De sportdienst organiseerde opnieuw een succesvolle fietsschool voor volwassenen – in september gaat er een tweede reeks door. Daarnaast wordt er door de dienst gelijke kansen en de sportdienst een fietsproject uitgerold naar scholen (6e leerjaar).

De sportdienst zet haar schouders onder vernieuwende projecten, zoals de sport na schoolpas, de start van de Gooikse pijl (nieuwe samenwerking) en de sportcontainers ism Colruyt, Don Bosco en Sportoase. Rond het ziekenhuis van Halle werd er een wandellus aangelegd en ook voor mountainbike wordt er een uitbreiding en optimalisatie uitgewerkt.

In het kader van e-inclusie werken de bib en cluster gelijke kansen samen met Blenders vzw. Er werd ook ingetekend op een subsidieoproep rond e-inclusie.

Vanuit de regiobib kwam een digidokter naar Halle. Het project werd gefinancierd door de cultuurregio en is een initiatief van de regionale bibliotheken. 

Het jongerenproject – samenwerking tussen 1500 CC en Villa Basta – in Haven 21 kreeg de naam STEK. Sinds de paasvakantie gaan er cursussen van Villa Basta door en in juli 2021 werd STEK officieel geopend. Sinds dan is de locatie wekelijks meermaals geopend met een divers activiteitenaanbod.

Acties

AP B2.5: De infrastructuur speelt in op het vrijetijdsaanbod in de stad.

Terug naar navigatie - AP B2.5: De infrastructuur speelt in op het vrijetijdsaanbod in de stad.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

De stad Halle wil een infrastructuur die inspeelt op het divers vrijetijdsaanbod in de stad. Dit zijn immers plekken voor ontmoeting, ontwikkeling en beleving.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De vloer en de tribune in CC ’t Vondel werden vernieuwd.
Voor het renoveren en herinrichten van de bibliotheek werd de opdracht gegund. De start van de werken is voorzien begin 2022. De dienstverlening van de bibliotheek wordt tijdens de werken verder gezet in de vroeger kantoren van de politie in het stadhuis.  

De uitvoering van de werken aan de Paterskerk werd achteruit geschoven. Tijdens de opmaak van het voorontwerp, en als resultaat van het participatietraject, werd de opportuniteit onderzocht om een deel van de tuin van ’t Convent mee te integreren in het project.  Tijdens een algemene vergadering van de beheerraad van 't Convent werd hiervoor geen goedkeuring gegeven, zodat het dossier in 2022 verder wordt zonder deze optie. 
De vernieuwing van de infrastructuur van de kleedkamers van de Avenir is uitgevoerd.
Het advies verkregen van het Agentschap Onroerend Erfgoed inzake de vernieuwing van het dak en de zolder van het Oud-Jezuïetencollege wordt verwerkt in het bestek. De uitvoering is voorzien voor 2022.

De waterspeeltuin aan Nederhem werd gedeeltelijk aangelegd. Tevens werd een calisthenicstoestel geplaatst in de wijk Nederhem. 
Als voorbereiding op de opmaak van een masterplan sportinfrastructuur werd het huidige sportaanbod (zowel privaat, stedelijk als school) opgelijst en werd een bevraging gelanceerd bij de sportclubs en inwoners.
Het subsidiereglement bouwen en verbouwen werd in 2020 vernieuwd en dat merken we in het aantal aanvragen dat we sinds dan binnen kregen. Wellicht is dit een eenmalig tekort als gevolg van de vernieuwing van het reglement. 
Volgende sportinfrastructuur werd in 2021 aangelegd: Calisthenics Nederhem , loopbaan AZ Halle,  private aanleg Padelveld 3 en 4 in TC Sollenbeemd

Acties

Doelstelling B3: Door het verbeteren en vergroenen van onze straten, pleinen en parken, creëren we een leefbare stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Bomen, struikjes, gras, bloemen,… groen kan bijdragen aan de leefbaarheid van de stad. Het groen zorgt niet alleen voor klimaat- en gezondheidsvoordelen, maar ook voor veel meer sociale cohesie. Mensen zijn in een groene omgeving immers sneller geneigd om naar buiten te gaan, te gaan wandelen en elkaar op te zoeken. Het verbeteren en vergroenen van de straten, pleinen en parken draagt hiermee bij tot de leefbaarheid, maar ook tot de beleving van de stad.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Door het verbeteren en vergroenen van onze straten, pleinen en parken, creëren we een leefbare stad’ (? Prioritair beleid):

  • Actieplan B3.1 De stad ijvert voor een meer leefbare stad door een betere wegenis.
  • Actieplan B3.2 De stad vergroent, samen met de inwoners, straten en buurten.
  • Actieplan B3.3 De stad stimuleert de lokale biodiversiteit.
  • Actieplan B3.4 De stad verduurzaamt het openbaar domein.
  • Actieplan B3.5 Met gerichte acties en sensibiliseringscampagnes verkleinen we de Halse afvalberg en het zwerfvuil.
  • Actieplan B3.6: Groene stadslong creëren met aandacht voor sport en recreatie - site De Bres-Leide-Slingerweg

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B3.1 De stad ijvert voor een meer leefbare stad door een betere wegenis.

Terug naar navigatie - AP B3.1 De stad ijvert voor een meer leefbare stad door een betere wegenis.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Het verder ontwikkelen van de leefomgeving door middel van een betere wegenis in de stad is een belangrijk aspect voor onze inwoners, handelaars, bedrijven en bezoekers. Het vernieuwen van asfalt en de heraanleg van straten, fiets- en voetpaden behoren tot concrete acties, maar ook grotere projecten kaderen binnen dit actieplan.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Tijdens het voorjaar werd het project klimaatwijken verder gezet. Ondertussen is fase van kennis vergaren bijna voltooid. Samen met de bewoners werd aan de hand van workshops de sterktes, bedreigingen, kansen en zwaktes van de wijk in kaart gebracht. Ondertussen gingen studenten van Erasmus Hogeschool er aan de slag en ontwierpen droomplannen.
Deze projectaanpak werd ondertussen gehonoreerd door een subsidie van de Vereniging voor Steden en Gemeenten, de provincie Vlaams-Brabant en De Vlaamse Bouwmeester . Dit geeft niet alleen financiële ademruimte en extra slagkracht, maar ook extra capaciteit in het participatiegebeuren.

De Zennebrug werd opgeleverd en in gebruik genomen. Aansluitend werd de Suikerkaai verfraaid en de René Deboecklaan vernieuwd. 
De Stroppenweg en de Lariellestraat zijn (her)aangelegd.

Het opmaken van een riooldatabank is gegund en wordt momenteel uitgewerkt. 
Het structureel onderhoud voor 2021 zit op schema. In 2021 werden  volgende werken uitgevoerd: fietspad Lenniksesteenweg, voetpaden Bruegellaan en Pieter-Pauwel Rubenslaan. Volgende dossiers werden voorbereid zodat de uitvoering begin 2022 kan starten: rijbaan Pieter-Pauwel Rubenslaan, voetpaden en rijbaan Prinsenbos, vernieuwing verhoogde inrichting, goten en asfalt Weerstandsstraat.

Acties

AP B3.2: De stad vergroent, samen met de inwoners, straten en buurten.

Terug naar navigatie - AP B3.2: De stad vergroent, samen met de inwoners, straten en buurten.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle wil het straatbeeld vergroenen en de oppervlakte woongroen verhogen. De stad wil meer aantrekkelijke groene ontmoetingsruimte in de stad creëren en inwoners en bezoekers uitnodigen om deze samen te beleven. Er wordt werk gemaakt van een masterplan openbare groene ruimtes zowel voor het stadscentrum als voor onze deelgemeenten. Groene ruimten worden maximaal opengesteld voor het publiek.
Het betrekken van bewoners in de vergroening van een stad speelt hierbij een belangrijke rol.
Het actieplan B3.2 De stad vergroent, samen met de inwoners, straten en buurten is een prioritair actieplan en wordt onder de rubriek prioritair beleid verder in detail omschreven.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

In het kader van het landschapspark werd in verschillende deelgebieden gewerkt:
* De herinrichting van de Zenneweide werd  deels aangevat in het najaar 2021, de grootse inrichtingswerken zijn voorzien voor 2022.
* Het Nederhempark werd afgewerkt.  Nadat het gras voldoende gegroeid is, wordt het park open gesteld.
Daar vlakbij, op het restperceel, werd het braakliggend terrein omgevormd tot een groene ontmoetingsplaats waar gesport kan worden op een calisthenics.
* De  Zenneterrassen werden aangelegd.
* De renovatie van het Albertpark ging verder  door het vervangen van de paden .
Het Albertpark werd uitgebreid door de parkeerstrook langs de Leide uit te breken en te vervangen door een frisgroene aanplant.

De stad schreef in voor subsidies in het kader van de uitvoering van het project "Vlaanderen breekt uit – Groen-blauwe dooradering in de bebouwde ruimte”. Er werd nog geen uitspraak gedaan over de toekenning van de subsidies.

Acties

AP B3.3: De stad stimuleert de lokale biodiversiteit.

Terug naar navigatie - AP B3.3: De stad stimuleert de lokale biodiversiteit.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle voert een integraal milieu- en natuurbeleid dat uitgaat van natuurontwikkeling en het versterken/behouden van de biodiversiteit. Door onder meer het stimuleren van het aanplanten van streekeigen soorten en hoogstammige bomen, het aangaan van partnerschappen en het sensibiliseren en informeren van de bevolking willen we de biodiversiteit verhogen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Het bijenbeheer van de stad werd in het voorjaar 2021 officieel overgedragen aan de Imkersbond voor Brussel en Omstreken. Dit duurzaam engagement werd in een samenwerkingsovereenkomst gegoten waardoor ingespeeld wordt in de praktische uitvoering van het honingbijenbeheer in het Warandepark maar ook in educatieve engagementen naar scholen enerzijds, naar het brede publiek anderzijds.

De Halse (natuur)verenigingen werden verder actief ondersteund. Zo ondernamen een 5-tal Halse jeugdverenigingen eerder dit jaar een zwerfvuilactie en werd door een van die jeugdverenigingen een helpende hand geboden aan Natuurpunt Halle bij beheerwerken in een van hun  natuurgebieden. De stad beloont deze verenigingen financieel. 

Acties

AP B3.4: De stad verduurzaamt het openbaar domein.

Terug naar navigatie - AP B3.4: De stad verduurzaamt het openbaar domein.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle wilt voluit gaan voor het verduurzamen van het openbaar domein. We willen dit realiseren door het opdrijven van het groen in het straatbeeld, en dit zowel bij nieuwe projecten als bij recurrente onderhoudswerken.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

In 2021 is het project klimaatwijken in Halle verder gezet. Dankzij subsidies van de Vereniging voor Steden en Gemeenten, de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse Bouwmeester wordt het geheel integraler aangepakt.

Het landschapspark loopt nog als een rode draad door talrijke projecten van de stad. De aanleg van 2 Zenneterrassen werd uitgevoerd,  de renovatie van de oude Molensite is nagenoeg afgerond en de werken aan het speelbos zijn klaar.

Een aantal aankoopsubsidies zijn lopende waarbij ondermeer het tracé van het Zennepad, momenteel eigendom van de NMBS, verworven zal worden. Het dossier rond de Groebegracht loopt verder. Er zijn momenteel aftastende gesprekken met eigenaars van de percelen en  het studiebureau is aan het tekenen. Ondertussen werd de aankoop van de beoogde gronden gesubsidieerd.

In 2021 werden 2 natuurbeheerplannen in gebruik genomen waardoor het Kasteeldomein en omgeving samen met de Zavelput beheerd worden met als doel: erfgoed bewaren, de natuurpotenties maximaliseren en recreatie kanaliseren.

De realisatie van de Zenneweide was voorzien in 2020. De aanwezigheid van verontreinigende stof in de bodem heeft ertoe geleid dat bijkomend terreinonderzoek noodzakelijk was en het gestelde ontwerp aangepast moest worden. Het bestek is intussen klaar en door de gemeenteraad goedgekeurd.

Op volgende plekken werd kleinfruit aangeplant: Kasteeldomein Lembeek,  Lamme-guiche en  wijk Windmoleken.

Acties

AP B3.5: Met gerichte acties en sensibiliseringscampagnes verkleinen we de Halse afvalberg en het zwerfvuil.

Terug naar navigatie - AP B3.5: Met gerichte acties en sensibiliseringscampagnes verkleinen we de Halse afvalberg en het zwerfvuil.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

We produceren ongeveer een kilo huishoudelijk afval per dag en per persoon. Halle is ervan overtuigd dat het properder kan en wil via gerichte acties en sensibiliseringscampagnes de Halse afvalberg en het zwerfvuil in de stad verminderen. Het verminderen van afval, het scheiden van afval en het herbruiken of recycleren ervan hebben immers een belangrijke impact op het milieu.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De unizak werd in gebruik genomen waardoor de prijzen van de rest-, GFT- en PMD-zakken geharmoniseerd werden over nagenoeg heel het Intradura- werkingsgebied.

Woonpunt Zennevallei plant een grondige renovatie van de wijk 'Het Windmoleken' waardoor de komende jaren telkens een verhuisgolf plaatsvindt. Omdat dit steevast gepaard gaat met het opruimen van een woning, werd besloten om er jaarlijks een pop-up recyclagepark te organiseren. In de maand oktober werd dit 2 maal georganiseerd, namelijk  in de wijk "Het Windmoleken", en in de Luxemburgwijk.

Er werd beslist om in 2021 geen ondergrondse afvalcontainers te plaatsen.
Door de gemeenteraad werd in september de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ondergrondse afvalcontainers goedgekeurd.

De opdracht voor de bouw van het nieuwe recyclagepark werd gegund. De uitvoering van de werken start in 2022.

Er wordt volop ingezet op het sanctioneren op zwerfvuil en sluikstorten. In het  van de actie aan De Bres werd de flexidome camera geplaatst. Doel is enerzijds om het handhaven mogelijk te maken (dwz overtreders te identificeren en beboeten). Anderzijds worden zo veel mogelijk gegevens in kaart gebracht (wie, wat, waar, wanneer) om zo gerichter toezicht te kunnen uitvoeren en andere maatregelen te kunnen bepalen. Daarnaast gaat de gemeenschapswacht minstens 1 maal per dag langs en worden personen aangesproken en gesensibiliseerd. Een derde pinhole camera werd in gebruik genomen dit jaar. Deze camera’s worden voornamelijk gebruikt om de aanpak van sluikstort, zwerfvuil en hondenpoep te ondersteunen.

In de loop van de maand juni 2021 startten twee vaststellend ambtenaren binnen de dienst integrale veiligheid. Zij houden toezicht op het openbaar domein, in het bijzonder op de hotspots, reageren op meldingen en worden mee ingeschakeld in het cameratoezicht om zodoende continuïteit te voorzien bij afwezigheden.
Er werd  een (interne) sanctionerend ambtenaar aangesteld.

Acties

AP B3.6: Groene stadslong creëren met aandacht voor sport en recreatie - site De Bres-Leide-Slingerweg

Terug naar navigatie - AP B3.6: Groene stadslong creëren met aandacht voor sport en recreatie - site De Bres-Leide-Slingerweg

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Project- & investeringsbureau

We realiseren een groene stadslong met heel veel aandacht voor sport en recreatie op site De Bres-Leide-Slingerweg. Dit wordt onder andere mogelijk omdat we alle parkeerplaatsen in de omgeving ondergronds willen brengen. Het uitwerken van de toekomstvisie voor site De Bres-Leide-Slingerweg willen we opvolgen in een afzonderlijk actieplan.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Op 25 mei 2021 heeft de gemeenteraad de Vlaamse Bouwmeester gemandateerd om de opdracht voor de volledige studieopdracht voor de herontwikkeling van de site ‘De Bres-Leide-Slingerweg’ te Halle met opmaak van een stedenbouwkundig inrichtingsplan, landschapsontwerp en architectuur op te nemen in de procedure van de “Open Oproep”.
De Open Oproep werd gepubliceerd op 14 juli 2021. De kandidaten dienden uiterlijk op 27 augustus 2021 hun aanvraag tot deelneming in te dienen. Er werden in totaal 28 aanvragen tot deelneming ontvangen. De selectievergadering vond plaats op 6 oktober 2021 en het college van burgemeester en schepenen selecteerde in zitting van 24 oktober 2021 vier ontwerpteams.


De ontwerpteams kregen een eerste briefing met toelichting over de projectdefinitie en met een rondgang ter plaatse op 9 november. Een tweede briefing werd digitaal georganiseerd op 10 december. Het traject en de projectdefinitie is daarnaast toegelicht op de AOC van 14 december 2021.
De ontwerpteams moeten hun projectvoorstel met visietekst en schetsontwerp (offertes) indienen tegen 1 maart 2022. Op 16 maart 2022 is de gunningscommissie gepland waar de offertes worden voorgesteld.


Parallel met de ontwerpopdracht is ook een nieuw RUP in opmaak dat het nieuwe toekomstperspectief voor het gebied juridisch en stedenbouwkundig mogelijk moet maken. Deze opdracht is gegund aan het studiebureau Omgeving. Het studiebureau maakte een start- en procesnota op die in een publieke consultatie aan de Halse bevolking is voorgesteld van 10 mei tot 8 juli 2021. Op basis van de feedback uit dit participatietraject werd de scopingnota voor het RUP opgesteld en goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 8 oktober 2021. Nadien werkte het studiebureau samen met het planteam verder aan het voorontwerp van het RUP. De voorlopige vaststelling van het nieuwe RUP De Bres is voorzien voor de gemeenteraad van 24 mei 2022.

Acties

Doelstelling B4: Halle zorgt voor een betaalbaar woonaanbod in een aangename en groene stadsomgeving

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle wil een stad zijn met een betaalbaar, kwalitatief en innovatief woningaanbod voor iedereen, die aandacht besteedt aan het in stand houden van haar waardevolle ‘groene en blauwe’ ruimtes en via haar woonbeleid tegemoetkomt aan de hedendaagse woon-, werk-, en recreatiebehoeften.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Halle zorgt voor een betaalbaar woonaanbod in een aangename en groene stadsomgeving’:

  • Actieplan B4.1 Halle maakt werk van een nieuwe stadsplanning die tegemoet aan de hedendaagse woon-, werk, en recreatiebehoeften.
  • Actieplan B4.2 De stad gaat voor groen en blauw in de stadsplanning
  • Actieplan B4.3 Halle zet in op een divers en betaalbaar woonaanbod dat voor iedereen toegankelijk is.
  • Actieplan B4.4 Halle verbetert de kwaliteit van het woningpatrimonium en zijn omgeving

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B4.1: Halle maakt werk van een nieuwe stadsplanning die tegemoet aan de hedendaagse woon-, werk, en recreatiebehoeften.

Terug naar navigatie - AP B4.1: Halle maakt werk van een nieuwe stadsplanning die tegemoet aan de hedendaagse woon-, werk, en recreatiebehoeften.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

De Bouwmeesterscan is een nieuwe tool, die door het Team Vlaamse Bouwmeester ontwikkeld werd voor lokale besturen die snel werk willen maken van een duurzamer en beter ruimtegebruik. Een team van experten brengt de ruimtelijke en beleidsmatige sterktes en zwaktes van de stad in kaart en reikt een concrete agenda van projecten en ingrepen aan. Doel van deze scan is de stad bij te staan in de transitie naar een aangenamere, gezondere, beter uitgeruste en meer inclusieve leefomgeving, gekoppeld aan een zorgzamere en duurzamere omgang met het leefmilieu en met natuurlijke hulpbronnen. Deze scan zal een startpunt vormen voor een nieuwe stadsplanning die tegemoetkomt aan de hedendaagse behoeften.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De stad wil burgers ondersteunen in het vinden van informatie over klimaatadaptieve maatregelen via een digitale tool. Via deze digitale tool krijgen burgers op een laagdrempelige manier informatie over hoe ze hun perceel kunnen verduurzamen. 

Het RUP bevindt zich in de voorontwerpfase. Daarin gaat een adviesronde onder overheidsadministraties en een plenaire vergadering over het voorontwerp door.  Begin 2022 wordt de Gecoro  uitgenodigd om tegen de plenaire vergadering een advies over het voorontwerp-RUP te formuleren. 

Het college van burgemeester en schepenen ondertekende het open-data-charter.

Acties

AP B4.2 De stad gaat voor groen en blauw in de stadsplanning

Terug naar navigatie - AP B4.2 De stad gaat voor groen en blauw in de stadsplanning

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle zet, samen met de inwoners en andere actoren, in op natuur en belevingsgroen. Het ecologische netwerk wordt verankerd in de ruimtelijke planningen, dat inspeelt op de noden en verwachtingen van de brede samenleving.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Het strategisch project ‘Opgewekt Pajottenland’ (‘Hernieuwbare energie als hefboom voor een klimaatneutraal Pajottenland’) maakte een eindrapport op van de landschapsstudie “Opgewekt Pajottenland” met bijhorende harde en zachte visiekaart en een landschapsvisie 2040, waar de gemeenteraad zich in zitting van juni 2021 principieel mee akkoord heeft kunnen verklaren.  Daarnaast stemde de gemeenteraad in met een verderzetting van het project voor de periode 2022-2025 voor de verankering en de uitrol van de landschapsvisie.

Het ontwerp van de de verordening woonkwaliteit en leefbaarheid werd opgemaakt en wordt begin 2022 ter goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen voorgelegd.
In verband met de opmaak van een beoordelingskader voor omgevingsaanvragen in de Halse tuinwijken werd in een eerste fase de Buizingse Tuinwijk/cité Bollinckx onderzocht aan de hand van beoordelingsfiches per stedenbouwkundig geheel. In deze fiches worden de staat van deze gehelen op verschillende vlakken beschreven en worden er richtlijnen geformuleerd met het oog op de behandeling van omgevingsaanvragen binnen dergelijk geheel.

In verband met klimaatadaptatie werd op volgende locaties gedeeltelijk onthard en vergroend : Nederhempark, parking Leide, parkeerstrook Basiliekstraat.

Acties

AP B4.3 Halle zet in op een divers en betaalbaar woonaanbod dat voor iedereen toegankelijk is.

Terug naar navigatie - AP B4.3 Halle zet in op een divers en betaalbaar woonaanbod dat voor iedereen toegankelijk is.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle zet in op de ontwikkeling van een betaalbare en innovatieve woningmarkt, met bijzondere aandacht voor de huurmarkt en het huuraanbod, door ruimte te bieden aan innoverende bouwprojecten en pilootprojecten inzake nieuwe (collectieve) woonvormen.
De stad coördineert als regisseur van het lokaal woonbeleid de acties van sociale woonactoren in het kader van een sociaal woonbeleid. Van daaruit wordt er een gemeentelijke beleidsvisie omtrent sociaal wonen uitgewerkt.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De gemeentelijke beleidsvisie rond sociaal wonen werd opgemaakt in overleg met de leden van het lokaal woonoverleg.  Het document omvat een actueel overzicht van het sociaal huurpatrimonium, de wachtlijsten, een analyse van de vraag & het aanbod en als laatste onderdeel de visie van de huisvestingsmaatschappij en de stad Halle wat betreft het toekomstige aanbod. De visie werd goedgekeurd op het college van 11/06/2021.

In 2021 werd een overzicht gemaakt van leegstaande handelspanden, en werden acties ondernomen om deze opnieuw als handelspand in te vullen.  Er wordt wel voorgesteld om dit in 2022 verder te onderzoeken en een selectie van panden te maken die in aanmerking kunnen komen voor (gedeeltelijke) omvorming naar wonen om dan nadien te concretiseren via gemeentelijke instrumenten. 

Op regelmatige basis wordt er, in overleg met de partners van de werkgroep woningkwaliteit, een selectie gemaakt van panden die minimaal 2 jaar zijn opgenomen op de leegstandsinventaris en in aanmerking kunnen komen voor sociale huur. Hierbij worden volgende criteria in rekening gebracht: Nabijheid voorzieningen, ligging (nabij kern) en haalbaarheid in functie van renovatie.

De verplichting tot het afficheren van de huurprijs bij private huurwoningen wordt stelselmatig gecontroleerd door de woonbegeleider van de woonwinkel, inbreuken worden gesanctioneerd

Acties

AP B4.4 Halle verbetert de kwaliteit van het woningpatrimonium en zijn omgeving

Terug naar navigatie - AP B4.4 Halle verbetert de kwaliteit van het woningpatrimonium en zijn omgeving

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Het stadsbestuur zet in op woonkwaliteitsbewaking en bindt de strijd aan tegen leegstand en verkrotting. Daarom worden er acties opgezet die de kwaliteit van het individuele woningaanbod op gebied van bouwfysische en technische kwaliteiten stimuleren, maar ook op gebied van duurzaamheid, oriëntatie, kindvriendelijkheid, toegankelijkheid, veiligheid, ... We doen dit door initiatieven die gebaseerd zijn op deze principes te initiëren, uit te werken en te ondersteunen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De verplichting voor het conformiteitsattest is in voege sinds januari 2021 en dit in een eerste fase (2021-2023) voor huurwoningen ouder dan 50 jaar. De verplichting is enkel van toepassing voor nieuwe huurovereenkomsten of verlengingen van huurovereenkomsten vanaf 1 januari 2021. Uiterlijk 6 maanden na de inwerkingtreding van een nieuw huurcontract dient de eigenaar te kunnen aantonen dat er een conformiteitsattest voorhanden is.

Bij de realisatie van woonprojecten is er aandacht voor kindvriendelijkheid. Dat gebeurt enerzijds via de algemene aanleg en inplanting van het project (die aangenaam, logisch en duurzaam moeten zijn), maar anderzijds ook door de projectontwikkelaar de last op te leggen om (groene) speelruimte te voorzien in het project.

Acties

Doelstelling B5: We werken aan een vlot bereikbare stad. De stappers, trappers en het openbaar vervoer krijgen dan ook de hoofdrol in ons mobiliteitsbeleid

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle zet in op een duurzame en integrale mobiliteit uitgaande van het STOP-principe, dat in volgorde van belangrijkheid staat voor Stappers, Trappers, Openbaar vervoer en Privé vervoer. Dit principe stimuleert de meest duurzame vormen van mobiliteit.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We werken aan een vlot bereikbare stad. De stappers, trappers en het openbaar vervoer krijgen dan ook de hoofdrol in ons mobiliteitsbeleid (? Prioritair beleid):

  • Actieplan B5.1 Halle maakt werk van een stad op maat van voetgangers.
  • Actieplan B5.2 Halle stimuleert ook het fietsgebruik door extra maatregelen.
  • Actieplan B5.3 Halle promoot het openbaar vervoer als vlot en efficiënt vervoersmiddel.
  • Actieplan B5.4 We werken aan een autoluwe maar bereikbare stad.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B5.1 Halle maakt werk van een stad op maat van voetgangers.

Terug naar navigatie - AP B5.1 Halle maakt werk van een stad op maat van voetgangers.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Het STOP-principe stelt prioriteiten wat betreft de keuze voor een vervoermiddel. Stappen krijgt hierbij de hoogste prioriteit. Halle bouwt daarom verder aan een stad die aantrekkelijk is voor voetgangers. Dit gaat van het optimaliseren van de voetpaden tot het in kaart brengen van voetwegen op het grondgebied. We hebben hierbij bijzonder oog voor de toegankelijkheid van ons openbaar domein.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De inventaris van de voetwegen werd opgemaakt. De voetwegenkaart is gedrukt en ook digitaal (op website en in GIS).

Om de voetwegen duurzaam in te richten en in stand te houden, werd het vlonderpad langs de Zenne - Zennepad aangelegd, het brugje in Breedhout hersteld,  voetweg A100 voorzien van een laagje houtsnippers op strategische plekken, ...

Acties

AP B5.2 Halle stimuleert ook het fietsgebruik door extra maatregelen.

Terug naar navigatie - AP B5.2 Halle stimuleert ook het fietsgebruik door extra maatregelen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

De stad neemt initiatieven tot het beheersen van de mobiliteit en het verbeteren van de verkeersleefbaarheid door het verschuiven van de modale shift naar duurzame vervoerswijzen. Het fietsen speelt hierbij een belangrijke rol. Door de realisatie van diverse maatregelen en initiatieven wordt het fietsgebruik veiliger gemaakt en zo verder aangemoedigd.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Voor de aanleg van de fietssnelweg werd het deelproject langs de Klabbeeksesteenweg  gerealiseerd. Begin 2022 zullen de werken starten aan de Malheidebrug,  de J. Laroylaan en Felix Roggemankaai.

Er werden op 3 locaties een overdekte fietsenstalling geplaatst. Er werden 30 fietsnadars gekocht die door de stad worden ingezet bij evenementen.

In de parkeertoren van de NMBS is  extra fietsparkeercapaciteit voorzien. 

Acties

AP B5.3 Halle promoot het openbaar vervoer als vlot en efficiënt vervoersmiddel.

Terug naar navigatie - AP B5.3 Halle promoot het openbaar vervoer als vlot en efficiënt vervoersmiddel.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Toegankelijk en efficiënt openbaar vervoer blijft een belangrijk speerpunt in de stad. Via diverse initiatieven wil men het autoverkeer in de stad verminderen en het openbaar vervoer als aantrekkelijk alternatief promoten.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Het busplan op korte termijn werd goedgkeurd door de vervoerregioraad ; in dit plan wordt het derde niveau bepaald.  De Vlaamse overheid is nog niet klaar met de randvoorwaarden zodat een implementatie vanaf januari 2022 uitgesteld werd.

Inzake de mobipunten werd een nota ingediend  om de mobipunten en het uitruistingsniveau per punt te bepalen. Het station Halle werd geselecteerd als Interregionaal Hoppinpunt.

Het intergemeentelijk actieplan gedeelde mobiliteit is lopende.

Het invullen van het 3e niveau bij de vervoersregio door realisatie van vervoer op maat kan momenteel niet concreet gebeuren, aangezien de vervoersregioraad eerst moet beslissen over openbaarvervoermaatregelen op korte termijn. Het uitgewerkte voorstel heeft geen 2/3e meerderheid gehaald en wordt herwerkt waardoor er momenteel nog geen zicht is op de nood aan vervoer op maat. Momenteel zetten we vooral in op de shuttle, deelfietsen en deelauto's.

De bouw en het inrichten van mobipunten is binnen de vervoersegioraad nog niet volledig uitgewerkt. Hier worden de spelregels bepaald, onder andere voor subsidiëring.

Acties

AP B5.4 We werken aan een autoluwe maar bereikbare stad.

Terug naar navigatie - AP B5.4 We werken aan een autoluwe maar bereikbare stad.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle wil meer en meer uitgroeien tot een leefstad, waar de beleving en aantrekkelijkheid van het publiek domein een belangrijke katalysator is. Mobiliteit en de verkeersruimte spelen hierbij een belangrijke rol. De stad wil werken aan een autoluwe, maar bereikbare (binnen)stad, zodat de stad tegelijk leefbaar voor bewoners en aantrekkelijk voor bezoekers en shoppers is.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Door aangepaste bewegwijzering worden wagens gestuurd conform het nieuwe parkeerbeleid. In de maand november werd een bevraging gehouden bij verschillende stakeholders, op basis waarvan het parkeerbeleid kan worden geëvalueerd in 2022.
Er werden voor de uitvoeringsdienst 2 bestelwagens met verbrandingsmotor vervangen door elektrisch aangedreven bestelwagens. Ook de bestelwagen welke gebruikt wordt door onder andere CC ’ t Vondel werd vervangen door een elektrisch toestel.
Er werden een aantal parkeerplaatsen voor autodelen voorzien in de stad. Er wordt hierrond ook samengewerkt met de huismaatschappij Woonpunt Zennevallei. De gemeenteraad keurde een nieuw reglement voor erkenning van autodeelorganisaties goed. In 2021 werden 4 autodeelorganisaties erkend op Hals grondgebied.
Dossier om landbouwwegen autovrij te maken loopt verder ; voorstellen werden reeds ingediend (vb. kluisbos).
Dossier ANPR Essenbeek is lopende ; bedoeling is om sluipverkeer te weren.

Het uitbouwen van de dienst smart city/innovatie is gerealiseerd.

Acties

Doelstelling B6: Ons doelgericht veiligheidsbeleid zorgt voor een veilige leefomgeving

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle bouwt aan een integrale en geïntegreerde benadering van de 'veiligheid' in de stad, opdat inwoners, mensen die Halle bezoeken of er komen werken, zich veilig voelen in het verkeer, hun woning, in de woonomgeving en in alle publieke ruimtes in de stad. Halle monitort daartoe de veiligheidssituatie permanent en speelt hier (pro)actief en innovatief op in. De stad waakt over een maximale synergie in de maatregelen op proactief, preventief en repressief vlak die leiden naar maximale en duurzame resultaten. De politiezone Zennevallei is hierbij een belangrijke partner.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Ons doelgericht veiligheidsbeleid zorgt voor een veilige leefomgeving’ (? Prioritair beleid):

  • Actieplan B6.1 Halle vermindert de overlast door een preventieve en doordachte aanpak
  • Actieplan B6.2 Halle investeert in een veilige speel- en schoolomgeving.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B6.1 Halle vermindert de overlast door een preventieve en doordachte aanpak

Terug naar navigatie - AP B6.1 Halle vermindert de overlast door een preventieve en doordachte aanpak

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle pakt, samen met zijn partners, bestaande en nieuwe overlastfenomenen aan op een krachtige en flexibele wijze, door gerichte maatregelen en acties op proactief, preventief en repressief vlak. Hiertoe brengen we de problemen nauwgezet in kaart en nemen we gepaste maatregelen. De stad onderzoekt en ontwikkelt vernieuwende methodieken om overlast aan te pakken.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Hotspots worden gescand n.a.v. het overlastplaform op basis van de overlastmeldingen in topdesk. Meldingen die ons via andere kanalen bereiken worden eveneens verwerkt.

Er werd een derde pinhole camera in gebruik genomen om zodoende meer locaties te kunnen voorzien van (tijdelijk) cameratoezicht.

Op verschillende glas- & textiel containers werden nudging stickers aangebracht. 

Eind juni 2021 werd de dienst integrale veiligheid toegevoegd aan topdesk. D.w.z. dat alle meldingen naar veiligheid@halle.be worden behandeld via topdesk.
Inzake de aanpak van fietsdiefstal werd een barcode scanner aangekocht om het fietsgraveren te optimaliseren.

In de loop van de maand juni 2021 startten twee vaststellend ambtenaren. Overlastmeldingen worden door hen behandeld. Daarnaast voeren zij ook preventief toezicht uit.

De vaststellend ambtenaar werd aangesteld

Gelet op het aanhoudend zwerfvuilprobleem t.h.v. het skatepark wordt door regelmatig (soms tot tweemaal per dag) toezicht gehouden. Jongeren worden aangemaand het afval op te ruimen. De flexidome camera wordt er tevens ingezet.

De werken aan het politiehuis zijn afgerond en de politie verhuisde naar de nieuwe locatie.

Acties

AP B6.2 Halle investeert in een veilige speel- en schoolomgeving.

Terug naar navigatie - AP B6.2 Halle investeert in een veilige speel- en schoolomgeving.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle wil de verkeersveiligheid in de omgeving van scholen en speelomgevingen verbeteren door op uniforme wijze deze plaatsen zichtbaar en herkenbaar te maken op ons grondgebied.
Anderzijds gaat er ook specifieke aandacht naar de uitbouw van een speelweefsel. Een speelweefsel is een netwerk dat alle informele en formele (speel)plekken omvat, en de routes die deze plekken verbinden. Het wil een kind- en tienergericht weefsel realiseren binnen het kader van kwaliteitsvolle publieke ruimte voor iedereen.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

In maart 2021 ging een inspraaktraject van start. Ouders, leerkrachten en kinderen werden bevraagd. Alle resultaten werden verwerkt in een rapport per schoolomgeving. Deze resultaten werden samen met de resultaten van de gesprekken met de politie, schooldirectie en stadsdiensten, gedetailleerd uitgewerkt in concrete maatregelen per schoolomgeving (in totaal 4 schoolomgevingen). Deze maatregelen werden uitgewerkt in een aanvullend politiereglement, dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 22 juni 2021.
Het ingediende subsidiedossier  bij de Vlaamse Overheid werd goedgekeurd en alle maatregelen werden uitgevoerd.

Op 1 september 2021 kon gestart worden in de veilige schoolomgevingen.

Acties

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

De stad Halle wil inzetten op leefbaarheid en beleving in de stad in al haar facetten. Met het begrip leefbaarheid wordt aangegeven hoe aantrekkelijk en/of geschikt een gebied is om er te wonen, te werken, te vertoeven. Het is een verzamelwoord voor kwaliteitskenmerken van een woonomgeving en het is dus multidimensionaal. Bepalende factoren inzake leefbaarheid zijn onder andere de kwaliteit van de openbare ruimte, de aanwezigheid van voorzieningen, mobiliteit en aandacht voor milieu en duurzaamheid.

Winkels. Horeca. Cultuur. Vermaak. Sfeer. Ontmoeting. Het zijn allemaal belangrijke elementen in het kader van beleving in onze stad. Samen bepalen die elementen de belevingswaarde en de ervaring die inwoners en bezoekers hebben met onze stad.

Beide aspecten, leefbaar en beleving, zijn nauw met elkaar verbonden en versterken elkaar.