Dienstverlening & Verbinden

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

We zijn ervan overtuigd dat de groeiende complexiteit van stedelijke vraagstukken samenwerken noodzakelijk maakt. Het beleid voor de toekomst is een samenwerking tussen en met verschillende actoren: inwoners, organisaties, instellingen, bedrijven, andere overheden… en dit met aandacht voor elke doelgroep. Daarom is het van belang dat we inzetten op samenwerkingen en het verbinden van de verschillende actoren. Niet alleen burgers onderling of organisaties onderling, maar ook de uitwisseling tussen verschillende groepen is noodzakelijk.


De lokale overheid is een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners. Door in te zetten op efficiënte, kwaliteitsvolle en toegankelijke dienstverlening wil Halle mensen verbinden, met elkaar, met onze partners, met onze werking en met onze stad

Doelstelling V1: We zorgen voor een dienstverlening op maat van alle burgers

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle investeert in het individuele welzijn van elke inwoner over de verschillende levensdomeinen met het oog op gecoördineerde hulp-, zorg- en dienstverlening op maat en de realisatie van zelfredzaamheid, betrokkenheid, participatie en zelfontwikkeling van de inwoner. Uiteraard kunnen we dit niet alleen. Om een dienstverlening op maat en op vraag van alle burgers te realiseren wordt er dan ook samengewerkt met diverse partners en verenigingen.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We zorgen voor een dienstverlening op maat van alle burgers’(?Prioritair beleid):

  • Actieplan V1.1 Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner
  • Actieplan V1.2 Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk
  • Actieplan V1.3 We communiceren eenvormig en duidelijk
  • Actieplan V1.4 De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen
  • Actieplan V1.5 Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners
  • Actieplan V1.6 De stad ontwikkelt een efficiënte en kwaliteitsvolle kinderopvang
  • Actieplan V1.7 De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V1.1: Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner

Terug naar navigatie - AP V1.1: Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De Stad Halle wil als meest nabije aanspreekpunt voor dienstverlening veel aandacht besteden aan het verhogen van de bereikbaarheid en toegankelijkheid. Digitalisering en innovatie binnen de dienstverlening zijn belangrijk om te kunnen voldoen aan de hedendaagse wensen en noden van de inwoners. Halle wil zijn (fysieke) dienstverlening optimaliseren om ervoor te zorgen dat de inwoners vlotter en efficiënter bediend kunnen worden.
Daarbij blijft de voortdurende aandacht voor maatschappelijk kwetsbare doelgroepen belangrijk, zodat de dienstverlening voor iedereen toegankelijk is.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021: 

We organiseerden een opleiding klantgerichtheid voor 25 medewerkers (in drie groepen) in mei. We herhalen dit elk jaar.

Tijdens de coronacrisis hebben we steeds sterke nadruk gelegd op een toegankelijke dienstverlening. We rondden een benchmarkoefening voor burgerzaken en onthaal af met een vereenvoudigd dienstverleningsconcept, met een toegankelijke stadswinkel (werktitel) voor eenvoudige producten, waar mensen met en zonder afspraak terecht kunnen, en een werking op afspraak voor de complexere trajecten voor burgerlijke stand en niet-Belgen.

In januari 2022 werd de gids 'Zwanger in Halle' opgeleverd waar we alle belangrijke informatie en dienstverlening op maat van de nieuwe ouders aanbieden.

Bij ontwerpen op het openbaar domein en voor gebouwen wordt het advies van Inter systematisch gevraagd en opgevolgd.

De investeringsuitgaven voor het actieplan laten de laatste vorderingsstaten zien voor de vernieuwde balies, die in december 2020 in gebruik werden genomen.

We konden de onthaaldag voor nieuwe inwoners opnieuw niet organiseren wegens de coronacrisis.

 

Acties

AP V1.2: Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk

Terug naar navigatie - AP V1.2: Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Naast de fysieke dienstverlening is de organisatie ook steeds toegankelijk via diverse (digitale) kanalen. Internet is dé toegangspoort geworden voor een stroom aan informatie en tal van diensten. Daarom is het belangrijker dan ooit dat websites en (mobiele) apps voor iedereen bruikbaar en begrijpelijk zijn.
Halle wil ook zijn bestaande telefonie-oplossing vernieuwen en inzetten op een communicatieplatform dat klaar is voor de toekomst. Dit platform moet bijdragen tot een betere telefonische dienstverlening aan de burgers door een verbeterde telefonische bereikbaarheid en de uitbouw van een contactcenter.
De traditionele schriftelijke dienstverleningskanalen blijven we systematisch screenen op begrijpbaarheid en toegankelijkheid.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

In januari lanceerden we een grondig vernieuwde website, met een frisser, toegankelijker design. De diensten en producten werden uitgebreider gedocumenteerd (meer producten, meer toelichting per product) en verzameld in een productencatalogus. Elke medewerker kan aanmelden bij de website en zo suggesties of fouten signaleren. We keken alle webformulieren kritisch na en zorgden voor uniformiteit.

De lijst van producten waar mensen zelf een online afspraak kunnen boeken is verder uitgebreid. We waken erover dat mensen snel een afspraak kunnen krijgen.

Ondertussen is er in elk publiek gebouw wifi voor bezoekers. We voorzien dit ook in het nieuwe stadsmagazijn.

We screenen schriftelijke communicatie systematisch op toegankelijke taal. Voor de communicatie over RUP De Bres vroegen we het advies van Wablieft. De communicatiedienst redigeert alle bewonersbrieven.

In het kader van het e-inclusie beleid werden twee projecten uitgewerkt zijnde 'Digiplek' en de 'Digileenplek' voor de stad Halle en de gemeenten Pepingen en Gooik. Project Digiplek werd ingediend voor de oproep 'Iedereen digitaal' vanuit het kabinet van minister Somers. Project Digileenplek werd ingediend voor de oproep 'Digibanken - Voortraject' vanuit het kabinet van minister Crevits. Beide projectsubsidies werden toegekend. 

Sinds september 2021 is het mogelijk om de geboorte-aangifte in het ziekenhuis te doen; 60% van de ouders maakt daar gebruik van.

Acties

AP V1.3: We communiceren eenvormig en duidelijk

Terug naar navigatie - AP V1.3: We communiceren eenvormig en duidelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle profileert zich als een betrokken en open organisatie met een eenvormige communicatie- en huisstijl. Via een aangepaste, duidelijke en uniforme communicatie willen we de afstand tussen de organisatie en de bevolking verkleinen. Binnen de verschillende communicatiekanalen wordt er vertrokken vanuit de beleving van de gebruiker. We laten mensen zelf aan het woord: hiermee communiceren we niet alleen op mensenmaat, we zorgen ook voor betrokkenheid en verbinding tussen burgers, de eigen buurt, de stad.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

We sloten integrale  veiligheid,  lokale economie en ruimte  & wonen  aan op het meldingensysteem topdesk.  Met servicenormen,  monitoring en standaardantwoorden voor standaardsituaties verbeteren we de communicatie- en conversatiestijl.

Acties

AP V1.4: De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen

Terug naar navigatie - AP V1.4: De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Een kindvriendelijke stad streeft in alle beleidsdomeinen naar respect voor de rechten van het kind. Kindvriendelijkheid vormt dan ook een rode draad doorheen de strategische meerjarenplanning. Bij de verdere uitbouw van onze dienstverlening hebben we oog voor onze kinderen en stimuleren we anderen dit ook te doen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De stad Halle wil haar titel kindvriendelijke stad behouden. Hiervoor werken verschillende sectoren samen.

  •  De sector dienstverlening verstuurt een rompertje met het logo van kindermascotte Basiel naar elke nieuwgeboren Hallenaar. In 2021 kregen 451 kindjes een nieuw rompertje.
  • De stadsgebouwen worden onderworpen aan een kindvriendelijke toets. Concreet betekent dit dat de stad in publieke gebouwen een speelhoekje voorziet, of dat ouders in het sanitair terecht kunnen voor de verzorging van hun baby.
  • Het Centraal AanmeldingsRegister (CAR) voor de inschrijvingen basis- en secundair onderwijs is gerealiseerd en wordt gemonitord en opgevolgd vanuit het LOP basisonderwijs en het LOP secundair onderwijs.

Nieuw in 2021 was de opstart van het project kindvriendelijke horeca. In juni werd dit samen met de eerste 5 geëngageerde horecazaken gelanceerd. Deelnemende handelaars ontvangen een starterspakket met gadgets. In december werd er een oproep gelanceerd zodat nieuwe handelaars kunnen aansluiten.

Acties

AP V1.5: Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners

Terug naar navigatie - AP V1.5: Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle implementeert een verbreding en optimalisatie van het zorgaanbod dat een antwoord biedt op de lokale noden. Om een doeltreffend, integraal en kwaliteitsvol zorgaanbod te realiseren, investeert Halle in nieuwe zorginfrastructuur die hieraan tegemoetkomt. Daarnaast zet de stad ook in op het ontwikkelen en versterken van netwerkstructuren met diverse partners met het oog op afstemming en aftoetsing van organisatie- en kennisdeling, samenwerking en de uitwerking van vernieuwende initiatieven.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Stad Halle werkt samen met 6 buurgemeentes in kader van de eerstelijnszone. Sinds begin 2021 speelt de eerstelijnszone een leidende rol in de werking van de 2 vaccinatiecentra in de regio. De samenwerking met de betrokken steden en gemeenten is intensief.

De nieuw samengevoegde cluster ‘Zorg & Verbinding’ is in transitie. In het voorjaar van 2021 hebben de medewerkers verschillende werkgroepen opgestart om samen met collega’s van verschillende clusters de werking te vernieuwen op basis van verschillende thema’s: het IAO-project, administratie & onthaal, buurtgerichte zorg, wachtlijstenbeheer, woon- & leefbegeleiding en kwaliteit. De verdere uitrol zal verder doorlopen in 2022.

De nachtpermanentie is volledig uitgerold. De nachtverpleegkundigen en zorgkundigen staan hiervoor sinds januari 2021 in.

De dementietuin is afgewerkt en werd in gebruik genomen tijdens de week van dementie eind september.

Stad Halle speelt een actieve rol in het uitbreiden van het aantal kinderopvangplaatsjes in onze stad. Pagadderke kon in 2021 uitbreiden met een 2e campus op de OCMW-site, 't Kadeeke.  Deze opvang is daar 1u per dag langer open. Ook de site van ’t Pagadderke werd geoptimaliseerd door een aparte opvangruimte te voorzien voor zieke kindjes waar vroeger bureeelruimte was; en door zowel de peuterafdelingen als de babyafdelingen aan elkaar te koppelen waardoor de personeelsbezetting beter afgestemd kan worden.

Het project zorgparkeren is gerealiseerd. Concreet werd het parkeren voor artsen en zorgverstrekkers vereenvoudigd door het promoten van stickers op privégaragepoorten die aanduiden dat deze doelgroep er mag parkeren. 

Om verder in te zetten op de optimalisatie van het zorgaanbod werd een nieuwe actie toegevoegd, nl. V1.5.13 'Smakelijke, duurzame en gezonde maaltijden aanbieden in het woonzorgcentrum, het buurtrestaurant, de dienstencentra en de thuiszorg, door middel van een sociale economie initiatief.'  Via een samenwerking met MetSense worden er maaltijden geleverd, niet enkel aan buurtrestaurant 't Vondel, maar ook aan het WZC Zonnig huis, de dienstencentra, thuismaaltijden van stad Halle. Dit via een sociaal economie initiatief.  Deze actie werd intussen ook volledig uitgerold.

Acties

AP V1.6: De stad ontwikkelt een efficiënt en kwaliteitsvolle kinderopvang

Terug naar navigatie - AP V1.6: De stad ontwikkelt een efficiënt en kwaliteitsvolle kinderopvang

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ontwikkelt, vanuit een breed netwerk, een efficiënt, toegankelijk en kwaliteitsvol aanbod kinderopvang, dit voor zowel voor- als buitenschoolse opvang. We realiseren uitbreiding en optimalisatie van het bestaande aanbod en zetten in op vernieuwende projecten.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021: 

’t Pagadderke opende op 15 september een 2e locatie op de woonzorgsite, deze opvang kreeg de naam ’t Kadeeke. 

Het agentschap Opgroeien heeft 15 nieuwe plaatsen met inkomstentarief toegekend voor Halle (voor het nieuwe kinderopvanginitiatief groepsopvang het Palmboompje). Bij alle nieuwe opvanginitiatieven wordt gesensibiliseerd naar flexibele opvang toe. Zo zal ’t Kadeeke een uur langer open zijn. Na evaluatie wordt bekeken wat eventueel verder mogelijk is. Grote spelers worden ook regelmatig bevraagd zoals Ferm en Toverbos.

De subovereenkomst tussen stad en Woonpunt Zennevallei voor het opnemen van het leidend ambtenaarschap voor de bouw van de nieuwe kinderopvang is opgemaakt. In 2022 zal de stad op zoek te gaan naar een uitbater van deze kinderopvanglocatie.

Cluster kinderen & jongeren heeft een eerste overlegronde met verschillende stadsdiensten georganiseerd over de uitrol van BOA (Buitenschoolse opvang en activiteiten). Het decreet werd toegelicht samen met de vooropgestelde timing voor de uitrol. Er worden in dit kader ook voorbereidingen getroffen inzake een bevraging van de inwoners.

Acties

AP V1.7: De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Terug naar navigatie - AP V1.7: De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ondersteunt, vanuit zijn regierol, de uitbouw van Halse jeugdverenigingen die voor kinderen en jongeren een aantrekkelijk vrijetijdsaanbod realiseren, pedagogische accenten leggen en inspelen op hun leefwereld en interesses.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De stad ondersteunt de jeugdverenigingen structureel door middel van subsidies. 

Voor de verbouwing van de zolder van het kasteelgebouw in Lembeek moet het programma van wensen worden opgesteld in overleg tussen de diensten patrimonium en jeugd. In dit kader werd er tevens een bevragingen aan verenigingen doorgevoerd.

In november 2021 hebben we vanuit de cluster Kinderen & Jongeren twee vormingen aangeboden voor jeugdverenigingen. Omdat niet iedereen de kans heeft gehad hieraan deel te nemen, en wegens het succes, hebben we in 2022 al opnieuw vormingen ingepland voor de jeugdverenigingen.  

Al de jeugdverenigingen en jeugdmuziekateliers kunnen werkingssubsidies aanvragen en beroep doen op de uitleendienst van de stad.

Acties

Doelstelling V2: We zorgen voor een gericht en sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Het nieuw Decreet Lokaal Sociaal Beleid wil handvaten aanreiken die toelaten om echt te kiezen voor kwetsbare medeburgers. Het lokaal bestuur kan de coördinatie opnemen en ervoor zorgen dat diensten en organisaties gezamenlijke verantwoordelijkheid opnemen om de problemen, op diverse terreinen, aan te pakken. Halle wil daarom werk maken van een gericht en sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad. Daarmee bouwt ze zelf aan hulp- en dienstverlening die afgestemd wordt op de meest kwetsbaren, maar ondersteunt en optimaliseert ze ook samenwerkingen en projecten met diverse partners om deze doelstelling te realiseren.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We zorgen voor een gericht sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad’:

  • Actieplan V2.1 De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.
  • Actieplan V2.2 De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.
  • Actieplan V2.3 We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen
  • Actieplan V2.4 De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op
  • Actieplan V2.5 Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod
  • Actieplan V2.6 De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.
  • Actieplan V2.7 De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V2.1: De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.

Terug naar navigatie - AP V2.1: De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle is een stad waar kinderen moeten kunnen opgroeien in warme en krachtige gezinnen. De stad bouwt hiertoe een divers gezins- en opvoedingsondersteunend beleid uit. Er worden diverse initiatieven geïnitieerd zodat ouders nabij en op maat ondersteuning en begeleiding vinden in hun opvoedingstaak.
Met het beleid voor gelijke onderwijskansen wil de stad Halle alle kinderen dezelfde optimale mogelijkheden bieden om te leren en zich te ontwikkelen. De stad werkt hiervoor intensief samen met de verschillende onderwijspartners via projecten, en stimuleert samenwerking en netwerking om de toegankelijkheid van het onderwijs te maximaliseren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De cluster kinderen & jongeren en het JAC (jongerenaanbod van het CAW) van Halle zijn op dezelfde locatie gehuisvest en hebben een goed contact. Het CAW heeft inmiddels ook meer ingezet op jongerenhulpverlening waardoor er nu 6 jongerenhulpverleners in Halle zitten. De subsidieaanvraag van het CAW voor een Overkophuis in JC De Kazerne werd goedgekeurd is. Dit betekent dat CAW met een jaarlijkse subsidie van 50 000 euro voor 3 jaar een halftijdse eerstelijnswerker en een halftijdse jeugdwerker zal aanwerven. De stad engageerde zich om (extra) lokalen ter beschikking te stellen en de communicatie te verzorgen. De ontmoetingsruimte in JC De Kazerne werd  ingericht als inloopruimte voor jongeren.

Voor de NAFT-werking in het onderwijs zijn Groep-Intro en Arktos opnieuw aangesteld als partner voor het uitvoeren van de trajecten in het secundair onderwijs. NAFT zal in schooljaar 2021-2022 voor het eerst toegepast worden in het lager onderwijs. Hiervoor is Jeugdhulp Don Bosco (De Wip) als partner gekozen.

Het leerbuddy-project dat opgestart werd naar aanleiding van de coronacrisis loopt verder in 2021. De cluster kinderen en jongeren organiseerde verschillende infosessies om de vrijwilligers te ondersteunen.

Acties

AP V2.2: De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.

Terug naar navigatie - AP V2.2: De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle zet in op gezondheid. Enerzijds activeert ze iedere inwoner tot levenslang sporten door een divers, kwalitatief, toegankelijk beweeg- en sportaanbod te organiseren en te ondersteunen. Anderzijds werkt de stad een lokaal gezondheidsbeleid uit dat, vertrekkend van een degelijke kennis en analyse van de gezondheidssituatie van de inwoners en wijzigingen binnen de gezondheidssector, prioriteiten legt en ontwikkelt tot een samenhangend geheel van preventieve en curatieve acties. Bijzondere aandacht gaat naar het bereiken van kwetsbare doelgroepen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Halle ondertekende het charter 'gezonde gemeente’ en er wordt in dat kader al nauw samengewerkt met LOGO, VAD en Gezond Leven voor het gezondheidsbeleid in onze gemeente. Er wordt ook samengewerkt met Beersel en Sint-Pieters-Leeuw in het kader van BOV (bewegen op verwijzing) en met de gemeenten van de eerstelijnszone (Halle, Beersel, Sint Pieters Leeuw, Pepingen, Linkebeek, Drogenbos en Sint-Genesius-Rode) voor het ruimere welzijns- en gezondheidsbeleid

Op 12/7/2021 kregen we van de Vlaamse overheid bevestiging we vanaf 1/1/2021 samen met Beersel, Sint Pieters Leeuw en Pepingen subsidies krijgen voor de ontwikkeling van het lokaal preventief gezondheidsbeleid vanaf 1/1/2021 tot het einde van de legislatuur. Op 8 november van 2021 werd de eerste vergadering van het beheerscomité  samengeroepen. Voor Halle werden GR-lid Hedwig Van Rossem en schepen Merckx aangesteld. De stuurgroep zal een actieplan voorbereiden voor 2022 en volgende jaren.

De cluster sport organiseerde een vorming voor clubmedewerkers: Creatieve denk- en werksessie sport versus covid 19.

Acties

AP V2.3: We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen

Terug naar navigatie - AP V2.3: We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad wil ervoor zorgen dat alle burgers, en zeker de meest kwetsbaren, toegang tot zorg en hulpverlening krijgen. Halle zet daarom in op de realisatie van een integraal lokaal sociaal beleid, een geïntegreerd onthaal en een evenwicht tussen de actor- en regierol bij de uitwerking ervan. Een nauwe samenwerking en kennisdeling met andere zorg- en dienstverleningspartners is hierbij essentieel.

Bij het realiseren van een geïntegreerd breed onthaal binnen de eerstelijnszone Zennevallei kunnen hulpverleners de doelgroep aanmelden via een digitaal aanmeldplatform. We proberen o.a. via buurtwerking de doelgroep te bereiken. Er komt een stuurgroep met de sociale diensten, het CAW en de diensten maatschappelijk werk met het oog op informatie-uitwisseling en innovatieve projecten en een praktijkgroep met basiswerkers voor trajectbepaling. Een coördinator zorgt voor deze afstemming en de betrokkenheid van basiswerkers en de doelgroep.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De eerstelijnszone heeft in 2021 vooral ingezet op realisatie van de 2 vaccinatiecentra in onze regio. Alle 7 gemeenten keurden een inbreng goed voor het GBO, zodat een halftijdse VTE kan worden aangeworven . Als gevolg van corona is dit voor de eerstelijnszone momenteel geen prioriteit, maar dit zal wel nog in 2021 gebeuren.

De stad startte het project “Preventieve gezondheidsmaatregelen - Samenwerkingsovereenkomst voor het project bevorderen van psychosociaal welzijn bij jongeren " op met middelen vanuit POD Maatschappelijke integratie. Deze zijn toegekend om het psychologisch welzijn van kwetsbare personen te bevorderen. Het project focust zich op leerlingen die de link met de school verloren hebben en/of met hun netwerk en Groep INTRO en Arktos zullen het project realiseren.

Acties

AP V2.4: De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op

Terug naar navigatie - AP V2.4: De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Via verschillende outreachende praktijken wil de stad verbinding maken met maatschappelijk kwetsbare doelgroepen. Uitgangspunt bij deze initiatieven is het actief contact leggen met de kwetsbare doelgroep zodat de toeleiding naar de hulp- en dienstverlening vlotter kan verlopen en signalen sneller opgevangen kunnen worden.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

In uitvoering van het corona-herstelplan werven we een maatschappelijk werker aan, die aanwezig is in Halse lagere scholen om kwetsbare gezinnen toe te leiden tot het hulpverleningsaanbod. Deze actie werd  in 2021 nieuw toegevoegd aan de meerjarenplanning, V2.4.3 Een brugfiguur in de Halse scholen leidt kwetsbare gezinnen toe tot het hulpverleningsaanbod. Dit project hangt af van subsidiëring. De werking van deze brugfiguur zal na het eerste jaar geëvalueerd worden.

Een digitaal aanmeldpunt werd ontwikkeld en de software werd aangekocht met middelen van Vlaanderen. De besturen van de eerstelijnszone (ELZ) gingen vorig jaar akkoord om een halftijdse coördinator te financieren om de invoering en het gebruik van het systeem te coördineren. Er wordt een samenwerkingsovereenkomst daartoe voorgelegd aan de gemeenteraden van de zeven betrokken gemeenten om vanaf oktober 2021 met de aanwerving te kunnen starten van een medewerker om de procedures op punt te stellen, het digitaal platform te testen en uit te rollen, afspraken te maken en te communiceren om vóór de zomer van 2022 live te kunnen gaan. 

Acties

AP V2.5: Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod

Terug naar navigatie - AP V2.5: Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Het stadsbestuur ondersteunt en organiseert een vrijetijdsaanbod voor kwetsbare doelgroepen. Dit gebeurt via de uitbouw en optimalisatie van een aangepast aanbod, het wegwerken van drempels en een samenwerking met gespecialiseerde organisaties.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Stad Halle investeert in buurtsportwerking door de mobiele sportkar in te zetten op verschillende locaties ism buurtwerk, schoolopbouwwerk en Habbekrats. Door Corona zijn heel wat animatoren gestopt. Een nieuwe oproep resulteerde in 5 nieuwe animatoren. Er werd een mooi programma afgerond in 2021 met onder andere een buurtbaltornooi, Initiatie padel, Turnen en skateboarden.

De stad ontving een eerste subsidieaanvraag voor het ontwikkelen van een inclusieve werking: speelplein Don Bosco deed een projectaanvraag om specifiek in te zetten op de bereikbaarheid en begrijpbaarheid binnen hun speelplein.

Het leerbuddy project wordt verder gezet in 2021 met de begeleiding van 75 kinderen. Ook het sportbuddyproject werd succesvol geëvalueerd met  20 duo's.

Het reglement ‘werkingssubsidies voor sociale organisaties’ werd goedgekeurd en trad in werking vanaf juli 2021. 21 Halse sociale organisaties ontvingen een werkingssubsidie.

Het ‘Rap op stap’-kantoor kende een moeilijke start omwille van corona. Tijdens de zomervakantie werd het aanbod opnieuw in de kijker gezet, onder meer door het ter beschikking stellen van een kortingsvoucher via een artikel in Info Halle. Het kantoor gaat ook bezoek bij de buurthuizen om de doelgroep zelf op te zoeken.

 Om rechthebbenden van de actie Kom!pas beter te bereiken, wordt er een proactieve toewijziging voorbereid. Dit zal effectief zijn vanaf begin 2022.

Acties

AP V2.6: De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.

Terug naar navigatie - AP V2.6: De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De stad wil inzetten op dienstverlening en beleidsinitiatieven die inclusiviteit hoog in het vaandel dragen. Halle beschouwt de bestrijding van armoede dan ook als een uitdaging over alle beleidsdomeinen heen. Daarom werkt de stad aan een inclusief en geïntegreerd armoedebeleid vanuit de diverse beleidsdomeinen (wonen, werken, budgethulp, zorg, opvoeding, e.a.). Ze organiseert meer synergie op het terrein door een betere samenwerking en coördinatie met en tussen verschillende partners.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Om kinderen meer te betrekken bij het traject van budgethulpverlening organiseerde Budget In Zicht (BIZ) samen met Halle een regionale vorming voor maatschappelijk werkers.

We konden activering door middek van tijdelijke werkervaring en artikel 60-tewerkstellingen niet versterken omdat we openstaande functies voor maatschappelijk werker niet duurzaam ingevuld kregen. 

De organisatie van de catering van het woonzorgcentrum door middel van sociale economie initiatief ging in november van start. 

De consumptiebonnen voor kwetsbare doelgroepen was een succes. Er werd via de subsidie 52.217,93 euro aan koopkrachtversterking gedaan bij de kwetsbare hallenaren die leden onder de coronamaatregels (verminderde inkomsten, verlies van werk, stijgende prijzen van goederen,…), en dit bedrag werd tegelijk in de lokale economie geïnjecteerd.

Acties

AP V2.7: De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Terug naar navigatie - AP V2.7: De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad Halle heeft bijzondere aandacht voor het tewerkstellen van mensen voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt het grootst is. Daarnaast wil de stad de regierol opnemen inzake sociale economie en tewerkstelling in de regio Zuidwest Rand.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De medewerker sociale economie heeft zowel met Daddy KATE Printing als met Colruyt Group een overleg en kennismaking gehad over de samenwerking van hun bedrijven met maatwerkbedrijven.

Op 4 juni 2021 werd het digitaal platform doeners.be van de provincie Vlaams-Brabant gelanceerd. Hiermee wil men een digitale brug slaan tussen de reguliere en de sociale economie uit de regio. Het nieuwe platform zorgt ervoor dat organisaties elkaar sneller vinden en stimuleert tot samenwerken. 

In het kader van E-inclusie worden linken gelegd naar mogelijke partners binnen sociale economie (bijvoorbeeld de kringwinkel).

Wat betreft tewerkstelling is er een samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en de lokale besturen van Zuidwest Rand opgemaakt, waarbij wordt ingezet op versterkte samenwerking tussen beide.

Het subsidiereglement voor sociale economie ondernemingen werd opgenomen in het subsidiereglement voor sociale organisaties.

Acties

Doelstelling V3: We versterken het buurtgevoel en de samenhang in onze stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Het Halse beleid, de omgeving en vernieuwende projecten moeten ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen stimuleren. Halle wil met diverse initiatieven het samenleven in de stad bevorderen. Het versterken van de sociale cohesie en verbeteren van de leefbaarheid van buurten staan hierbij centraal.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We versterken het buurtgevoel en de samenhang in onze stad’:

  • Actieplan V3.1 We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.
  • Actieplan V3.2 Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen
  • Actieplan V3.3 De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V3.1: We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.

Terug naar navigatie - AP V3.1: We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle stimuleert ontmoeting en interactie via inspraak, participatie en het ondersteunen van burgerinitiatieven. Halle motiveert en ondersteunt hierbij initiatiefnemende burgers.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Actie V3.1.04 'Uitvoeren van buurtscans' werd stopgezet. De kosten voor het opzetten van buurtscans liggen beduidend hoger dan destijds ingeschat op basis van de indicatieve offertes. Het college is van oordeel dat de kostprijs te hoog is voor de opmaak van een rapport waarbij de ingrepen in de buurt nog moeten volgen. Er is ingezet op de versterking van buurten via het opzetten van burgerbudget (V3.1.05), waarvoor het reglement in november op de gemeenteraad werd goedgekeurd.

De volgehouden inzet op Hoplr maakt dat er in december 4.907 van de Halse huishoudens (27,6%) een account had op het buurtsociaalnetwerk.  

We versterken ook de buurten en gemeenschappen met sportinitiatieven als Sportbuddies (wandelen, fietsen, zwemmen in duo), begeleide wandelingen en fietstochten i.s.m. Hallo Nederlands en de fietsschool voor volwassenen.

Acties

AP V3.2: Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen

Terug naar navigatie - AP V3.2: Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ondersteunt vanuit zijn regierol de ontwikkeling van een passend woonaanbod voor elke doelgroep, met specifieke aandacht voor sociaal wonen en alternatieve woonvormen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De onbebouwde percelen van publieke besturen werden in kaart gebracht om zo de mogelijkheden voor sociale huur na te gaan. Actualisatie van deze inventarisatie werd gepresenteerd op lokaal woonoverleg van 21/04/2021. Er gebeurde ook een screening van het eigen patrimonium in functie van mogelijkheden sociale verhuur. Hieruit zijn er niet meteen mogelijkheden om in te zetten voor sociale verhuur.

Er is in 2021 een haalbaarheidsstudie gebeurd naar alternatieve woonvormen. Het college zal de haalbaarheidsstudie gebruiken om toekomstgerichte acties te bepalen.

Acties

AP V3.3: De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Terug naar navigatie - AP V3.3: De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De doelstelling van buurtzorg is mensen hulp en zorg te bieden in de eigen omgeving. Door buurtzorg te organiseren trachten we een antwoord te bieden op de uitdagingen in de zorg. Halle versterkt en stimuleert buurtzorg door het eigen aanbod uit te breiden, buurtnetwerken op te zetten en door vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen. Via een netwerk van professionele medewerkers en vrijwilligers willen we de behoefte aan zorg sneller vaststellen, signaleren en opstarten met oog op de behoeften van de individuele zorgvrager.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De weide naast serviceflats Ten Hove werd met inspraak van de buurt aangepast in 2021. Dit inspraakmoment ging door tijdens het wijkfeest begin juli. De uitwerking is voorzien in 2022.

Buurtgerichte zorg is 1 van de thema’s die verder uitgewerkt wordt in de werkgroepen van de reorganisatie van subsector zorg. Doel is om onder te dompelen in de vraag wat onder buurtgerichte werking/zorg verstaan wordt, om zo tot een visie te komen.

De ondersteuning van mantelzorgers wordt opgenomen door de eerstelijnszone. Omwille van de energie die naar de coronacrisis ging, is dit echter nog niet concreter geworden.
In het bestek voor de buurtwerking werd gevraagd uitbreiding naar Buizingen mee op te nemen zonder dat er extra budget voorzien werd. Groep Intro diende als enige in met 2 tijdelijke oplossingen voor een werking in Buizingen. In beide scenario’s werd opgenomen dat er middelen dienden voorzien te worden voor bijkomend personeel alsook een locatie.
Om bijkomende middelen te zoeken, werd ingetekend op  de projectoproep 'Zorgzame buurten' met het project OkzO: O staat voor onthaal, ontmoeting, k kennismaking en kracht, z zorg en O ondersteuning, ontzorgen. 

Acties

Doelstelling V4: Elke Hallenaar wordt actief betrokken bij het uitstippelen van ons beleid

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Participatie en co-creatie hebben verschillende voordelen. Het creëert betrokkenheid van inwoners, verhoogt de legitimiteit van beslissingen en verbetert daarmee ook de slagkracht van het beleid. Tegelijk kan participatie ook zorgen voor inhoudelijke verrijking en kan het alternatieven aanreiken voor de kijk op een probleem. Participatie doet vertrouwen in elkaar groeien en versterkt de betrokkenheid. Een doorgedreven dialoog tussen de lokale overheid en burgers/belanghebbenden zorgt voor meer verbinding en een dienstverlening die in grotere mate beantwoordt aan de behoeften en verwachtingen van onze inwoners.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Elke Hallenaar wordt actief betrokken bij het uitstippelen van ons beleid’:

  • Actieplan V4.1 De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.
  • Actieplan V4.2 Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit
  • Actieplan V4.3 Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen
  • Actieplan V4.4 De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V4.1: De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.

Terug naar navigatie - AP V4.1: De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Het Halse stadsbeleid is waar mogelijk een participatief beleid. De stad betrekt optimaal haar inwoners en diverse actoren in de stad zoveel mogelijk, en dit zowel bij beleidsontwikkelingen als bij acties. Dit gebeurt door hen te informeren, te laten meedenken, te laten adviseren, mee communiceren, mee te laten werken, mee te laten beslissen en/of te laten co-creëren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

De livestreams van de gemeenteraad en de algemene overlegcommissies we vlot pieken van 100 gelijktijdige kijkers. Met de livestreams van de raadscommissies halen we slechts een tiental gelijktijdige kijkers. Omdat we de raad virtueel organiseerden, hadden we geen kosten voor videocaptatie. 

Voor het eerst dit jaar in juni maakte een inwoner gebruik van het interpellatierecht op de gemeenteraad. Het reglement werd aangepast zodat een interpellatie ook virtueel kon doorgaan gegeven de pandemiemaatregelen. Er zijn weinig aanvragen. Dit kwam gedeeltelijk omwille van corona maar ook omdat andere participatie-initatieven een kanaal bieden. 

De cluster communicatie coördineert alle participatieprojecten binnen de organisatie en coacht de betrokken clusters bij de uitwerking ervan: we bevroegen inwoners & bertrokkenen over (onder meer) RUP De Bres, de herinrichting van de groenzone Prins Van Luiklaan, het Claesplein. We bevroegen de scholen naar aanleiding van veilige schoolomgevingen. We gebruiken zoveel mogelijk het participatieplatform van Holpr voor een consistente gebruikservaring.

Acties

AP V4.2: Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit

Terug naar navigatie - AP V4.2: Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle voert een kind- en jeugdvriendelijk beleid, dat zichtbaar is in alle levensdomeinen en met aandacht voor kwetsbare jongeren. In een kindvriendelijke stad zijn kinderen en jongeren volwaardige medeburgers en krijgen ze de kans om deel uit te maken van de stad, er mee over na te denken en er als volwaardige inwoners mee vorm aan te geven.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Er is sinds 2020 extra ingezet op gezamenlijke scholenwerking en communicatie vanuit de 3 teams binnen cluster cultuur, toerisme en bibliotheek (CTB). Dit resulteerde eind mei 2021 in de lancering van de website www.abchalle.be waarin het schoolaanbod 2021-2022 opgenomen is. Zo heeft de school meteen een overzicht op het cultuuraanbod van de stad.

Voor het (her)inrichten van de openbare ruimte en speelpleinen is inspraak van de doelgroep belangrijk. De cluster kinderen & jongeren zorgt voor elk speelpleintje voor een inspraaktraject. Dit gebeurt in 2021 onder meer voor de waterspeeltuin aan het zwembadplein (uit “Idee zoekt stad”), een natuurspeeltuin op Rodenem en de speeltuinen in Breedhout en aan de Europalaan.

Ook bij grote projecten voor de heraanleg van het openbaar domein wordt de stem van kinderen en jongeren gehoord, bvb voor de inrichting van de speelzone aan het Claesplein en het masterplan veilige schoolomgevingen.

Sinds enkele jaren biedt de stad via een ‘blokspot’ ruimte om te studeren aan leerlingen en studenten. Dit is intussen recurrent beleid.

Acties

AP V4.3: Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen

Terug naar navigatie - AP V4.3: Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle neemt de nodige initiatieven om de participatie met de burgers te bevorderen. Een vorm van burgerparticipatie zijn de adviesraden. Via diverse adviesraden wint de stad Halle advies en informatie in, die gebruikt wordt bij beleidsvorming. Door het optimaliseren van de samenwerking met de verschillende adviesraden wil men inspraak van diverse doelgroepen realiseren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Er werd een overzicht gemaakt van de juridische grondslag van de verschillende adviesraden. Er werden ook benchmarks gedaan. Het was nadrukkelijk niet de bedoeling om goedwerkende raden te herdenken/aan te passen. Er werd dan ook beslist om de huidige werking te behouden. De actie werd daarom als gerealiseerd genoteerd.

De gemeenteraad keurde in oktober de vernieuwde statuten van Den Ast en CC ’t Vondel goed.

Acties

AP V4.4: De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Terug naar navigatie - AP V4.4: De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De stad wil weten wat er leeft en wat de noden zijn van de inwoners van onze stad. Via diverse communicatie- en sociale mediakanalen worden de noden en behoeften van burgers gecapteerd. Deze informatie wordt gebruikt om de eigen dienstverlening te optimaliseren en eventueel bij te sturen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2021:

Sinds 2020 bezorgen we een wekelijkse sociale media-analyse voor bestuursleden, beleidsmedewerkers en leidinggevenden. In juni wees een evaluatie uit dat het weinig gebruikt wordt in verhouding tot de kosten; het bestuur besliste dan ook om niet langer te investeren in het socialemediamonitoringplatform dat daarvoor gebruikt werd.

In mei en juni bevroegen we het stadspanel, een representatieve groep van +/- 500 willekeurig gekozen Hallenaren, over thema publieke vrijetijdsvoorzieningen zoals parken, speelpleintjes, sportterreinen en ander publiek groen. Zo kunnen we de verdere ontwikkeling van publieke vrijetijdsvoorzieningen toetsen aan de noden en verwachtingen van de inwoners.

Het stadspanel werd opnieuw bevraagd in het najaar, dit keer over het parkeerbeleid. De resultaten werden gebruikt als belangrijke informatie voor een doordachte bijsturing. 

Acties