Dienstverlening & Verbinden

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

We zijn ervan overtuigd dat de groeiende complexiteit van stedelijke vraagstukken samenwerken noodzakelijk maakt. Het beleid voor de toekomst is een samenwerking tussen en met verschillende actoren: inwoners, organisaties, instellingen, bedrijven, andere overheden… en dit met aandacht voor elke doelgroep. Daarom is het van belang dat we inzetten op samenwerkingen en het verbinden van de verschillende actoren. Niet alleen burgers onderling of organisaties onderling, maar ook de uitwisseling tussen verschillende groepen is noodzakelijk.


De lokale overheid is een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners. Door in te zetten op efficiënte, kwaliteitsvolle en toegankelijke dienstverlening wil Halle mensen verbinden, met elkaar, met onze partners, met onze werking en met onze stad

Doelstelling V1: We zorgen voor een dienstverlening op maat van alle burgers

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle investeert in het individuele welzijn van elke inwoner over de verschillende levensdomeinen met het oog op gecoördineerde hulp-, zorg- en dienstverlening op maat en de realisatie van zelfredzaamheid, betrokkenheid, participatie en zelfontwikkeling van de inwoner. Uiteraard kunnen we dit niet alleen. Om een dienstverlening op maat en op vraag van alle burgers te realiseren wordt er dan ook samengewerkt met diverse partners en verenigingen.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We zorgen voor een dienstverlening op maat van alle burgers’(?Prioritair beleid):

  • Actieplan V1.1 Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner
  • Actieplan V1.2 Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk
  • Actieplan V1.3 We communiceren eenvormig en duidelijk
  • Actieplan V1.4 De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen
  • Actieplan V1.5 Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners
  • Actieplan V1.6 De stad ontwikkelt een efficiënte en kwaliteitsvolle kinderopvang
  • Actieplan V1.7 De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V1.1: Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner

Terug naar navigatie - AP V1.1: Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De Stad Halle wil als meest nabije aanspreekpunt voor dienstverlening veel aandacht besteden aan het verhogen van de bereikbaarheid en toegankelijkheid. Digitalisering en innovatie binnen de dienstverlening zijn belangrijk om te kunnen voldoen aan de hedendaagse wensen en noden van de inwoners. Halle wil zijn (fysieke) dienstverlening optimaliseren om ervoor te zorgen dat de inwoners vlotter en efficiënter bediend kunnen worden.
Daarbij blijft de voortdurende aandacht voor maatschappelijk kwetsbare doelgroepen belangrijk, zodat de dienstverlening voor iedereen toegankelijk is.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

Voor het voorzien van digitale signalisatie in het stadhuis en het sociaal huis werden de (technische) mogelijkheden bekeken. De effectieve uitrol van deze actie wordt voorzien in 2023 (ipv 2022).  Ook de timing voor actie V1.1.17 Uitbouwen van een buurtgerichte werking via een loketfunctie op het vlak van welzijn en zorg zal een jaar meer kosten.

Actie V1.1.07 wordt hertaald van 'Ontwikkelen van een visie over waar producten afgeleverd kunnen worden' naar 'Producten en diensten naar voren halen in de keten van online - snelbalie - themabalie - maatwerk.' In dit kader werd er het afgelopen jaar gestart met videobellen voor burgerzaken en lokale economie. Een evaluatie wordt voorzien in het voorjaar 2023.

Actie V1.1.08 'Onderzoek en eventuele implementatie van een begeleide selfservice voor digitale dienstverlening aan het onthaal wordt stopgezet gezien het opzetten van computerruimtes deze doelstelling beter zullen realiseren (actie V1.3.07). 

Er worden twee nieuwe acties voorzien onder dit actieplan. Vanaf 2023 willen we de hulpverlening van sociale dienst en woonwinkel aanbieden vanuit het stadhuis voor een grotere toegankelijkheid en betere interne samenwerking (V1.1.23) en wensen we de dienstverlening van het stadskantoor kindvriendelijker te maken (V1.1.24).

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties

AP V1.2: Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk

Terug naar navigatie - AP V1.2: Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Naast de fysieke dienstverlening is de organisatie ook steeds toegankelijk via diverse (digitale) kanalen. Internet is dé toegangspoort geworden voor een stroom aan informatie en tal van diensten. Daarom is het belangrijker dan ooit dat websites en (mobiele) apps voor iedereen bruikbaar en begrijpelijk zijn.
Halle wil ook zijn bestaande telefonie-oplossing vernieuwen en inzetten op een communicatieplatform dat klaar is voor de toekomst. Dit platform moet bijdragen tot een betere telefonische dienstverlening aan de burgers door een verbeterde telefonische bereikbaarheid en de uitbouw van een contactcenter.
De traditionele schriftelijke dienstverleningskanalen blijven we systematisch screenen op begrijpbaarheid en toegankelijkheid.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplanning 2022:

De actie V1.2.01 'Promoten van het maken van online afspraken rekening houdend met de doelgroep en/of het product' werd gerealiseerd. Samen met de vernieuwde website werd de toepassing 'naarmijnafspraak' gelanceerd, waarmee mensen op hun smartphone alle eenvoudig details over hun afspraak kunnen zien (wanneer, waar moet ik zijn, wat moet ik meebrengen),en zich bovendien op de eigen smartphone kunnen aanmelden in het stadhuis. 

Ook actie V1.2.02 Introduceren van WhatsApp, messenger als contactkanalen om een-op-een klantenvragen te beantwoorden werd naar voor gehaald in timing. De sociale dienst is bereikbaar via whatsapp. Het stadskantoor & communicatie volgen messenger op. Dit communicatiekanaal zal niet extra gepromoot worden, gelet op waarschuwingen inzake reactiesnelheid vanuit het onderzoek van mystery shopping.

Actie V1.2.05 wordt hertaald . De post van de stad zal voorzien worden via mijn burgerprofiel en EBOX, niet via Doccle zoals voorzien in de oorspronkelijke actie.  De timing voor deze actie wordt verlengd, tot 2023.

Ook actie V1.2.08 wordt hertaald van 'Uitbouwen van onze stadsapp en dit platform inzetten om onze dienstverlening verder te digitaliseren' naar 'Het platform 'mijn burgerprofiel' inzetten om onze dienstverlening verder te digitaliseren'. We zijn intussen opgestart mijn Mijn-burgerprofiel-app, en er zijn trajecten lopende voor de verder doorontwikkeling via de oproep 'gemeente zonder gemeentehuis'. 

Tenslotte wordt er een nieuwe actie voorzien onder dit actieplan, nl.: V1.2.19 Videobellen introduceren als nieuw kanaal voor dienstverlening.

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële kostprijs.

Acties

AP V1.3: We communiceren eenvormig en duidelijk

Terug naar navigatie - AP V1.3: We communiceren eenvormig en duidelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle profileert zich als een betrokken en open organisatie met een eenvormige communicatie- en huisstijl. Via een aangepaste, duidelijke en uniforme communicatie willen we de afstand tussen de organisatie en de bevolking verkleinen. Binnen de verschillende communicatiekanalen wordt er vertrokken vanuit de beleving van de gebruiker. We laten mensen zelf aan het woord: hiermee communiceren we niet alleen op mensenmaat, we zorgen ook voor betrokkenheid en verbinding tussen burgers, de eigen buurt, de stad.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplanning 2022: 

Voor de actie V1.3.11 Gerichter communiceren over verkeershinder en wegenwerken via het locatiegebonden communicatiekanaal, maken we gebruik van Holpr in plaats van Be-alert,  de actie werd dan ook hertaald. Deze actie werd tevens gerealiseerd in 2022. 

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële kostprijs.

Acties

AP V1.4: De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen

Terug naar navigatie - AP V1.4: De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Een kindvriendelijke stad streeft in alle beleidsdomeinen naar respect voor de rechten van het kind. Kindvriendelijkheid vormt dan ook een rode draad doorheen de strategische meerjarenplanning. Bij de verdere uitbouw van onze dienstverlening hebben we oog voor onze kinderen en stimuleren we anderen dit ook te doen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplanning 2022: 

Actie V1.4.4 Voorzien van een rompertje met daarop het logo van Basiel bij de aangifte van een geboorte en actie V1.4.5 De stad is een betrouwbare partner bij de optimalisatie van het digitaal aanmeldingssysteem (CAR) voor het basis- en secundair onderwijs werden gerealiseerd. De uitvoering van beide acties wordt opgenomen in de dagelijkse werking.

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële kostprijs.

Acties

AP V1.5: Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners

Terug naar navigatie - AP V1.5: Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle implementeert een verbreding en optimalisatie van het zorgaanbod dat een antwoord biedt op de lokale noden. Om een doeltreffend, integraal en kwaliteitsvol zorgaanbod te realiseren, investeert Halle in nieuwe zorginfrastructuur die hieraan tegemoetkomt. Daarnaast zet de stad ook in op het ontwikkelen en versterken van netwerkstructuren met diverse partners met het oog op afstemming en aftoetsing van organisatorische elementen, kennisdeling, samenwerking en de uitwerking van vernieuwende initiatieven.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplanning 2022: 

De timing voor actie V1.5.03 Implementeren van een nieuwe inschalingsmethode (BELRAI) en financieringswijze (persoonsvolgende financiering) in de werking van de subsector zorg wordt uitgebreid van 2022 naar 2023. De opleidingen 'train the trainer' werden opgestart in 2022. De verdere implementatie wordt voorzien in 2023.

Ook de timing voor actie V1.5.10 'Parkeren voor artsen en zorgverstrekkers vereenvoudigen door het promoten van stickers op privégaragepoorten die aanduiden dat deze doelgroep er mag parkeren' wordt uitgebreid, naar 2025.  Het zorgparkeren werd al ingevoerd, maar er wordt bekeken om de werking te verruimen naar andere gemeenten en de werking verder te optimaliseren.

Daarnaast werden er ook twee nieuwe acties voorzien onder dit actieplan, nl.  V1.5.14 Optimaliseren van de werking van het onthaal van de subsector zorg. Naar aanleiding van de verbouwing van de inkomhal van het woonzorgcentrum, de verhuis van de thuiszorgdiensten naar het gebouw Brailon, de opening van het kinderdagverblijf ‘t Kadeeke en het onderbrengen van het dienstencentrum De Pasja in de feestzaal van het woonzorgcentrum - zijn we in de mogelijkheid om de werking van het onthaal voor de gehele subsector Zorg verder te optimaliseren. De uitvoering van deze actie is voorzien in 2022-2023.

De tweede, nieuw toegevoegde actie is V1.5.15 'Reactivatie en animatie: uitwerken van een teamoverschrijdende werking om zo de kwaliteit van de dienst- en de zorgverlening te verhogen'. Tot nu toe werd animatie apart opgepakt door residentiële zorg óf door niet-residentiëe zorg. Vanaf 2023 zal dit meer in onderlinge afstemming en samenhang opgepakt worden.

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële kostprijs.

Acties

AP V1.6: De stad ontwikkelt een efficiënt en kwaliteitsvolle kinderopvang

Terug naar navigatie - AP V1.6: De stad ontwikkelt een efficiënt en kwaliteitsvolle kinderopvang

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ontwikkelt, vanuit een breed netwerk, een efficiënt, toegankelijk en kwaliteitsvol aanbod aan kinderopvang, dit voor zowel voor- als buitenschoolse opvang. We realisereerden een uitbreiding en optimalisatie van het bestaande aanbod en zetten in op vernieuwende projecten.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplanning 2022: 

Onder dit actieplan wordt er één nieuwe actie voorzien, V1.6.9 'Ondersteuning van de stedelijke kinderopvanginitiatieven door de inzet van een pedagogische coach'. De uitrol van deze actie wordt voorzien in 2022-2023. Het gaat hierom een samenwerkingsverband tussen de Stad Halle, de gemeente Sint-Pieter-Leeuw en kinderdagverblijf "De Kapoentjes" in Halle. Op deze wijze kan ingezet worden op een full-time coach en kan van elkaar geleerd worden en complementair worden gewerkt.

Daarnaast werd de timing van de actie V1.6.7 'Ondersteunen van zelfstandige kinderopvanginitiatieven bij de opstart of uitbreiding via een subsidiereglement' aangepast, deze actie werd gerealiseerd in 2022.

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële kostprijs.

Acties

AP V1.7: De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Terug naar navigatie - AP V1.7: De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ondersteunt, vanuit zijn regierol, de uitbouw van Halse jeugdverenigingen die voor kinderen en jongeren een aantrekkelijk vrijetijdsaanbod realiseren, pedagogische accenten leggen en inspelen op hun leefwereld en interesses.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplanning 2022: 

De timing voor actie V1.7.6 'Verbouwen van de zolder van het kasteelgebouw in Lembeek tot verenigingslokalen' werd uitgebreid van 2022 naar 2023.

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële kostprijs.

Acties

Doelstelling V2: We zorgen voor een gericht en sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Het nieuw Decreet Lokaal Sociaal Beleid wil handvaten aanreiken die toelaten om echt te kiezen voor kwetsbare medeburgers. Het lokaal bestuur kan de coördinatie opnemen en ervoor zorgen dat diensten en organisaties gezamenlijke verantwoordelijkheid opnemen om de problemen, op diverse terreinen, aan te pakken. Halle wil daarom werk maken van een gericht en sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad. Daarmee bouwt ze zelf aan hulp- en dienstverlening die afgestemd wordt op de meest kwetsbaren, maar ondersteunt en optimaliseert ze ook samenwerkingen en projecten met diverse partners om deze doelstelling te realiseren.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We zorgen voor een gericht sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad’:

  • Actieplan V2.1 De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.
  • Actieplan V2.2 De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.
  • Actieplan V2.3 We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen
  • Actieplan V2.4 De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op
  • Actieplan V2.5 Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod
  • Actieplan V2.6 De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.
  • Actieplan V2.7 De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V2.1: De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.

Terug naar navigatie - AP V2.1: De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle is een stad waar kinderen moeten kunnen opgroeien in warme en krachtige gezinnen. De stad bouwt hiertoe een divers gezins- en opvoedingsondersteunend beleid uit. Er worden verschillende initiatieven geïnitieerd zodat ouders nabij en op maat ondersteuning en begeleiding vinden in hun opvoedingstaak.
Met het beleid voor gelijke onderwijskansen wil de stad Halle alle kinderen dezelfde optimale mogelijkheden bieden om te leren en zich te ontwikkelen. De stad werkt hiervoor intensief samen met de verschillende onderwijspartners via projecten, en stimuleert samenwerking en netwerking om de toegankelijkheid van het onderwijs te maximaliseren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

Actie V2.1.2  'Digitaliseren van het tweedehandsproject van Buurthuis Ommekaar (tweedehands babyspullen) zodat er makkelijker kan opgezocht worden welk materiaal er voorhanden is.' Dit project werd na een bevraging bij verschillende partners en bestaande babytheken, stopgezet.

De timing voor actie V2.1.4 'Onderzoek naar uitbreiding van het NAFT-traject op basis van de noden van de huidige werking' werd  verruimd naar 2025 gezien dit verder evolueert. 

Daarnaast wordt actie V2.1.5 'Verderzetten en eventueel uitbreiden van Het taalbad, Halle Talen' hertaald naar 'Oefenkansen Nederlands organiseren voor kinderen en jongeren', zo wordt deze actie inhoudelijk ook verruimd. Daarnaast wordt er een nieuwe actie voorzien rond oefenkansen Nederlands, nl.: V2.1.7 'Oefenkansen Nederlands organiseren voor volwassenen en gezinnen'. Op die manier kan er transparant gerapporteerd worden over initiatieven voor diverse doelgroepen.

Tenslotte worden  er nog twee acties toegevoegd onder dit actieplan, nl.: V2.1.6 'Huisvesten en ondersteunen van Oekraïense oorlogsvluchtelingen' in het kader van de initiatieven die opgenomen worden m.b.t.  de Oekraïnecrisis.' en 2.1.8 'Uitwerken van een huiswerkproject met Halse scholen' waarbij de focus vooral lig op "leren leren".

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties

AP V2.2: De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.

Terug naar navigatie - AP V2.2: De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle zet in op gezondheid. Enerzijds activeert ze iedere inwoner tot levenslang sporten door een divers, kwalitatief, toegankelijk beweeg- en sportaanbod te organiseren en te ondersteunen. Anderzijds werkt de stad een lokaal gezondheidsbeleid uit dat, vertrekkend van een degelijke kennis en analyse van de gezondheidssituatie van de inwoners en wijzigingen binnen de gezondheidssector, prioriteiten legt en ontwikkelt tot een samenhangend geheel van preventieve en curatieve acties. Bijzondere aandacht gaat naar het bereiken van kwetsbare doelgroepen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

De acties binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties

AP V2.3: We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen

Terug naar navigatie - AP V2.3: We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad wil ervoor zorgen dat alle burgers, en zeker de meest kwetsbaren, toegang tot zorg en hulpverlening krijgen. Halle zet daarom in op de realisatie van een integraal lokaal sociaal beleid, een geïntegreerd onthaal en een evenwicht tussen de actor- en regierol bij de uitwerking ervan. Een nauwe samenwerking en kennisdeling met andere zorg- en dienstverleningspartners is hierbij essentieel.

Bij het realiseren van een geïntegreerd breed onthaal binnen de eerstelijnszone Zennevallei kunnen hulpverleners de doelgroep aanmelden via een digitaal aanmeldplatform. We proberen o.a. via buurtwerking de doelgroep te bereiken. Er komt een stuurgroep met de sociale diensten, het CAW en de diensten maatschappelijk werk met het oog op informatie-uitwisseling en innovatieve projecten en een praktijkgroep met basiswerkers voor trajectbepaling. Een coördinator zorgt voor deze afstemming en de betrokkenheid van basiswerkers en de doelgroep.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

Actie V2.3.1  'We ontwikkelen een digitaal aanmeldpunt op niveau van de eerstelijnszone Zennevallei' wordt hertaald naar 'Ontwikkelen van een geïntegreerd breed onthaal in samenwerking met de eerstelijnszone Zennevallei.' zodat de actie de lading beter dekt.

Daarnaast wordt actie V2.3.5  'We bevragen de doelgroep en de toeleiders om drempels weg te werken en betrekken basiswerkers via werkgroepen en praktijkmomenten' stopgezet. Er werden specifieke subsidies aangevraagd, maar deze werden niet toegekend. 

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties

AP V2.4: De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op

Terug naar navigatie - AP V2.4: De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Via verschillende outreachende praktijken wil de stad verbinding maken met maatschappelijk kwetsbare doelgroepen. Uitgangspunt bij deze initiatieven is het actief contact leggen met de kwetsbare doelgroep zodat de toeleiding naar de hulp- en dienstverlening vlotter kan verlopen en signalen sneller opgevangen kunnen worden.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

Actie V2.4.1  'Voorzien in één duidelijk aanspreekpunt voor medewerkers en partners die bij de mensen thuis komen om problematische situaties eenvoudig te signaleren' wordt stopgezet. Het aanspreekpunt kan gerealiseerd  en gerapporteerd worden via het meldpunt van het Geïntegreerd-breed-onthaal (GBO), actie V2.3.1 Ontwikkelen van een geïntegreerd breed onthaal in samenwerking met de eerstelijnszone Zennevallei.' 

V2.4.2 'Onderzoek om de buurtgerichte werking uit te bouwen onder meer door het inzetten van een camper.' wordt hertaald naar 'Onderzoek om de buurtgerichte werking decentraal vorm te geven.'

De timing voor actie V2.4.3 'Een brugfiguur in de Halse scholen leidt kwetsbare gezinnen toe tot het hulpverleningsaanbod' wordt uitgebreid tot 2025. Dit omwille van de goede resultaten van de eerste proefperiode en onder impuls van subsidies van 'Plan Samenleven'.

Daarnaast worden er zes nieuwe acties voorzien onder dit actieplan, nl.

  • V2.4.4 Computerhulp aan huis om de toegang tot digitale diensten van cliënten van de sociale dienst te verzekeren 
  • V2.4.5 Halle onderneemt actie om samenleven in diversiteit te bevorderen en discriminatie en racisme tegen te gaan 
  • V2.4.6 Organiseren van openbare computerruimtes
  • V2.4.7 Organiseren van een uitleendienst voor digitale toestellen
  • V2.4.8 Er wordt een aanbod aan digitale opleidingen op maat gecreëerd in de openbare computerruimtes en in mobiele klassen
  • V2.4.9 Er wordt een overleg opgezet met alle aanbieders van digitaal aanbod om het aanbod in Halle op elkaar af te stemmen

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties

AP V2.5: Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod

Terug naar navigatie - AP V2.5: Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Het stadsbestuur ondersteunt en organiseert een vrijetijdsaanbod voor kwetsbare doelgroepen. Dit gebeurt via de uitbouw en optimalisatie van een aangepast aanbod, het wegwerken van drempels en een samenwerking met gespecialiseerde organisaties.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

Actie V2.5.3 'Uitbreiden van de bestaande begeleiderspas voor buddy-werkingen met kwetsbare doelgroepen' wordt hertaald naar 'De stad zet in op buddy-werkingen met kwetsbare doelgroepen.'

Actie V2.5.4  Actualiseren van subsidiereglementen waarbij rekening wordt gehouden met de bijdrage die verenigingen leveren om mensen in kwetsbare situaties te bereiken wordt verder uitgebreid naar 2025. Dit is een blijvend actiepunt waar jaarlijks op gerapporteerd wordt. 

Actie V2.5.5 Uitbouwen van een ‘Rap op stap’-kantoor om de vakantieparticipatie te bevorderen werd gerealiseerd in 2022. De timing werd dan ook naar voor gehaald. Het rap op stap kantoor kende een valse start wegens Covid. Er bleef slechts één vrijwilliger over en het aantal klanten lag niet hoog. In mei 2022 werd het rap op stap kantoor opnieuw gelanceerd.  

Tenslotte werd de timing voor actie V2.5.6 Proactieve toekenning van de kom!pas vrijetijdspas aan mensen met het statuut verhoogde tegemoetkoming uitgebreid naar 2022. Deze actie werd intussen gerealiseerd. 

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties

AP V2.6: De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.

Terug naar navigatie - AP V2.6: De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De stad wil inzetten op dienstverlening en beleidsinitiatieven die inclusiviteit hoog in het vaandel dragen. Halle beschouwt de bestrijding van armoede dan ook als een uitdaging over alle beleidsdomeinen heen. Daarom werkt de stad aan een inclusief en geïntegreerd armoedebeleid vanuit de diverse beleidsdomeinen (wonen, werken, budgethulp, zorg, opvoeding, e.a.). Ze organiseert meer synergie op het terrein door een betere samenwerking en coördinatie met en tussen verschillende partners.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

De timing voor actie V2.6.01 'Kinderen meer betrekken in het traject van budgethulpverlening' werd naar voor gehaald, deze actie werd gerealiseerd in 2022. Er werd een opleiding voorzien voor de maatschappelijk werkers. Verder zal dit vormgegeven worden binnen de hulpverleningsrelatie.  

De timing voor actie V2.6.07  'Inspanningen leveren om de toegang van jongeren, met beperkt netwerk, tot vakantiewerk te verhogen' werd uitgebreid  van 2022 tot 2025.

Daarnaast worden er vier nieuwe acties voorzien onder dit actieplan, nl.

  • V2.6.16 Taalcoaching voor medewerkers op de werkvloer (2022-2023)
  • V2.6.17 De stad activeert cliënten met bijzonder grote afstand tot de arbeidsmarkt via individuele, outreachende begeleiding (2022-2025)
  • V2.6.18: In het kader van het lokaal sociaal beleid het netwerk tussen de Halse sociale partners versterken (2022-2023)
  • V2.6.19 Bijkomende ondersteuning van kwetsbare inwoners ikv de gestegen noden door de energiecrisis (2022-2023)

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties

AP V2.7: De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Terug naar navigatie - AP V2.7: De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad Halle heeft bijzondere aandacht voor het tewerkstellen van mensen voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt het grootst is. Daarnaast wil de stad de regierol opnemen inzake sociale economie en tewerkstelling in de regio Zuidwest Rand.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

De acties onder dit actieplan werden onder gewijzigde Vlaamse beleidsprioriteiten aangepast. Om hierover transparant te kunnen rapporteren worden er nieuwe acties voorzien onder dit actieplan:

  • V2.7.5 De regisseur sociale economie en werk neemt de lokale regierol op omtrent sociale economie en werk bij de drie lokale besturen.
  • V2.7.6 De regisseur sociale economie en werk organiseert/ neemt deel aan netwerkmomenten in het kader van sociale economie en werk.
  • V2.7.7 Deelname door de regisseur sociale economie en werk aan de themawerkgroep 'Werk & Economie'
  • V2.7.8 Expertise opbouwen m.b.t. personen met een afstand tot de arbeidsmarkt
  • V2.7.9 Promoten en mee ondersteunen van de sociale en circulaire economie
  • V2.7.10 De regisseur sociale economie en werk stimuleert aankopen met sociale impact.
  • V2.7.11 Opvolgen van de samenwerkingsovereenkomst en bijhorend actieplan tussen VDAB en Zuidwest Rand
  • V2.7.12 Deelname door de regisseur sociale economie en werk aan de provinciale werkgroep lokale besturen en sociale partners

De overige acties onder dit actieplan worden aangeduid als gerealiseerd. De verderzetting wordt voorzien onder de nieuwe acties volgens de Vlaams beleidsprioriteiten. 

Acties

Doelstelling V3: We versterken het buurtgevoel en de samenhang in onze stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Het Halse beleid, de omgeving en vernieuwende projecten moeten ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen stimuleren. Halle wil met diverse initiatieven het samenleven in de stad bevorderen. Het versterken van de sociale cohesie en verbeteren van de leefbaarheid van buurten staan hierbij centraal.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We versterken het buurtgevoel en de samenhang in onze stad’:

  • Actieplan V3.1 We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.
  • Actieplan V3.2 Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen
  • Actieplan V3.3 De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V3.1: We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.

Terug naar navigatie - AP V3.1: We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle stimuleert ontmoeting en interactie via inspraak, participatie en het ondersteunen van burgerinitiatieven. Halle motiveert en ondersteunt hierbij initiatiefnemende burgers.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

Actie V3.1.03  'Bevorderen van samenwerkingen tussen clubs en de sociale partners via het platform open sociale sportclub via de organisatie van laagdrempelige activiteiten' werd hertaald ' Bevorderen van samenwerkingen tussen clubs en de sociale partners met als doel het bevorderen van inclusie.' In 2022 werd het project sportbuddies opgestart, deze haken in op de campagne 'samen sport je meer' van Sport Vlaanderen. Daarnaast werden er ook begeleide wandelingen, fietstochten en zwembeurten georganiseerd.

Daarnaast werd ook actie V3.1.07 'Opstarten van een verhalenreeks 'Halle door de bril van...' over de beleving in onze wijken door middel van videoreportages en -getuigenissen' hertaald naar 'Opstarten van een verhalenreeks over de beleving in onze wijken.' 

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties

AP V3.2: Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen

Terug naar navigatie - AP V3.2: Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ondersteunt vanuit zijn regierol de ontwikkeling van een passend woonaanbod voor elke doelgroep, met specifieke aandacht voor sociaal wonen en alternatieve woonvormen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

De actie V3.2.2  'Oprichten van een netwerk van Halse assistentiewoningen, zodat aanbieders in de regio ervaringen kunnen uitwisselen en samen bouwen aan een complementair en kwalitatief aanbod' wordt stopgezet.  Indien er nood is aan verdere uitwisseling tussen (Halse) assistentiewoningen lijkt het opportuun om dit te realiseren vanuit en op niveau van de eerstelijnszone. 

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties

AP V3.3: De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Terug naar navigatie - AP V3.3: De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De doelstelling van buurtzorg is mensen hulp en zorg te bieden vanuit hun vertrouwde omgeving.  Op deze manier proberen we mede een antwoord te bieden op de uitdagingen in de zorg. Halle versterkt en stimuleert buurtzorg door het eigen aanbod uit te breiden, buurtnetwerken op te zetten en door vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen. Via een netwerk van professionele medewerkers en vrijwilligers willen we de behoefte aan zorg sneller vaststellen, signaleren en opstarten met oog op de behoeften van de individuele zorgvrager.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

Actie V3.3.5 werd hertaald van 'Uitvoeren van een analyse voor de eventuele oprichting van een nieuwe ontmoetingsruimte te Buizingen' naar 'Uitwerken van een zorgzame buurt in Buizingen.' zodat de benaming van de actie de lading beter dekt. De realisatietermijn werd naar voor gehaald, van 2024 naar 2022.

Op basis van voortschrijdend inzicht en onderzoek in kader van de uitbouw van een derde dienstencentrum werd de locatie in actie V3.3.2 'Aanvragen van een erkenning voor de uitbouw van een derde dienstencentrum aangevuld met 'Ten Hove'. 

Daarnaast werd de timing voor actie V3.3.3   'Renoveren van Lokaal Dienstencentrum De Lemoon' uitgebreid met 1 jaar van 2022, naar 2023. Ook de realisatietermijn voor actie V3.3.4  'Creëren van een aangename ontmoetings –en belevingsplaats voor de bewoners van De Paviljoentjes, Ten Hove en de gebruikers van de volkstuintjes.' werd uitgebreid naar 2023.

Tenslotte werd de timing voor actie 'V3.3.7 Aanspreekpunt creëren voor mantelzorgers, zodat de Hallenaren die zorgen voor familie en vrienden voldoende ondersteuning krijgen.' naar voor gehaald, naar 2022.  In dit kader werd de Toelage voor thuis- en mantelzorg van stad Halle geëvalueerd. Daarnaast blijkt de welzijnsbalie centraal aanspreekpunt voor mantelzorgers. Dit wordt opgenomen onder de recurrente werking binnen het dienstverleningsaanbod van onze stad.

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties

Doelstelling V4: Elke Hallenaar wordt actief betrokken bij het uitstippelen van ons beleid

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Participatie en co-creatie hebben verschillende voordelen. Het creëert betrokkenheid van inwoners, verhoogt de legitimiteit van beslissingen en verbetert daarmee ook de slagkracht van het beleid. Tegelijk kan participatie ook zorgen voor inhoudelijke verrijking en kan het alternatieven aanreiken voor de kijk op een probleem. Participatie doet vertrouwen in elkaar groeien en versterkt de betrokkenheid. Een doorgedreven dialoog tussen de lokale overheid en burgers/belanghebbenden zorgt voor meer verbinding en een dienstverlening die in grotere mate beantwoordt aan de behoeften en verwachtingen van onze inwoners.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Elke Hallenaar wordt actief betrokken bij het uitstippelen van ons beleid’:

  • Actieplan V4.1 De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.
  • Actieplan V4.2 Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit
  • Actieplan V4.3 Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen
  • Actieplan V4.4 De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V4.1: De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.

Terug naar navigatie - AP V4.1: De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Het Halse stadsbeleid is waar mogelijk een participatief beleid. De stad betrekt optimaal haar inwoners en diverse actoren in de stad zoveel mogelijk, en dit zowel bij beleidsontwikkelingen als bij acties. Dit gebeurt door hen te informeren, te laten meedenken, te laten adviseren, mee communiceren, mee te laten werken, mee te laten beslissen en/of te laten co-creëren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

De actie V4.1.3 'Uitbouwen van een onlinecommunicatie- en participatieplatform om met onze inwoners het beleid de komende jaren verder uit te tekenen' werd gerealiseerd in 2022 via de uitrol van Hoplr.  De realisatietermijn werd aangepast naar 2022.

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties

AP V4.2: Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit

Terug naar navigatie - AP V4.2: Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle voert een kind- en jeugdvriendelijk beleid, dat zichtbaar is in alle levensdomeinen en met aandacht voor kwetsbare jongeren. In een kindvriendelijke stad zijn kinderen en jongeren volwaardige medeburgers en krijgen ze de kans om deel uit te maken van de stad, er mee over na te denken en er als volwaardige inwoners mee vorm aan te geven.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

De timing voor actie V4.2.01 'Participatief onderzoek voeren om het programmatieaanbod voor ouders en kinderen te verbeteren.' wordt aangepast. Deze actie zal opgestart worden in 2023.

Daarnaast werd de timing voor actie V4.2.04 'Actiever en systematischer communiceren van het aanbod binnen CTE naar de scholen, en scholen ondersteunen om op dat aanbod in te tekenen' naar voor gehaald. Deze actie werd gerealiseerd in 2022. De aangepaste werking over het communiceren van het aanbod naar scholen toe wordt verder opgenomen in het recurrent beleid van de sector. 

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties

AP V4.3: Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen

Terug naar navigatie - AP V4.3: Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle neemt de nodige initiatieven om de participatie met de burgers te bevorderen. Een vorm van burgerparticipatie zijn de adviesraden. Via diverse adviesraden wint de stad Halle advies en informatie in, die gebruikt wordt bij beleidsvorming. Door het optimaliseren van de samenwerking met de verschillende adviesraden wil men inspraak van diverse doelgroepen realiseren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

De timing voor actie V4.3.2 'Ecosportief team adviseert het beleid bij aanpassingen aan het sportcomplex' wordt naar voor gehaald.  Deze actie wordt verder opgenomen in de uitwerking van het actieplan B3.6: Groene stadslong creëren met aandacht voor sport en recreatie - site De Bres-Leide-Slingerweg . Het ecosportief team wordt in dit kader ruimer opgevat. Alle gebruikers van het sportcomplex, nu en in de toekomst, zullen worden betrokken bij nieuwbouw via een participatietraject.

De acties die bepaald werden binnen dit actieplan werden gerealiseerd,  en worden verder opgenomen in het recurrent beleid van de stad. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties

AP V4.4: De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Terug naar navigatie - AP V4.4: De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De stad wil weten wat er leeft en wat de noden zijn van de inwoners van onze stad. Via diverse communicatie- en sociale mediakanalen worden de noden en behoeften van burgers gecapteerd. Deze informatie wordt gebruikt om de eigen dienstverlening te optimaliseren en eventueel bij te sturen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2022: 

Actie V4.4.1 'Voorzien van een wekelijkse sociale media-analyse voor bestuursleden, beleidsmedewerkers en leidinggevenden.' werd stopgezet. De sociale media-analyse werd voorzien via een digitale tool die ook gebruikt werd voor de monitoring van sociale media. Er werd ervoor gekozen deze tool niet langer te gebruiken. 

De actie V4.4.3 'Inwoners actiever inzetten om maatschappelijk relevante boodschappen te vertellen' werd in 2022 gerealiseerd. Inwoners worden via verschillende communicatiekanalen aan het woord gelaten.  Deze manier van werken is intussen ingebed in het reguliere communicatieplan van de stad Halle.

De overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties