Dienstverlening & Verbinden

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

We zijn ervan overtuigd dat de groeiende complexiteit van stedelijke vraagstukken samenwerken noodzakelijk maakt. Het beleid voor de toekomst is een samenwerking tussen en met verschillende actoren: inwoners, organisaties, instellingen, bedrijven, andere overheden… en dit met aandacht voor elke doelgroep. Daarom is het van belang dat we inzetten op samenwerkingen en het verbinden van de verschillende actoren. Niet alleen burgers onderling of organisaties onderling, maar ook de uitwisseling tussen verschillende groepen is noodzakelijk.


De lokale overheid is een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners. Door in te zetten op efficiënte, kwaliteitsvolle en toegankelijke dienstverlening wil Halle mensen verbinden, met elkaar, met onze partners, met onze werking en met onze stad

Doelstelling V1: We zorgen voor een dienstverlening op maat van alle burgers

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle investeert in het individuele welzijn van elke inwoner over de verschillende levensdomeinen met het oog op gecoördineerde hulp-, zorg- en dienstverlening op maat en de realisatie van zelfredzaamheid, betrokkenheid, participatie en zelfontwikkeling van de inwoner. Uiteraard kunnen we dit niet alleen. Om een dienstverlening op maat en op vraag van alle burgers te realiseren wordt er dan ook samengewerkt met diverse partners en verenigingen.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We zorgen voor een dienstverlening op maat van alle burgers’(?Prioritair beleid):

  • Actieplan V1.1 Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner
  • Actieplan V1.2 Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk
  • Actieplan V1.3 We communiceren eenvormig en duidelijk
  • Actieplan V1.4 De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen
  • Actieplan V1.5 Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners
  • Actieplan V1.6 De stad ontwikkelt een efficiënte en kwaliteitsvolle kinderopvang
  • Actieplan V1.7 De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V1.1: Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner

Terug naar navigatie - AP V1.1: Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De Stad Halle wil als meest nabije aanspreekpunt voor dienstverlening veel aandacht besteden aan het verhogen van de bereikbaarheid en toegankelijkheid. Digitalisering en innovatie binnen de dienstverlening zijn belangrijk om te kunnen voldoen aan de hedendaagse wensen en noden van de inwoners. Halle wil zijn (fysieke) dienstverlening optimaliseren om ervoor te zorgen dat de inwoners vlotter en efficiënter bediend kunnen worden.
Daarbij blijft de voortdurende aandacht voor maatschappelijk kwetsbare doelgroepen belangrijk, zodat de dienstverlening voor iedereen toegankelijk is.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

In januari is het afsprakenkader voor de REMI-tool goedgekeurd, om de toekenning en de bedragen voor aanvullende financiële steun voor cliënten te actualiseren. We kregen een federale subsidie van €56.037,76 voor dit project voor de periode van 1 mei 2023 tot 28 februari 2024. 

De globale visie inzake buurtgerichte werking werd goedgekeurd.  De netwerkdag lokaal sociaal beleid ging door op 1 juni. Nu moeten we deze actie concreter maken. 

In het ontwerp van de nieuwbouw bij het historisch stadhuis is de realisatie van een publiek toegankelijk toilet opgenomen. Dit toilet wordt ontworpen conform de voorschriften voor toegankelijkheid.

De dienstverlening van de woonwinkel bieden we ondertussen vanuit het stadhuis aan. 

Kinderen van nieuwe inwoners krijgen een duurzaam en veilig Basiel-gadget mee van het stadskantoor. 

Acties

AP V1.2: Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk

Terug naar navigatie - AP V1.2: Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Naast de fysieke dienstverlening is de organisatie ook steeds toegankelijk via diverse (digitale) kanalen. Internet is dé toegangspoort geworden voor een stroom aan informatie en tal van diensten. Daarom is het belangrijker dan ooit dat websites en (mobiele) apps voor iedereen bruikbaar en begrijpelijk zijn.
Halle wil ook zijn bestaande telefonie-oplossing vernieuwen en inzetten op een communicatieplatform dat klaar is voor de toekomst. Dit platform moet bijdragen tot een betere telefonische dienstverlening aan de burgers door een verbeterde telefonische bereikbaarheid en de uitbouw van een contactcenter.
De traditionele schriftelijke dienstverleningskanalen blijven we systematisch screenen op begrijpbaarheid en toegankelijkheid.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

82% van de producten op de website is aangevuld met interne werkinstructies. In november bevragen we de medewerkers over het gebruik en de bekendheid ervan bij de diensten.

We bieden videobellen aan voor een aantal diensten (burgerzaken, lokale economie, ruimtelijke ordening). Het gebruik blijft beperkt. Omdat er geen kosten mee gemoeid zijn, blijven we het kanaal aanbieden.

Samen met onder meer Sint-Niklaas rondden we een gebruikersonderzoek af voor de nieuwe stadsapp / mijn burgerprofiel app. Eind van de zomer gaan we live met de nieuwe app.

Acties

AP V1.3: We communiceren eenvormig en duidelijk

Terug naar navigatie - AP V1.3: We communiceren eenvormig en duidelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle profileert zich als een betrokken en open organisatie met een eenvormige communicatie- en huisstijl. Via een aangepaste, duidelijke en uniforme communicatie willen we de afstand tussen de organisatie en de bevolking verkleinen. Binnen de verschillende communicatiekanalen wordt er vertrokken vanuit de beleving van de gebruiker. We laten mensen zelf aan het woord: hiermee communiceren we niet alleen op mensenmaat, we zorgen ook voor betrokkenheid en verbinding tussen burgers, de eigen buurt, de stad.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

We voeren een doelgroepenonderzoek naar de noden en behoeften voor de website 'Jong in Halle' met focusgroepen met moeilijker bereikbare doelgroepen: anderstalige ouders, ouders uit kwetsbare groepen en nieuwkomers.

In maart ging de digiplek in de bib open. Er zijn ook digiplekken in buurthuis Windmoleken en buurthuis Vogelweelde. Je kunt er gratis en zonder afspraak een computer en een internetverbinding kan gebruiken. Je kan er ook betalend printen. Op vaste momenten zijn er vrijwilligers aanwezig die je helpen met allerlei digitale vragen en digitale vaardigheden verder helpen ontwikkelen.

Acties

AP V1.4: De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen

Terug naar navigatie - AP V1.4: De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen

Omschrijving (toelichting)

Een kindvriendelijke stad streeft in alle beleidsdomeinen naar respect voor de rechten van het kind. Kindvriendelijkheid vormt dan ook een rode draad doorheen de strategische meerjarenplanning. Bij de verdere uitbouw van onze dienstverlening hebben we oog voor onze kinderen en stimuleren we anderen dit ook te doen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023: Het afgelopen half jaar droegen tal van acties bij aan een kindvriendelijk Halle. Zo werd verder ingezet op het kindvriendelijker maken van de Halse horeca en handelaren en werd ingezet op kindvriendelijke stadsgebouwen.  Ook was er continu aandacht voor het wegwerken van drempels naar kinderen en jongeren, onder andere ondersteund met een schoolopbouwwerker en brugfiguren die in het veld ondersteuning boden.

Acties

AP V1.5: Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners

Terug naar navigatie - AP V1.5: Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle implementeert een verbreding en optimalisatie van het zorgaanbod dat een antwoord biedt op de lokale noden. Om een doeltreffend, integraal en kwaliteitsvol zorgaanbod te realiseren, investeert Halle in nieuwe zorginfrastructuur die hieraan tegemoetkomt. Daarnaast zet de stad ook in op het ontwikkelen en versterken van netwerkstructuren met diverse partners met het oog op afstemming en aftoetsing van organisatorische elementen, kennisdeling, samenwerking en de uitwerking van vernieuwende initiatieven.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

Er werd een visie op wachtlijstbeheer uitgewerkt voor de volledige zorgsector. Ook werd er hard gewerkt aan de implementatie van een nieuwe inschalingsmethode (BELRAI) en financieringswijze (persoonsvolgende financiering).  Daarnaast werden er stappen gezet in het opstellen van een masterplan zorginfrastructuur om beter in te kunnen spelen op de bestaande en toekomstige noden. Het IAO-project binnen het woonzorgcentrum maakt hier deel van uit en recent werden ook gesprekken opgestart rond de  opportuniteiten voor de zorgsite in het kader van het Strategisch Vastgoed Plan. Het dienstencentrum in Ten Hove (Het Hoveniertje) werd erkend als derde lokaal dienstencentrum van de stad.

Er werd een visie rond buurtgerichte zorg ontwikkeld die onder andere in samenwerking met ELZ en andere sociale partners op het grondgebied van Halle, verder handen en voeten zal krijgen.

Op het vlak van kinderopvang nam de stad tijdelijk twee intiatieven als actor over die eind vorig jaar werden geschorst. De stad neemt deze rol voor één van beide initiatieven nog op tot eind dit jaar.

Acties

AP V1.6: De stad ontwikkelt een efficiënt en kwaliteitsvolle kinderopvang

Terug naar navigatie - AP V1.6: De stad ontwikkelt een efficiënt en kwaliteitsvolle kinderopvang

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ontwikkelt, vanuit een breed netwerk, een efficiënt, toegankelijk en kwaliteitsvol aanbod aan kinderopvang, dit voor zowel voor- als buitenschoolse opvang. We realisereerden een uitbreiding en optimalisatie van het bestaande aanbod en zetten in op vernieuwende projecten.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

De werking van 't Pagadderke werd verder geoptimaliseerd, onder andere door de interne werking aan te pakken (dit wordt verder opgenomen in de loop van dit jaar). Er werden ook buitenspeelelementen  aangebracht bij zowel 't Pagadderke als 't Kadeeke.

Er werd dit jaar voor het eerst een pedagogische coach ingezet in zowel 't Pagadderke en 't Kadeeke, als de Buitenschoolse kinderopvang. De coach ondersteunt vooral de kinderbegeleiding met (individuele) coaching en werkt in samenspraak met de leiding pedagogische acties uit voor de verschillende locaties.

De regierol voor het decreet buitenschoolse opvang werd verder opgenomen, er werd een visie uitgewerkt op basis van het decreet.

De mogelijkheden voor het creëren van extra plaatsen kinderopvang werden verder onderzocht, alsook de mogelijkheden voor het realiseren van meer flexibele opvang. De voorbereidingen voor de kinderopvanginititieven in samenwerking met Woonpunt Zennevallei, waarmee 18 plaatsen in Windmoleken en 36 plaatsen in de Beneluxlaan gerealiseerd moeten worden, liepen verder, de plannen liggen er.

Sinds november 2022 nam het stadsbestuur als actor de geschorste kinderopvanginitiativen Lollipop en Tutti Frutti op, minstens totdat duidelijkheid bestaat over het voorbestaan van beide opvanginitiatieven. Voor één van beide, Tutti Frutti,  is inmiddels een structurele oplossing gevonden, de andere wordt nog opgenomen tot eind van dit jaar.

 

Acties

AP V1.7: De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Terug naar navigatie - AP V1.7: De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ondersteunt, vanuit zijn regierol, de uitbouw van Halse jeugdverenigingen die voor kinderen en jongeren een aantrekkelijk vrijetijdsaanbod realiseren, pedagogische accenten leggen en inspelen op hun leefwereld en interesses.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

De verbouwing van de kasteelzolder in Lembeek kwam in een afrondende fase: de betrokken verenigingen werden bevraagd naar hun interesse. Onder andere de Chiro zal een plaatsje krijgen. Ook de Lembeekse verenigingen zullen de kasteelzolder kunnen huren.

De structurele ondersteuning van de erkende jeugdverenigingen  door middel van subsidies loopt ook dit jaar door. Daarnaast komen zowel de scouts Halle als de chrio Halle Stroppen op basis van een een ingediend dossier voor een toelage  in aanmerking op basis van het "subsdiereglement bouwen en verbouwen".

 

Acties

Doelstelling V2: We zorgen voor een gericht en sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Het nieuw Decreet Lokaal Sociaal Beleid wil handvaten aanreiken die toelaten om echt te kiezen voor kwetsbare medeburgers. Het lokaal bestuur kan de coördinatie opnemen en ervoor zorgen dat diensten en organisaties gezamenlijke verantwoordelijkheid opnemen om de problemen, op diverse terreinen, aan te pakken. Halle wil daarom werk maken van een gericht en sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad. Daarmee bouwt ze zelf aan hulp- en dienstverlening die afgestemd wordt op de meest kwetsbaren, maar ondersteunt en optimaliseert ze ook samenwerkingen en projecten met diverse partners om deze doelstelling te realiseren.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We zorgen voor een gericht sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad’:

  • Actieplan V2.1 De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.
  • Actieplan V2.2 De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.
  • Actieplan V2.3 We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen
  • Actieplan V2.4 De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op
  • Actieplan V2.5 Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod
  • Actieplan V2.6 De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.
  • Actieplan V2.7 De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V2.1: De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.

Terug naar navigatie - AP V2.1: De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle is een stad waar kinderen moeten kunnen opgroeien in warme en krachtige gezinnen. De stad bouwt hiertoe een divers gezins- en opvoedingsondersteunend beleid uit. Er worden verschillende initiatieven geïnitieerd zodat ouders nabij en op maat ondersteuning en begeleiding vinden in hun opvoedingstaak.
Met het beleid voor gelijke onderwijskansen wil de stad Halle alle kinderen dezelfde optimale mogelijkheden bieden om te leren en zich te ontwikkelen. De stad werkt hiervoor intensief samen met de verschillende onderwijspartners via projecten, en stimuleert samenwerking en netwerking om de toegankelijkheid van het onderwijs te maximaliseren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

De stad zet in op een extra taalaanbod voor anderstalige kinderen via de methodiek De Rand. In januari 2023 gestart met de voorbereidingen voor het taalbad in de zomer van 2023. 
In samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant werd er in 4 lagere scholen (3de graad) een workshop drama op de klasvloer georganiseerd (januari 2023). Ook ontvingen we van de Provincie een goedkeuring voor de organisatie van een STEAM-workshop in de herfstvakantie 2023.

 

Acties

AP V2.2: De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.

Terug naar navigatie - AP V2.2: De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle zet in op gezondheid. Enerzijds activeert ze iedere inwoner tot levenslang sporten door een divers, kwalitatief, toegankelijk beweeg- en sportaanbod te organiseren en te ondersteunen. Anderzijds werkt de stad een lokaal gezondheidsbeleid uit dat, vertrekkend van een degelijke kennis en analyse van de gezondheidssituatie van de inwoners en wijzigingen binnen de gezondheidssector, prioriteiten legt en ontwikkelt tot een samenhangend geheel van preventieve en curatieve acties. Bijzondere aandacht gaat naar het bereiken van kwetsbare doelgroepen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

Cluster Gelijke Kansen organiseerde in het eerste half jaar van 2023 diverse activiteiten i.k.v. gezondheid. Deze werden georganiseerd voor verschillende doelgroepen. Een greep uit deze activiteiten: Bewegen Op Verwijs (doorlopend in 2023), 2 bevolkingsonderzoeken, Tournéé Minérale, ME/We time weekend, wandelingen (via Hallo Nederlands),…
Het nieuwe subsidiereglement van de Sportdienst werd goedgekeurd en voorgesteld. Tim Moriau kwam spreken tijdens de Raad Van Bestuur van de Sportraad.  

Acties

AP V2.3: We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen

Terug naar navigatie - AP V2.3: We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad wil ervoor zorgen dat alle burgers, en zeker de meest kwetsbaren, toegang tot zorg en hulpverlening krijgen. Halle zet daarom in op de realisatie van een integraal lokaal sociaal beleid, een geïntegreerd onthaal en een evenwicht tussen de actor- en regierol bij de uitwerking ervan. Een nauwe samenwerking en kennisdeling met andere zorg- en dienstverleningspartners is hierbij essentieel.

Bij het realiseren van een geïntegreerd breed onthaal binnen de eerstelijnszone Zennevallei kunnen hulpverleners de doelgroep aanmelden via een digitaal aanmeldplatform. We proberen o.a. via buurtwerking de doelgroep te bereiken. Er komt een stuurgroep met de sociale diensten, het CAW en de diensten maatschappelijk werk met het oog op informatie-uitwisseling en innovatieve projecten en een praktijkgroep met basiswerkers voor trajectbepaling. Een coördinator zorgt voor deze afstemming en de betrokkenheid van basiswerkers en de doelgroep.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

De Eerstelijnszone Zennevallei organiseert overlegmomenten waarbij ook buurtgerichte zorg als thema wordt aangehaald. Hierbij wordt er bekeken welke rol zij op zich kunnen nemen. 

Acties

AP V2.4: De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op

Terug naar navigatie - AP V2.4: De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Via verschillende outreachende praktijken wil de stad verbinding maken met maatschappelijk kwetsbare doelgroepen. Uitgangspunt bij deze initiatieven is het actief contact leggen met de kwetsbare doelgroep zodat de toeleiding naar de hulp- en dienstverlening vlotter kan verlopen en signalen sneller opgevangen kunnen worden.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

Met subsidies in het kader van Plan Samenleven konden we de brugfiguur-werking uitbreiden en verankeren. Binnen het Plan Samenleven zetten we verder in op het tegengaan van polarisering en de aanpak van straatintimidatie. In maart kwam er een informatiezuil in het stadspark bij het koloniaal monument en werd het Congo feest op participatieve wijze georganiseerd.

De stad, Pepingen en Gooik hebben samen een projectvoorstel ingediend voor de subsidieoproep 'e-inclusion for Belgium - OCMW 2023'. Het project heeft tot doel de e-inclusie van kwetsbare personen te vergroten door digitale toegang, vaardigheden en ondersteuning te verbeteren. Het wordt gefinancierd door de federale overheid met een budget van €295.217,74, waarvan €26.000 afkomstig is van de stad Halle.

In maart ging de digiplek in de bib open. Er zijn ook digiplekken in buurthuis Windmoleken en buurthuis Vogelweelde. Je kunt er gratis en zonder afspraak een computer en een internetverbinding kan gebruiken. Op vaste momenten zijn er vrijwilligers aanwezig die kunnen helpen met (online) formulieren.

Acties

AP V2.5: Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod

Terug naar navigatie - AP V2.5: Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Het stadsbestuur ondersteunt en organiseert een vrijetijdsaanbod voor kwetsbare doelgroepen. Dit gebeurt via de uitbouw en optimalisatie van een aangepast aanbod, het wegwerken van drempels en een samenwerking met gespecialiseerde organisaties.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

Via verschillende diensten en activiteiten zet Stad Halle in op de toeleiding van kwetsbare doelgroepen om deel te kunnen nemen aan het vrijetijdsaanbod. 
De Kom!pas engagementen werden uitgebreid door 3 nieuwe organisaties: Joli Hoeve, Neos Halle en ’t Klupke. Er vertrok een eerste Kom!pas-nieuwsbrief naar alle inwoners met een Kom!pas om hen te informeren over nieuwe verenigingen, activiteiten,… 
Er werd een uitgebreid programma met een divers aanbod aan activiteiten gerealiseerd door de Sportdienst. Zij organiseerden o.a. freerunning, Startdag Animatoren Buurtwerking, initiatie skaten, zwemmen,…
Er zijn verschillende jeugdverenigingen en organisaties die hun werking willen opzetten voor kinderen met een beperking (o.a. scouts & chiro, Villa Basta en Jeugdhuis Eenders). Door cluster Kinderen en Jongeren wordt er gewerkt aan een overzicht van de mogelijkheden, de noden en de toeleiding naar de verschillende subsidiemogelijkheden. 

Acties

AP V2.6: De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.

Terug naar navigatie - AP V2.6: De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De stad wil inzetten op dienstverlening en beleidsinitiatieven die inclusiviteit hoog in het vaandel dragen. Halle beschouwt de bestrijding van armoede dan ook als een uitdaging over alle beleidsdomeinen heen. Daarom werkt de stad aan een inclusief en geïntegreerd armoedebeleid vanuit de diverse beleidsdomeinen (wonen, werken, budgethulp, zorg, opvoeding, e.a.). Ze organiseert meer synergie op het terrein door een betere samenwerking en coördinatie met en tussen verschillende partners.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

In 2023 zijn er 5 nieuwe samenwerkingsovereenkomsten aangegaan met werkgevers privé ikv art. 60-tewerkstelling. In  juni waren er 25 medewerkers tewerkgesteld via art. 60 en waren er 31 trajecten Tijdelijke Werkervaring (TWE) lopende. Zeven art. 60 cliënten kregen bijkomend taalcoaching op de werkvloer. Daarnaast zijn er 10 I-Can trajecten lopende met Emino voor de activering van cliënten met bijzonder grote afstand tot de arbeidsmarkt via individuele, outreachende begeleiding.

Via het projectoproep 'noodkoopfonds' van het Vlaams Energie Agentschap kunnen OCMW's renteloze leningen verstrekken aan noodkopers, eigenaren van een woning waar belangrijke werkzaamheden nodig zijn maar die niet genoeg financiële middelen hebben. Een subsidie van maximaal €375.000 is toegekend voor de renovatie van 15 noodkoopwoningen in het project "Noodkoopfonds Zennevallei". Het project omvat de renovatie van 15 woningen in Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw. Er is ook een nieuw dossier ingediend voor subsidie van €300.000 voor de renovatie van 10 woningen in Halle, dat is goedgekeurd door de provincie Vlaams-Brabant. Momenteel zijn er al 9 dossiers voor renovatie goedgekeurd onder voorbehoud, en het bedrag zal vrijgemaakt worden na goedkeuring door het BCSD en de provincie.

In 2023 ondervonden we (nog) geen verhoogde vraag naar energiesteunen of een extra instroom van inwoners in het sociaal huis naar aanleiding van de jaarlijkse energie-afrekening.

In juni organiseerden we opnieuw een netwerkdag Lokaal Sociaal Beleid om de medewerkers van de Halse sociale partners bij mekaar te brengen. 

Acties

AP V2.7: De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Terug naar navigatie - AP V2.7: De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad Halle heeft bijzondere aandacht voor het tewerkstellen van mensen voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt het grootst is. Daarnaast wil de stad de regierol opnemen inzake sociale economie en tewerkstelling in de regio Zuidwest Rand.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

De regisseur sociale economie en werk nam deel aan een aantal structurele overleggen m.b.t. projecten en acties (waaronder Capacity Building lokale partnerschappen en de jobbeurs). Zo werd deelgenomen aan vergaderingen van het beheerscomité, aan netwerkmomenten en aan een provinciale werkgroep. Ook nam de regisseur deel aan het lerend netwerk van de VDAB om zo expertise op te bouwen m.b.t. personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Sociale en circulaire economie werd gepromoot en mee ondersteund. De regisseur sociale economie en werk stimuleerde ook aankopen met sociale impact verder, zo vond er begin dit jaar een bezoek plaats aan de Kringwinkel ViTeS in Sint-Pieters-Leeuw met een delegatie van schepenen en medewerkers van Stad Halle. Op die wijze kon iedereen kennismaken met de activiteiten en het aanbod van de Kringwinkel naast het tewerkstellen van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.  

Begin mei vond er een regionale jobbeurs plaats in samenwerking met VDAB en Zuidwest Rand in CC ‘t Vondel. Er waren een dertigtal werkgevers aanwezig met verschillende vacatures. Er kwamen meer dan 500 bezoekers over de vloer. Vanuit de lokale besturen waren ook medewerkers aanwezig vanuit de oefenkansen Nederlands (voor Halle ‘Hallo Nederlands’).

 

Acties

Doelstelling V3: We versterken het buurtgevoel en de samenhang in onze stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Het Halse beleid, de omgeving en vernieuwende projecten moeten ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen stimuleren. Halle wil met diverse initiatieven het samenleven in de stad bevorderen. Het versterken van de sociale cohesie en verbeteren van de leefbaarheid van buurten staan hierbij centraal.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We versterken het buurtgevoel en de samenhang in onze stad’:

  • Actieplan V3.1 We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.
  • Actieplan V3.2 Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen
  • Actieplan V3.3 De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V3.1: We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.

Terug naar navigatie - AP V3.1: We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle stimuleert ontmoeting en interactie via inspraak, participatie en het ondersteunen van burgerinitiatieven. Halle motiveert en ondersteunt hierbij initiatiefnemende burgers.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

Zoals elk jaar is er een uitgebreid programma G-sport en schoolsport.

In februari vorig jaar lanceerde de stad Halle het Burgerbudget met een budget van 200.000 euro om originele ideeën en projecten van inwoners te ondersteunen om de buurtbetrokkenheid en het samenleven te versterken. Na een stemronde door Hallenaren en beoordeling door een burgerjury zijn nu 8 winnaars gekozen. De winnende projecten omvatten onder andere de aanleg van petanquevelden/multifunctioneel terras, toegankelijkheidsverbeteringen in de stad, een loopparcours, een repetitieplek voor muzikanten en een groene ontmoetingsplek. De geselecteerde projecten hebben twee jaar de tijd voor uitvoering.

Acties

AP V3.2: Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen

Terug naar navigatie - AP V3.2: Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ondersteunt vanuit zijn regierol de ontwikkeling van een passend woonaanbod voor elke doelgroep, met specifieke aandacht voor sociaal wonen en alternatieve woonvormen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

De stand van zaken ter realisatie van het Bindend Sociaal Objectief (BSO) en de voortgang van het sociaal woonbeleidsconvenant (SWBC) werd gemonitord in samenwerking met de woonmaatschappij en besproken op het lokaal woonoverleg.  Rekening houdend met het gerealiseerde en geplande aanbod is het BSO overschreden. Via het SWBC (76 entiteiten) kunnen bijkomende sociale woonprojecten worden gerealiseerd. Gezien het wegvallen van het project Nederhem, oorspronkelijk voorzien in het SWBC, is Woonpunt Zennevallei op zoek naar compensatie om sociale woningen te kunnen realiseren op een andere locatie. Dit is ook het geval voor project Rivierenhof, dat reeds was meegeteld in de telling van het BSO.

Via andere acties van Woonwinkel Zennevallei, zoals het inventariseren van leegstand en eigenaars sensibiliseren tot het activeren van hun panden, werd er ook ingezet op realisatie van bijkomend sociaal woonaanbod. Er wordt sinds 2020 samengewerkt met project Warm Nest, waarbij ontzorging wordt geboden aan eigenaars van leegstaande woningen om deze te renoveren, mits deze sociaal te verhuren. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om leegstaande panden als stad zelf in beheer te nemen, te renoveren en sociaal te verhuren. Tenslotte werd en wordt er, in samenspraak met de woonmaatschappij, gezocht naar opportuniteiten tot sociaal en betaalbaar wonen (via screening onbebouwde percelen, goed gelegen panden en mogelijkheden voorkooprecht, …).

 

Acties

AP V3.3: De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Terug naar navigatie - AP V3.3: De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De doelstelling van buurtzorg is mensen hulp en zorg te bieden vanuit hun vertrouwde omgeving.  Op deze manier proberen we mede een antwoord te bieden op de uitdagingen in de zorg. Halle versterkt en stimuleert buurtzorg door het eigen aanbod uit te breiden, buurtnetwerken op te zetten en door vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen. Via een netwerk van professionele medewerkers en vrijwilligers willen we de behoefte aan zorg sneller vaststellen, signaleren en opstarten met oog op de behoeften van de individuele zorgvrager.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

Er werd een Netwerkdag Lokaal Sociaal Beleid georganiseerd. Er waren 117 deelnemers van 40 verschillende organisaties aanwezig. De thema’s die werden besproken waren doelgroep-overstijgend, bijvoorbeeld anderstaligen in Halle, buurtgerichte zorg,… 
Het voorstel om de naam van LDC Ten Hove te wijzigen werd goedgekeurd. De nieuwe naam wordt LDC Het Hoveniertje. De weide rond de serviceflats van Ten Hove wordt met inspraak van de buurt aangepast. Er werden bestekken uitgestuurd voor het aanstellen van een ontwerper. 
In Zorgzame Buurt OkzO werd er een wijkfeest georganiseerd door de buurtwerker van Groep Intro. Hierbij werd gewerkt met standjes van verschillende organisaties, eetstandjes, tweedehandsmarktje,… 

Acties

Doelstelling V4: Elke Hallenaar wordt actief betrokken bij het uitstippelen van ons beleid

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Participatie en co-creatie hebben verschillende voordelen. Het creëert betrokkenheid van inwoners, verhoogt de legitimiteit van beslissingen en verbetert daarmee ook de slagkracht van het beleid. Tegelijk kan participatie ook zorgen voor inhoudelijke verrijking en kan het alternatieven aanreiken voor de kijk op een probleem. Participatie doet vertrouwen in elkaar groeien en versterkt de betrokkenheid. Een doorgedreven dialoog tussen de lokale overheid en burgers/belanghebbenden zorgt voor meer verbinding en een dienstverlening die in grotere mate beantwoordt aan de behoeften en verwachtingen van onze inwoners.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Elke Hallenaar wordt actief betrokken bij het uitstippelen van ons beleid’:

  • Actieplan V4.1 De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.
  • Actieplan V4.2 Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit
  • Actieplan V4.3 Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen
  • Actieplan V4.4 De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V4.1: De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.

Terug naar navigatie - AP V4.1: De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Het Halse stadsbeleid is waar mogelijk een participatief beleid. De stad betrekt optimaal haar inwoners en diverse actoren in de stad zoveel mogelijk, en dit zowel bij beleidsontwikkelingen als bij acties. Dit gebeurt door hen te informeren, te laten meedenken, te laten adviseren, mee communiceren, mee te laten werken, mee te laten beslissen en/of te laten co-creëren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

We bevroegen de cliënten van het sociaal huis telefonisch over de dienstverlening en de bereikbaarheid van hun maatschappelijk werker. Met een responsgraad van 45% zagen we dat de meerderheid van de respondenten het gemakkelijk vindt om een geschikt moment te vinden voor afspraken.

Na de participatie over de nevenbestemmingen van de Sint-Rochuskerk moet er verder aan een beheersplan en vrijwilligerswerking gewerkt worden. De evaluatie van de buitenschoolse kinderopvang (BOA) werd afgerond met een terugkoppeling en verdere bespreking met belanghebbenden tijdens een 'BOA-café'. Voor het stadsvernieuwingsproject de Bres is er nog een publiek infomoment gepland en vond er al een toelichting en dialoog plaats met omwonenden. Het mobiliteitsplan voor het centrum van Halle zal participatie omvatten via een onderzoeksbureau, met focusgroepen, een participatieplatform en offline betrokkenheid van burgers. Er is ook een parallel project genaamd Jonge Wegweters om jongeren actief te betrekken bij het mobiliteitsbeleid. Er zijn bevragingen en voorstellen voor veilige schoolomgevingen, waaronder De Winde en HHC Kleutersbaan, terwijl de bevraging van GO! Zilverberk nog moet worden verwerkt.

Acties

AP V4.2: Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit

Terug naar navigatie - AP V4.2: Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle voert een kind- en jeugdvriendelijk beleid, dat zichtbaar is in alle levensdomeinen en met aandacht voor kwetsbare jongeren. In een kindvriendelijke stad zijn kinderen en jongeren volwaardige medeburgers en krijgen ze de kans om deel uit te maken van de stad, er mee over na te denken en er als volwaardige inwoners mee vorm aan te geven.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

In het kader van het verhogen van de participatiegraad van kinderen en jongeren in de vrijetijdsclusters werd ook dit jaar  opgevolgd, afgestemd en gecommuniceerd door middel van "ABC", ( een initiatief van Den Ast, Bibliotheek en Cultuurcentrum 't Vondel). Langs die weg wordt een uitgebreid aanbod voor scholen aangeboden op het vlak van erfgoed, literatuur, kunst en cultuur. Alles wordt zo verzameld op één toegankelijke plek. 

Om de impact en het bereik van de scholenprogrammatie  gericht uit te breiden hield cc 't Vondel een bevraging. Op basis van de resultaten werden de volgende acties opgepakt.
-     Aansluiten bij thema waar er in de klas rond gewerkt wordt nl. vervuiling, natuur en milieu
-    Zelfexpressie
-    Workshop op school 
-    Ondersteuning van de leerkracht bij muzische vorming

De cluster Kinderen & Jongeren blijft inzetten op participatie en inspraak van de betrokken doelgroep, zowel bij de vernieuwing van speeltuinen als  bij het herinrichten van het openbaar domein of gebouwen. Zo werden de stadsgebouwen aangepakt met een kindvriendelijke invulling.

De blokspot was in de eerste helft van dit jaar weer een groot succes!

Acties

AP V4.3: Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen

Terug naar navigatie - AP V4.3: Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle neemt de nodige initiatieven om de participatie met de burgers te bevorderen. Een vorm van burgerparticipatie zijn de adviesraden. Via diverse adviesraden wint de stad Halle advies en informatie in, die gebruikt wordt bij beleidsvorming. Door het optimaliseren van de samenwerking met de verschillende adviesraden wil men inspraak van diverse doelgroepen realiseren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

De advies- en activiteitenwerking van de stedelijke adviesraden behoort tot de recurrente werking van de stad. De adviesraden worden ondersteund door de stadsdiensten en vormen een belangrijke bron van burgerparticipatie voor de stad, vanwege hun vertegenwoordiging van specifieke Halse doelgroepen.

Acties

AP V4.4: De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Terug naar navigatie - AP V4.4: De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De stad wil weten wat er leeft en wat de noden zijn van de inwoners van onze stad. Via diverse communicatie- en sociale mediakanalen worden de noden en behoeften van burgers gecapteerd. Deze informatie wordt gebruikt om de eigen dienstverlening te optimaliseren en eventueel bij te sturen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2023:

In het voorjaar hielden we bij het inwonerspanel een bevraging over buurtcohesie. 

Acties