Leefbaar & Beleving

Doelstelling B1 : Toerisme en ondernemen gaan hier hand in hand en versterken elkaar

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle profileert zich als een bruisende belevingsstad voor inwoners en bezoekers en ontwikkelt een aanbod dat een interessante belevingswaarde koppelt aan de ondersteuning van het lokaal economisch weefsel. Het aanbod geeft kansen tot zelfontplooiing en stimuleert sociale ontmoeting en gemeenschapsversterking.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Toerisme en ondernemen gaan hier hand in hand en versterken elkaar’ (?Prioritair beleid):

  • Actieplan B1.1 Stimuleren van de commerciële activiteit op het grondgebied
  • Actieplan B1.2 Halle benut maximaal zijn toeristische troeven
  • Actieplan B1.3 We koesteren ons ruim en divers erfgoed en maken het toegankelijk

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B1.1: Stimuleren van de commerciële activiteit op het grondgebied

Terug naar navigatie - AP B1.1: Stimuleren van de commerciële activiteit op het grondgebied

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle heeft alle troeven om succesvol ondernemen waar te maken. Met zijn geografische ligging, uitstraling en bereikbaarheid heeft onze stad heel wat kenmerken in handen die ondernemerschap moeten stimuleren. Vandaag worden we helaas geconfronteerd met heel wat leegstand in het handelscentrum van onze stad. We willen dit aanpakken door het opzetten van proeftuinen en door starters de mogelijkheid te geven om te experimenteren. We ontmoedigen leegstand en te hoge huurprijzen door in te zetten op een leegstandsheffing. De opbrengsten van deze heffing investeren we integraal in de promotie van de lokale handel en ter bestrijding van verdere leegstand. Er worden heel wat acties op touw gezet om winkelen in Halle nog aantrekkelijker te maken. Deze acties zullen in nauw overleg met de verschillende stakeholders gekozen en uitgevoerd worden.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

Om de leegstand de bestrijden en de commerciële activiteit te stimuleren, werd de actie 'Win je zaak' opgezet. Er werden 4 handelszaken geselecteerd, die in  september de deuren openden. Een eerste evaluatie geeft een gunstig resultaat. De actie wordt opnieuw gelanceerd in april 2023.

Het reglement in verband met de vrijstelling op de leegstandstaks werd ingevoerd en de opvolging van de leegstand is opgenomen binnen de recurrente werking.

Ter promotie van de wekelijkse markt werd de eindejaarsactie van de V.H.H. doorgetrokken naar de markt. In 2023 zal er een promofilmpje gemaakt worden met testimonials van enkele marktkramers om de markt in de kijker te zetten.

Ook in 2022 werd City D aangesteld als centrummanager voor een periode van 1 jaar.  Er werd een eerste aanzet van langetermijnvisie uitgewerkt, en startende handelaars werden ondersteund. Daarnaast stond City D in voor de organisatie van verschillende evenementen met aandacht voor de nodige promotie.

Inzake de mogelijkheden rond maatschappelijk verantwoord ondernemen, werd een netwerkevenement georganiseerd rond sociale economie, met als hoofdthema 'circulaire economie'.

Het project rond de slimme interactieve infozuilen werd verder uitgewerkt en de samenwerkingsovereenkomst wordt begin 2023 aan de gemeenteraad voorgelegd.

Acties

AP B1.2: Halle benut maximaal zijn toeristische troeven

Terug naar navigatie - AP B1.2: Halle benut maximaal zijn toeristische troeven

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle weet steeds meer mensen te boeien door het maximaal benutten van de toeristische troeven in de stad. Halle heeft een klein maar waardevol centrum dat diverse toeristische mogelijkheden biedt. De stad wil daarom nog sterker inzetten op de toeristische troeven door de verdere ontwikkeling van een gedifferentieerd en aantrekkelijk aanbod. Door de toeristische troeven van de stad uit te spelen wordt ook de lokale economie gestimuleerd.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

Het toerismekantoor is opgefrist met een nieuwe onthaalbalie. Samen met Toerisme Vlaams-Brabant wordt er voor bepaalde initiatieven meer op Brusselaars gemikt, zoals de Toer de Geuze, de maand van de Lambiek en de Streekproductenmarkt. 

De renovatie van het interieur van de Sint-Rochuskerk werd opgestart en de bevolking mag input geven over de mogelijke bestemming van de kerk.

Projectvereniging Zennevallei Hergist (GIST) gestart met de voorbereiding van  een triënnale.

Acties

AP B1.3: We koesteren ons ruim en divers erfgoed en maken het toegankelijk

Terug naar navigatie - AP B1.3: We koesteren ons ruim en divers erfgoed en maken het toegankelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Inwoners en bezoekers beleven cultureel erfgoed in Halle als een gedeelde grondstof en waarderen het verleden als een bron van kennis en inspiratie. Het beleven en waarderen van dit cultureel erfgoed omvat zowel de zorg voor en het beheer van de erfgoedcollectie, als de inzet ervan voor een groot en divers publiek via tentoonstellingen en workshops.
Halle voert vanuit een maatschappelijk ingebedde erfgoedvisie een actief en interactief erfgoedbeleid. Er wordt ingezet op behoud, beheer en ontsluiting van het cultureel erfgoed verweven met de identiteit en de geschiedenis van de stad, de streek en haar inwoners.
Verleden, heden en toekomst gaan hand in hand bij het koesteren van dit diverse erfgoed.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De collecties van de Servaisacademie  en het kabinet van burgemeester Pieters werden geïnventarieerd en er werd verder ingezet op de digitalisering van het archief. Eind juli 2022 werd de historische Halse krantencollectie via de website www.krantencollectie.be online beschikbaar gesteld voor het grote publiek. Er is ook gestart met het integreren van het boeken- en tijdschriftenklassement in de bibliotheekcatalogus. Dit is een samenwerking tussen de bibliotheek en den AST.

Het museum werkte een expo rond Sint-Veroon uit die veel belangstelling kreeg en startte met de voorbereidingen van het project 'Thevenet 150 jaar' dat gepland is voor 2024.

De eerste stappen werden genomen voor de realisatie van de nieuwbouw aan het historisch stadhuis. Er werd een opdracht gegund en een eerste ontwerp is voorgesteld.

Acties

Doelstelling B2: Gezelligheid is de grootste troef van onze stad dankzij een veelzijdig en uniek vrijetijdsaanbod

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Als stad voorzien we een kwaliteitsvol en divers vrijetijdsaanbod. De stad wordt in de regio gepercipieerd als een dynamische hedendaagse stad met een kwaliteitsvol en divers vrijetijdsaanbod. Een bruisend en boeiend cultuur- en sportaanbod wordt versterkt door verschillende evenementen in de stad. Deze zijn een belangrijke troef voor het creëren van gezelligheid en samenhorigheid in de stad.
Daarnaast zorgt een verrassende en creatieve aankleding van het openbaar domein voor sfeer en gezelligheid in de stad, die verbinding en ontmoeting genereren en zelfs aanmoedigen.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Gezelligheid is de grootste troef van onze stad dankzij een veelzijdig en uniek vrijetijdsaanbod’:

  • Actieplan B2.1 De stad organiseert evenementen die inspireren en verbinden.
  • Actieplan B2.2 We stralen de belevingswaarde van de stad uit.
  • Actieplan B2.3 Met een verrassende en creatieve aankleding van het openbaar domein, zorgen we voor een optimale stadsbeleving.
  • Actieplan B2.4 Halle weet steeds meer mensen te boeien door een veelzijdig vrijetijdsaanbod.
  • Actieplan B2.5 De infrastructuur speelt in op het vrijetijdsaanbod in de stad.

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B2.1: De stad organiseert evenementen die inspireren en verbinden.

Terug naar navigatie - AP B2.1: De stad organiseert evenementen die inspireren en verbinden.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Een veelzijdig vrijetijdsaanbod wordt versterkt door de vele evenementen in de stad. Halle is een evenementenstad, in al zijn verscheidenheid en genres. Evenementen kunnen een grote meerwaarde voor de stad betekenen, ze zijn bepalend voor het imago en de sfeer in de stad en ze versterken de sociale cohesie en samenhang. Halle zorgt voor een evenwicht tussen een levendige en leefbare stad door een optimale spreiding in tijd, ruimte en over verschillende genres heen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

CC 't Vondel, Den Ast en de Bib nemen elkaars evenementen op in hun communicatie. Op die manier bereiken ze een breed publiek: zowel de bezoekers van ons cultuurcentrum als mensen die als toerist of bezoeker in aanraking komen met deze communicatiekanalen of loketten.

De sportdienst zet in op de 6 criteria van de 'sporters beleven meer awards'; dit door zowel een rol als organisator als als  facilitator op te nemen.

De digitale dienstenmotor voor het aanvragen van evenementen ging begin september online en er worden steeds herbruikbare bekers gebruikt bij stadsevenementen. Ook tijdens carnaval 2022 dronken de carnavalisten uit herbruikbare bekers. Het wassen van de bekers werd gegund aan AMAB in Zellik.

Op 9 juli 2022 organiseerde de stad een eerste inwonersdrink en er ging tijdens de zomer 4 keer een openluchtcinema door op verschillende locaties, met een bereik van 410 kijkers.

De stad ontving in 2022 24 projectsubsidieaanvragen waarvan er 18 goedgekeurd werden.

Acties

AP B2.2: We stralen de belevingswaarde van de stad uit.

Terug naar navigatie - AP B2.2: We stralen de belevingswaarde van de stad uit.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle zet in op communicatie- en informatiestrategieën om de belevingswaarde van de stad actief uit te uit te dragen. We versterken de meest gekende en gewaardeerde kanalen zoals het stadsmagazine ‘info Halle’ en onderzoeken hoe nieuwe kanalen ons bereik kunnen verhogen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

We voerden een succesvolle campagne Ne Schone Zomer 2022 / #halledaarheen. Heel wat straten werden in een #halledaarheen-jasje gestoken met 100 vlaggenlijnen, 50 vuilnisbakbanners en 25 strandstoelen.  We kregen 300 #halledaarheen-inzendingen op sociale media en lootten 42 winnaars geloot.  Inwoners en ondernemers haalden 25 #Halledaarheen-pakketten afgehaald voor buurtfeesten, winkels, straten.  Er waren drie stadsinstagrammers actief, en we waren aanwezig op drie evenementen met #halledaarheen-sleutelhangers en een photobooth.

Acties

AP B2.3: Met een verrassende en creatieve aankleding van het openbaar domein, zorgen we voor een optimale stadsbeleving.

Terug naar navigatie - AP B2.3: Met een verrassende en creatieve aankleding van het openbaar domein, zorgen we voor een optimale stadsbeleving.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

De structuur en de sfeer in het stadscentrum worden versterkt door het realiseren van sfeerscheppende elementen in de publieke ruimtes. Ruimtes in de stad worden op een creatieve en verrassende manier uitgebouwd tot plekken waar mensen kunnen genieten van de stad en waar ze elkaar kunnen ontmoeten. De aankleding versterkt hierbij de beleving van publieke ruimtes, maar zorgt ook voor een betere leefbaarheid.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De openluchtspeelfontein werd gerealiseerd en in gebruik genomen.

Om het openbaar domein optimaal te kunnen beheren, werd gestart met de opmaak van een beheerplan openbaar domein. De eerste stappen hierin zijn de inventarisatie, wat gebeurde voor het straatmeubilair. In 2023 is de verdere uitrol van het beheerplan voorzien.

De bestaande monumenten werden geïnventariseerd en met de dienst Onroerend Erfgoed besproken. In 2023 zal een overzicht gemaakt worden met de nodige ingrepen en maatregelen, en kan gestart worden met het onderhoudsprogramma.

Omwille van de energiecrisis werd beslist om het verlichten van standbeelden en monumenten voorlopig niet uit te voeren.

De stad ondersteunde de realisatie van de inclusieve speeltuin door JC Stroppen. De opening is gepland in het voorjaar van 2023.

Acties

AP B2.4: Halle weet steeds meer mensen te boeien door een veelzijdig vrijetijdsaanbod.

Terug naar navigatie - AP B2.4: Halle weet steeds meer mensen te boeien door een veelzijdig vrijetijdsaanbod.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad Halle zet in op de uitbouw van een onderscheidend vrijetijdsaanbod, geïnspireerd door de eigenheden van de stad en haar inwoners. Hierbij speelt de stad in op de brede waaier aan interessesferen van mensen, geeft het kansen tot zelfontplooiing, stimuleert sociale ontmoeting en gemeenschapsversterking. Hierbij is er specifieke aandacht voor co-creatie en participatie.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De uitbreiding van de infrastructuur op speelplein Joepie werd voorbereid door het inwinnen van advies via een bevraging bij de gebruikers en het gunnen van de opdracht. De realisatie start in september 2023. Het aanbod voor tieners is uitgebreid dankzij zowel het aanbod van de stad als dat van partners zoals Villa Basta en Overkop.

De sportdienst en cluster gelijke kansen werken samen om fietsen te promoten op maat van verschillende doelgroepen via de fietsschool voor volwassenen, 'kijk ik fiets' voor kinderen, fietsvrienden voor anderstaligen en fietskrakken voor scholen.

De sportdienst ondersteunt de initiatiefnemer die een watersportclub wil oprichten aan het kanaal aangezien dit een vernieuwend karakter heeft. Ze zullen clubs ook ondersteunen in het professionaliseren van hun werking en ondersteunen externe partners voor de organisatie van sportwedstrijden en kampioenschappen.   Eind 2022 startte de stad de voorbereidingen voor het WK gravel 2024 waarvoor Halle gekozen werd als startpunt. De mountainbikeroutes werden aangepast en er is een peterwerking opgestart die het onderhoud van de routes bewaken. De stad won het gebruik van een fietsteller op één van de lussen.

Om digitale uitsluiting tegen te gaan heeft de stad een e-inclusieproject opgestart met middelen van de Vlaamse regering.

Acties

AP B2.5: De infrastructuur speelt in op het vrijetijdsaanbod in de stad.

Terug naar navigatie - AP B2.5: De infrastructuur speelt in op het vrijetijdsaanbod in de stad.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

De stad Halle wil een infrastructuur die inspeelt op het divers vrijetijdsaanbod in de stad. Dit zijn immers plekken voor ontmoeting, ontwikkeling en beleving.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De sportinfrastructuur van de Avenir werd afgewerkt en in gebruik genomen. 

De werken aan de centrumbibliotheek werden opgestart, en zullen in de loop van 2023 worden opgeleverd.

In het dossier voor de herbestemming van den Paterskerk als multifunctionele ruimte werd het beheerplan opgemaakt en goedgekeurd door Onroerend Erfgoed. Er werd een dossier ingediend voor de Open Oproep 'kleine totaalprojecten: dakrestauratie en stabiliteitswerken'.  De opmaak van de omgevingsvergunning is voorzien voor begin 2023.

Voor het vernieuwen van het dak en inrichten van de zolder van het Oud-Jezuitencollege werd een conceptnota opgemaakt en zal begin 2023 een dossier worden ingediend in het kader van de Open oproep Erfgoed '23.

Voor de realisatie van de Nootzaak en de chirolokalen werden de nodige voorbereidende werken en wegeniswerken uitgevoerd.

De speeltoestellen langs de Europalaan werden geplaatst en de hondenloopweide aan Stroppen werd gerealiseerd.

Voor de uitbouw van de academie van de toekomst is een eerste versie van de projectdefinitie opgemaakt, en zal in 2023 verder uitgewerkt worden.

Acties

Doelstelling B3: Door het verbeteren en vergroenen van onze straten, pleinen en parken, creëren we een leefbare stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Bomen, struikjes, gras, bloemen,… groen kan bijdragen aan de leefbaarheid van de stad. Het groen zorgt niet alleen voor klimaat- en gezondheidsvoordelen, maar ook voor veel meer sociale cohesie. Mensen zijn in een groene omgeving immers sneller geneigd om naar buiten te gaan, te gaan wandelen en elkaar op te zoeken. Het verbeteren en vergroenen van de straten, pleinen en parken draagt hiermee bij tot de leefbaarheid, maar ook tot de beleving van de stad.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Door het verbeteren en vergroenen van onze straten, pleinen en parken, creëren we een leefbare stad’ (? Prioritair beleid):

  • Actieplan B3.1 De stad ijvert voor een meer leefbare stad door een betere wegenis.
  • Actieplan B3.2 De stad vergroent, samen met de inwoners, straten en buurten.
  • Actieplan B3.3 De stad stimuleert de lokale biodiversiteit.
  • Actieplan B3.4 De stad verduurzaamt het openbaar domein.
  • Actieplan B3.5 Met gerichte acties en sensibiliseringscampagnes verkleinen we de Halse afvalberg en het zwerfvuil.
  • Actieplan B3.6: Groene stadslong creëren met aandacht voor sport en recreatie - site De Bres-Leide-Slingerweg

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B3.1 De stad ijvert voor een meer leefbare stad door een betere wegenis.

Terug naar navigatie - AP B3.1 De stad ijvert voor een meer leefbare stad door een betere wegenis.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Het verder ontwikkelen van de leefomgeving door middel van een betere wegenis in de stad is een belangrijk aspect voor onze inwoners, handelaars, bedrijven en bezoekers. Het vernieuwen van asfalt en de heraanleg van straten, fiets- en voetpaden behoren tot concrete acties, maar ook grotere projecten kaderen binnen dit actieplan.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

Het masterplan voor de openbare verlichting is opgemaakt en wordt stelselmatig uitgevoerd door het vervangen van de bestaande armaturen door energiezuinige alternatieven.

In overleg met Farys worden systematisch een aantal straten aangepakt voor het vernieuwen van de riolering. In 2022 werd de Kasteelbrakelsesteenweg uitgevoerd, het einde van deze werken is voorzien tegen de zomer van 2023.

In het kader van het structureel onderhoud werden volgende locaties aangepakt: Prinsenbos, Pieter-Pauwel Rubenslaan, Breugellaan, Weerstandsstraat en Lenniksesteenweg.

Om snel en accuraat dringende ingrepen te kunnen uitvoeren, werd een raamovereenkomst afgesloten met 2 aannemers die snel interventies kunnen uitvoeren.

De riooldatabank werd opgemaakt in overleg met Farys.

De opdracht voor de opmaak van een wegdekmonitoring werd gegund en de eerste resultaten werden eind 2022 zichtbaar. Vanaf 2023 vormt dit een basis voor de opmaak van het structureel onderhoud van de wegenis.

Er werden 4 projecten uit de groene clusters geselecteerd waarvoor de voorbereidende studie start om riolering aan te leggen in functie van het bereiken van de reductiedoelstellingen.

Er werd gestart met de opmaak van een reglement leefstraten, waarbij inspraak werd gevraagd aan verschillende organisaties. Op basis van deze input zal het ontwerpreglement voorgelegd worden aan de gemeenteraad in de eerste helft van 2023.

Acties

AP B3.2: De stad vergroent, samen met de inwoners, straten en buurten.

Terug naar navigatie - AP B3.2: De stad vergroent, samen met de inwoners, straten en buurten.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle wil het straatbeeld vergroenen en de oppervlakte woongroen verhogen. De stad wil meer aantrekkelijke groene ontmoetingsruimte in de stad creëren en inwoners en bezoekers uitnodigen om deze samen te beleven. Er wordt werk gemaakt van een masterplan openbare groene ruimtes zowel voor het stadscentrum als voor onze deelgemeenten. Groene ruimten worden maximaal opengesteld voor het publiek.
Het betrekken van bewoners in de vergroening van een stad speelt hierbij een belangrijke rol.
Het actieplan B3.2 De stad vergroent, samen met de inwoners, straten en buurten is een prioritair actieplan en wordt onder de rubriek prioritair beleid verder in detail omschreven.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

Vanuit het project leefbuurten werden proefopstellingen geplaatst in de wijk Nieuw-Rodenem. De proefopstellingen werden geëvalueerd en op basis van de resultaten van deze evaluatie zal een plein, straat,..heringericht worden in de Don Boscowijk.

Er werd een subsidiedossier ingediend in het kader van 'Vlaanderen breekt uit'. Hoewel het dossier werd goedgekeurd, werd het niet geselecteerd. Aansluitend werd een nieuw dossier ingediend om de Astridlaan aan te pakken in het kader van het project Leefbuurten.

De uitwerking van de "Lokale gebiedsdeal droogte (Molenbeek)" is  in uitvoering gegaan.  Focus in Halle ligt het het deelproject “bronnen, kwelzones en bronbeken” waarin de Disbeek en Kapittelbeek worden geviseerd.

Acties

AP B3.3: De stad stimuleert de lokale biodiversiteit.

Terug naar navigatie - AP B3.3: De stad stimuleert de lokale biodiversiteit.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle voert een integraal milieu- en natuurbeleid dat uitgaat van natuurontwikkeling en het versterken/behouden van de biodiversiteit. Door onder meer het stimuleren van het aanplanten van streekeigen soorten en hoogstammige bomen, het aangaan van partnerschappen en het sensibiliseren en informeren van de bevolking willen we de biodiversiteit verhogen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De acties gekoppeld aan deze doelstelling werden gerealiseerd in de loop van de voorbije jaren. Intussen werd dit opgenomen in de recurrente werking van de dienst.

Acties

AP B3.4: De stad verduurzaamt het openbaar domein.

Terug naar navigatie - AP B3.4: De stad verduurzaamt het openbaar domein.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle wilt voluit gaan voor het verduurzamen van het openbaar domein. We willen dit realiseren door het opdrijven van het groen in het straatbeeld, en dit zowel bij nieuwe projecten als bij recurrente onderhoudswerken.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022: 

In het Albertpark werd de wegenis aangelegd en het meubilair geplaatst. De Zenneterrassen werden gerealiseerd en open gesteld.

Aan de speeltuinen van Joepi, het Kasteeldomein Lembeek en Gulden-Erf werd kleinfruit aangeplant.

Om de verbindingscorridors te realiseren ter versterking van de groene longen in de stad, werden de nodige stappen gezet om de percelen in de omgeving van de Groebengracht te verwerven. In 2023 zal het ontwerp van het gebied  worden opgemaakt.

Voor de opwaardering van de kleine Zenne en de Zenneweide werd in 2022 de ontheffing op ontbossing in kader van het ontwerpplan ingediend bij Agentschap Natuur en Bos. Na ontvangst hiervan kan in 2023 de omgevingsvergunning aangevraagd worden en het aanbestedingsdossier aan de raad worden voorgelegd.

Het PIO-project is afgerond en de verzamelde data wordt geanalyseerd. De afronding van de analyse is voorzien begin 2023.

Acties

AP B3.5: Met gerichte acties en sensibiliseringscampagnes verkleinen we de Halse afvalberg en het zwerfvuil.

Terug naar navigatie - AP B3.5: Met gerichte acties en sensibiliseringscampagnes verkleinen we de Halse afvalberg en het zwerfvuil.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

We produceren ongeveer een kilo huishoudelijk afval per dag en per persoon. Halle is ervan overtuigd dat het properder kan en wil via gerichte acties en sensibiliseringscampagnes de Halse afvalberg en het zwerfvuil in de stad verminderen. Het verminderen van afval, het scheiden van afval en het herbruiken of recycleren ervan hebben immers een belangrijke impact op het milieu.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

In 2022 werd het nieuwe recyclagepark gerealiseerd langs de Stroppenweg. De opening is voorzien in het voorjaar van 2023.

Op 4 plaatsen werden de glascontainers ondergronds geplaatst: Rodenemplein, K.Elisabethlaan, Wedemstraat en Spoorwegstraat.

Met Kringwinkel Televil werden gesprekken opgestart om na te gaan of ze extra diensten kunnen verlenen in het vervoeren van afval naar het recyclagepark. In de aanpak van sluikstorten worden een aantal locaties intensief opgevolgd.

Er werd een pop-up recyclagepark georganiseerd in wijk Windmoleken en in wijk Vogelweelde.

Acties

AP B3.6: Groene stadslong creëren met aandacht voor sport en recreatie - site De Bres-Leide-Slingerweg

Terug naar navigatie - AP B3.6: Groene stadslong creëren met aandacht voor sport en recreatie - site De Bres-Leide-Slingerweg

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Project- & investeringsbureau

We realiseren een groene stadslong met heel veel aandacht voor sport en recreatie op site De Bres-Leide-Slingerweg. Dit wordt onder andere mogelijk omdat we alle parkeerplaatsen in de omgeving ondergronds willen brengen. Het uitwerken van de toekomstvisie voor site De Bres-Leide-Slingerweg willen we opvolgen in een afzonderlijk actieplan.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De stad Halle en de Vlaamse Milieumaatschappij lanceerden in de zomer van 2021 onder begeleiding van het Team Vlaams Bouwmeester een open oproep naar mogelijke ontwerpers voor de herinrichting van De Bres en de omgeving. 28 architectenbureaus stelden zich kandidaat. De omgeving moet een plek worden waar sport, recreatie en groen samenkomen in een landschapspark met een meanderende Zenne.

Na een selectiefase en twee briefings voor de geselecteerde architectenteams dienden drie teams een projectvoorstel in. Deze projectvoorstellen werden voorgesteld aan de gunningscommissie op 16 maart 2022 die een advies uitbracht aan de opdrachtgevers. Op basis van dit advies besloot het college van burgemeester en schepenen op 6 mei 2022 verder te onderhandelen met het multidisciplinair team bestaande uit BEL ARCHITECTEN, CRIT./Peter Swinnen, BE Greisch, Stream And River Consult en TIJD & VLIJT. Deze onderhandelingen resulteerden in een ontwerpovereenkomst die door het college van burgemeester en schepenen werd goedgekeurd op 24 juni 2022.

 Op 4 november 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen nog een twee bijakten goed horende bij deze overeenkomst. Een eerste betreffende de verderzetting van de opmaak van een gemeentelijk RUP en een tweede betreffende de studieopdracht voor het ontwerp van de uitbreiding van het historisch stadhuis. 

In de eerste maanden van de opdracht werd er gewerkt aan het masterplan en aan een voorontwerp voor de achterbouw van het historisch stadhuis in tweewekelijkse werkgroepen. Er werd een buurtoverleg op 22 december 2022 georganiseerd om het project voor te stellen aan de buurtbewoners.

Acties

Doelstelling B4: Halle zorgt voor een betaalbaar woonaanbod in een aangename en groene stadsomgeving

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle wil een stad zijn met een betaalbaar, kwalitatief en innovatief woningaanbod voor iedereen, die aandacht besteedt aan het in stand houden van haar waardevolle ‘groene en blauwe’ ruimtes en via haar woonbeleid tegemoetkomt aan de hedendaagse woon-, werk-, en recreatiebehoeften.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Halle zorgt voor een betaalbaar woonaanbod in een aangename en groene stadsomgeving’:

  • Actieplan B4.1 Halle maakt werk van een nieuwe stadsplanning die tegemoet aan de hedendaagse woon-, werk, en recreatiebehoeften.
  • Actieplan B4.2 De stad gaat voor groen en blauw in de stadsplanning
  • Actieplan B4.3 Halle zet in op een divers en betaalbaar woonaanbod dat voor iedereen toegankelijk is.
  • Actieplan B4.4 Halle verbetert de kwaliteit van het woningpatrimonium en zijn omgeving

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B4.1: Halle maakt werk van een nieuwe stadsplanning die tegemoet aan de hedendaagse woon-, werk, en recreatiebehoeften.

Terug naar navigatie - AP B4.1: Halle maakt werk van een nieuwe stadsplanning die tegemoet aan de hedendaagse woon-, werk, en recreatiebehoeften.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

De Bouwmeesterscan is een nieuwe tool, die door het Team Vlaamse Bouwmeester ontwikkeld werd voor lokale besturen die snel werk willen maken van een duurzamer en beter ruimtegebruik. Een team van experten brengt de ruimtelijke en beleidsmatige sterktes en zwaktes van de stad in kaart en reikt een concrete agenda van projecten en ingrepen aan. Doel van deze scan is de stad bij te staan in de transitie naar een aangenamere, gezondere, beter uitgeruste en meer inclusieve leefomgeving, gekoppeld aan een zorgzamere en duurzamere omgang met het leefmilieu en met natuurlijke hulpbronnen. Deze scan zal een startpunt vormen voor een nieuwe stadsplanning die tegemoetkomt aan de hedendaagse behoeften.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

Vanuit de visiedocumenten stadsvernieuwingsproject Possozplein - Slingerweg - De Bres en het Landschapspark, wordt de omgeving van het sportcentrum De Bres als belangrijke stedelijke schakel binnen het Halse landschapsplan planologisch geordend.  In het kader hiervan werd in 2022 een open oproep gelanceerd via het Team Vlaams Bouwmeester, en werd een ontwerpteam aangesteld. Aansluitend werd de procedure voor de opmaak van het RUP De Bres verder gezet. 

Voor de opmaak van het warmteplan werd een lastenboek voor de studieopdracht gelanceerd. De gunning is voorzien in januari 2023, de doorlooptijd van de studie bedraagt 12  maanden.

De actie om burgers te stimuleren om duurzaam te bouwen, was een succes. Alle aangekochte benovatie-adviezen werden opgebruikt. De samenwerkingsovereenkomst tussen Klimaatpunt en de stad werd verlengd voor een periode van 3 jaar, en er werd beslist om jaarlijks 50 adviezen te bekostigen.

Om verder te evolueren naar een data driven lokaal bestuur, werd in 2022 een databeleidsnota opgesteld, werd het project telraam uitgebreid en werden voor college en managementteam inspiratiemomenten georganiseerd gebaseerd op de data van 'Provincie in cijfers' en de gemeentemonitor.

Begin 2022 werd 'Natuurbuur' gelanceerd om burgers te ondersteunen in het vinden van informatie over klimaatadaptieve maatregelen. Op social media werden 5942 mensen bereikt en waren de beperkte reacties in het algemeen positief. 

Acties

AP B4.2 De stad gaat voor groen en blauw in de stadsplanning

Terug naar navigatie - AP B4.2 De stad gaat voor groen en blauw in de stadsplanning

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle zet, samen met de inwoners en andere actoren, in op natuur en belevingsgroen. Het ecologische netwerk wordt verankerd in de ruimtelijke planningen, dat inspeelt op de noden en verwachtingen van de brede samenleving.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

In het kader van het project 'klimaatbestendig Pajottenland' werden in 2022 op verschillende locaties houthakseldammen afgewerkt.

Het beoordelingskader met stedenbouwkundige richtlijnen voor de fase 1 tuinwijk Buizingen werd opgemaakt.

De compostsite en natuurtuin 'Eisingen' werd onthard en aangeplant. Nederhempark werd aangelegd, de ontharding van de Leide werd gerealiseerd, de proefopstellingen in het kader van de klimaatwijken werden aangelegd.

De verordening 'Leefbaarheid en Woonkwaliteit' werd opgemaakt maar dient juridisch verder onderzocht te worden in 2023. Het PRUP (afbakening van de kernen) werd geadviseerd  door de  GECORO en door het college van burgemeester en schepenen.

Het openbaar onderzoek voor het Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant werd opgestart in december 2022 en loopt tot 1 maart 2023.

Acties

AP B4.3 Halle zet in op een divers en betaalbaar woonaanbod dat voor iedereen toegankelijk is.

Terug naar navigatie - AP B4.3 Halle zet in op een divers en betaalbaar woonaanbod dat voor iedereen toegankelijk is.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle zet in op de ontwikkeling van een betaalbare en innovatieve woningmarkt, met bijzondere aandacht voor de huurmarkt en het huuraanbod, door ruimte te bieden aan innoverende bouwprojecten en pilootprojecten inzake nieuwe (collectieve) woonvormen.
De stad coördineert als regisseur van het lokaal woonbeleid de acties van sociale woonactoren in het kader van een sociaal woonbeleid. Van daaruit wordt er een gemeentelijke beleidsvisie omtrent sociaal wonen uitgewerkt.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De gemeentelijke beleidsvisie rond sociaal wonen werd opgemaakt in overleg met de leden van het lokaal woonoverleg. 

Naar aanleiding van de oproep van Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) voor cofinanciering van gemeentelijke subsidiereglementen met het oog op de verfraaiing en verduurzaming van handelspanden werd er  een subsidiereglement uitgewerkt “wonen boven winkel”.  Op die manier wordt getracht het beschikbaar aanbod aan leegstaande handelspanden te activeren voor wonen.

Op regelmatige basis wordt er, in overleg met de partners van de werkgroep woningkwaliteit, een selectie gemaakt van panden die minimaal 2 jaar zijn opgenomen op de leegstandsinventaris en in aanmerking kunnen komen voor sociale huur. Hierbij worden volgende criteria in rekening gebracht: Nabijheid voorzieningen, ligging (nabij kern) en haalbaarheid in functie van renovatie.  Eigenaars kunnen dan renovatiebegeleiding verkrijgen op voorwaarde dat ze de woning vrijwillig verhuren aan het sociaal verhuurkantoor. 

Acties

AP B4.4 Halle verbetert de kwaliteit van het woningpatrimonium en zijn omgeving

Terug naar navigatie - AP B4.4 Halle verbetert de kwaliteit van het woningpatrimonium en zijn omgeving

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Het stadsbestuur zet in op woonkwaliteitsbewaking en bindt de strijd aan tegen leegstand en verkrotting. Daarom worden er acties opgezet die de kwaliteit van het individuele woningaanbod op gebied van bouwfysische en technische kwaliteiten stimuleren, maar ook op gebied van duurzaamheid, oriëntatie, kindvriendelijkheid, toegankelijkheid, veiligheid, ... We doen dit door initiatieven die gebaseerd zijn op deze principes te initiëren, uit te werken en te ondersteunen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De stad blijft inzetten op het in kaart brengen van de huurmarkt en het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken op eigen initiatief (bv. bij steun in huurwaarborg, huurwaarborglening). Ook worden problematische panden in kaart gebracht en wordt er contact opgenomen met betrokken partijen (huurders en eigenaars). 

Het opmaken van conformiteitsattesten, het aanplakken van een besluit van de burgemeester van ongeschikt of onbewoonbaar verklaring,  het opsporen en registreren van verwaarloosde woningen en het aanzetten van inwoners tot het renoveren en duurzaam maken van hun woning zijn intussen opgenomen in de recurrente werking.

Acties

Doelstelling B5: We werken aan een vlot bereikbare stad. De stappers, trappers en het openbaar vervoer krijgen dan ook de hoofdrol in ons mobiliteitsbeleid

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle zet in op een duurzame en integrale mobiliteit uitgaande van het STOP-principe, dat in volgorde van belangrijkheid staat voor Stappers, Trappers, Openbaar vervoer en Privé vervoer. Dit principe stimuleert de meest duurzame vormen van mobiliteit.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We werken aan een vlot bereikbare stad. De stappers, trappers en het openbaar vervoer krijgen dan ook de hoofdrol in ons mobiliteitsbeleid (? Prioritair beleid):

  • Actieplan B5.1 Halle maakt werk van een stad op maat van voetgangers.
  • Actieplan B5.2 Halle stimuleert ook het fietsgebruik door extra maatregelen.
  • Actieplan B5.3 Halle promoot het openbaar vervoer als vlot en efficiënt vervoersmiddel.
  • Actieplan B5.4 We werken aan een autoluwe maar bereikbare stad.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B5.1 Halle maakt werk van een stad op maat van voetgangers.

Terug naar navigatie - AP B5.1 Halle maakt werk van een stad op maat van voetgangers.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Het STOP-principe stelt prioriteiten wat betreft de keuze voor een vervoermiddel. Stappen krijgt hierbij de hoogste prioriteit. Halle bouwt daarom verder aan een stad die aantrekkelijk is voor voetgangers. Dit gaat van het optimaliseren van de voetpaden tot het in kaart brengen van voetwegen op het grondgebied. We hebben hierbij bijzonder oog voor de toegankelijkheid van ons openbaar domein.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De voetweg Kleutersbaan werd gerealiseerd.  Het herwaarderingsproject voor voetweg 99 tussen de Wedemstraat en de Gaasbeeksesteenweg werd goedgekeurd en de nodige administratieve acties werden genomen. De realisatie op het terrein zal gebeuren in 2023.

Het ontwerp voor de aanleg van parking Oud Stadsmagazijn werd opgemaakt. De aanleg is voorzien voor 2023.

In de Hollestraat werd een verhoogd voetpad aangelegd om de voetgangers de kans te geven zich op een veilige manier te verplaatsen.

Acties

AP B5.2 Halle stimuleert ook het fietsgebruik door extra maatregelen.

Terug naar navigatie - AP B5.2 Halle stimuleert ook het fietsgebruik door extra maatregelen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

De stad neemt initiatieven tot het beheersen van de mobiliteit en het verbeteren van de verkeersleefbaarheid door het verschuiven van de modale shift naar duurzame vervoerswijzen. Het fietsen speelt hierbij een belangrijke rol. Door de realisatie van diverse maatregelen en initiatieven wordt het fietsgebruik veiliger gemaakt en zo verder aangemoedigd.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

Eind 2022 werd de campagne 'Halle Fietst' gevoerd.

De fietssnelweg langs de Klabbeeksesteenweg, Malheidebrug J. Laroylaan en Felix Roggemanskaai werd gerealiseerd.

Acties

AP B5.3 Halle promoot het openbaar vervoer als vlot en efficiënt vervoersmiddel.

Terug naar navigatie - AP B5.3 Halle promoot het openbaar vervoer als vlot en efficiënt vervoersmiddel.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Toegankelijk en efficiënt openbaar vervoer blijft een belangrijk speerpunt in de stad. Via diverse initiatieven wil men het autoverkeer in de stad verminderen en het openbaar vervoer als aantrekkelijk alternatief promoten.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De krijtlijnen om  een voorontwerp op te maken voor het herinrichten en vergroenen van de stationsomgeving, zijn opgemaakt in overleg met de verschillende stakeholders. 

Acties

AP B5.4 We werken aan een autoluwe maar bereikbare stad.

Terug naar navigatie - AP B5.4 We werken aan een autoluwe maar bereikbare stad.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle wil meer en meer uitgroeien tot een leefstad, waar de beleving en aantrekkelijkheid van het publiek domein een belangrijke katalysator is. Mobiliteit en de verkeersruimte spelen hierbij een belangrijke rol. De stad wil werken aan een autoluwe, maar bereikbare (binnen)stad, zodat de stad tegelijk leefbaar voor bewoners en aantrekkelijk voor bezoekers en shoppers is.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

In 2022 werden 2 wagens van de stad vervangen door plug-in-hybride voertuigen, daarnaast werden 2 elektrische bestelwagens aangekocht. Het wagenparkbeheersysteem werd aangekocht en in alle stadswagens geïnstalleerd. Op basis van de input van deze tool zal de nood naar de verdere vernieuwing van het wagenpark worden uitgewerkt.

De stad participeert in het deelwagenproject. In de week van de mobiliteit werd het deelwagensalon georganiseerd.

Het parkeerbeleid werd aangepast, er werden extra shop&go-plaatsen voorzien.

Kluisbos werd autovrij gemaakt als ruggengraat voor alternatieve vervoersmodi.

In de Nieuwstraat en op de Edingensesteenweg werden een ANPR-camera's geplaatst om de mobiliteitskeuzes te handhaven.

Acties

Doelstelling B6: Ons doelgericht veiligheidsbeleid zorgt voor een veilige leefomgeving

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle bouwt aan een integrale en geïntegreerde benadering van de 'veiligheid' in de stad, opdat inwoners, mensen die Halle bezoeken of er komen werken, zich veilig voelen in het verkeer, hun woning, in de woonomgeving en in alle publieke ruimtes in de stad. Halle monitort daartoe de veiligheidssituatie permanent en speelt hier (pro)actief en innovatief op in. De stad waakt over een maximale synergie in de maatregelen op proactief, preventief en repressief vlak die leiden naar maximale en duurzame resultaten. De politiezone Zennevallei is hierbij een belangrijke partner.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Ons doelgericht veiligheidsbeleid zorgt voor een veilige leefomgeving’ (? Prioritair beleid):

  • Actieplan B6.1 Halle vermindert de overlast door een preventieve en doordachte aanpak
  • Actieplan B6.2 Halle investeert in een veilige speel- en schoolomgeving.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B6.1 Halle vermindert de overlast door een preventieve en doordachte aanpak

Terug naar navigatie - AP B6.1 Halle vermindert de overlast door een preventieve en doordachte aanpak

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle pakt, samen met zijn partners, bestaande en nieuwe overlastfenomenen aan op een krachtige en flexibele wijze, door gerichte maatregelen en acties op proactief, preventief en repressief vlak. Hiertoe brengen we de problemen nauwgezet in kaart en nemen we gepaste maatregelen. De stad onderzoekt en ontwikkelt vernieuwende methodieken om overlast aan te pakken.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

Overlastmeldingen worden overlopen op een maandelijks overlastplatform, waar structurele ingrepen besproken en geëvalueerd worden.

De overdekte fietsenstallingen werden voorzien van bewakingscamera's. De pinhole-camera's worden verder ingezet in het aanpakken van overlast.

In samenspraak met de politie werd een overlastcamera geplaatst aan De Bres, in combinatie met voetpatrouilles door de politie.

Er werd een structureel overleg opgestart in verband met hinderlijke inrichtingen en ondermijnende economieën. Het gaat om panden die een dekmantel zijn voor uitbuiting en zwartwerk, voor verdoken mensenhandel of criminele activiteiten.

Acties

AP B6.2 Halle investeert in een veilige speel- en schoolomgeving.

Terug naar navigatie - AP B6.2 Halle investeert in een veilige speel- en schoolomgeving.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle wil de verkeersveiligheid in de omgeving van scholen en speelomgevingen verbeteren door op uniforme wijze deze plaatsen zichtbaar en herkenbaar te maken op ons grondgebied.
Anderzijds gaat er ook specifieke aandacht naar de uitbouw van een speelweefsel. Een speelweefsel is een netwerk dat alle informele en formele (speel)plekken omvat, en de routes die deze plekken verbinden. Het wil een kind- en tienergericht weefsel realiseren binnen het kader van kwaliteitsvolle publieke ruimte voor iedereen.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

Acties

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

De stad Halle wil inzetten op leefbaarheid en beleving in de stad in al haar facetten. Met het begrip leefbaarheid wordt aangegeven hoe aantrekkelijk en/of geschikt een gebied is om er te wonen, te werken, te vertoeven. Het is een verzamelwoord voor kwaliteitskenmerken van een woonomgeving en het is dus multidimensionaal. Bepalende factoren inzake leefbaarheid zijn onder andere de kwaliteit van de openbare ruimte, de aanwezigheid van voorzieningen, mobiliteit en aandacht voor milieu en duurzaamheid.

Winkels. Horeca. Cultuur. Vermaak. Sfeer. Ontmoeting. Het zijn allemaal belangrijke elementen in het kader van beleving in onze stad. Samen bepalen die elementen de belevingswaarde en de ervaring die inwoners en bezoekers hebben met onze stad.

Beide aspecten, leefbaar en beleving, zijn nauw met elkaar verbonden en versterken elkaar.