Dienstverlening & Verbinden

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

We zijn ervan overtuigd dat de groeiende complexiteit van stedelijke vraagstukken samenwerken noodzakelijk maakt. Het beleid voor de toekomst is een samenwerking tussen en met verschillende actoren: inwoners, organisaties, instellingen, bedrijven, andere overheden… en dit met aandacht voor elke doelgroep. Daarom is het van belang dat we inzetten op samenwerkingen en het verbinden van de verschillende actoren. Niet alleen burgers onderling of organisaties onderling, maar ook de uitwisseling tussen verschillende groepen is noodzakelijk.


De lokale overheid is een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners. Door in te zetten op efficiënte, kwaliteitsvolle en toegankelijke dienstverlening wil Halle mensen verbinden, met elkaar, met onze partners, met onze werking en met onze stad

Doelstelling V1: We zorgen voor een dienstverlening op maat van alle burgers

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle investeert in het individuele welzijn van elke inwoner over de verschillende levensdomeinen met het oog op gecoördineerde hulp-, zorg- en dienstverlening op maat en de realisatie van zelfredzaamheid, betrokkenheid, participatie en zelfontwikkeling van de inwoner. Uiteraard kunnen we dit niet alleen. Om een dienstverlening op maat en op vraag van alle burgers te realiseren wordt er dan ook samengewerkt met diverse partners en verenigingen.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We zorgen voor een dienstverlening op maat van alle burgers’(?Prioritair beleid):

  • Actieplan V1.1 Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner
  • Actieplan V1.2 Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk
  • Actieplan V1.3 We communiceren eenvormig en duidelijk
  • Actieplan V1.4 De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen
  • Actieplan V1.5 Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners
  • Actieplan V1.6 De stad ontwikkelt een efficiënte en kwaliteitsvolle kinderopvang
  • Actieplan V1.7 De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V1.1: Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner

Terug naar navigatie - AP V1.1: Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De Stad Halle wil als meest nabije aanspreekpunt voor dienstverlening veel aandacht besteden aan het verhogen van de bereikbaarheid en toegankelijkheid. Digitalisering en innovatie binnen de dienstverlening zijn belangrijk om te kunnen voldoen aan de hedendaagse wensen en noden van de inwoners. Halle wil zijn (fysieke) dienstverlening optimaliseren om ervoor te zorgen dat de inwoners vlotter en efficiënter bediend kunnen worden.
Daarbij blijft de voortdurende aandacht voor maatschappelijk kwetsbare doelgroepen belangrijk, zodat de dienstverlening voor iedereen toegankelijk is.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

We bevroegen de tevredenheid over de openingsuren als onderdeel van het MeMoRi-onderzoek. De onthaaldag voor nieuwe inwoners ging voor het eerst sinds de pandemiemaatregelen opnieuw door op 2 oktober. In het ontwerp van de nieuwbouw bij het historisch stadhuis namen we de realisatie van een publiek toegankelijk toilet op. Dit toilet wordt ontworpen conform de voorschriften voor toegankelijkheid. We konden de jaarlijkse vorming klantgerichtheid voor baliemedewerkers verrijken met de inzichten en aandachtspunten uit het Mystery Visit onderzoek van 2021. We lieten aan afsprakenkader voor aanvullende financiële valideren zodat de maatschappelijk werkers vanaf januari 2023 de steunbedragen konden toetsen aan geobjectiveerde en gefundeerde referentiebudgetten voor maatschappelijke integratie (ReMi). Met Vlaamse subsidies voor Zorgzame Buurten konden we de buurtwerking naar Buizingen uitbreiden.

Acties

AP V1.2: Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk

Terug naar navigatie - AP V1.2: Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Naast de fysieke dienstverlening is de organisatie ook steeds toegankelijk via diverse (digitale) kanalen. Internet is dé toegangspoort geworden voor een stroom aan informatie en tal van diensten. Daarom is het belangrijker dan ooit dat websites en (mobiele) apps voor iedereen bruikbaar en begrijpelijk zijn.
Halle wil ook zijn bestaande telefonie-oplossing vernieuwen en inzetten op een communicatieplatform dat klaar is voor de toekomst. Dit platform moet bijdragen tot een betere telefonische dienstverlening aan de burgers door een verbeterde telefonische bereikbaarheid en de uitbouw van een contactcenter.
De traditionele schriftelijke dienstverleningskanalen blijven we systematisch screenen op begrijpbaarheid en toegankelijkheid.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

We haalden €700.000 Vlaamse subsidies binnen om openbare computerruimtes met begeleiding op te zetten, en een uitleendienst voor laptops. Zo willen we de digitale kloof dichten. Met Vlaamse subsidies en in samenwerking met onder meer Sint-Niklaas en Lokeren onderzochten we wat inwoners verwachten van een stadsapp, zodat de huidige stadsapp kan evolueren naar 'het stadhuis in de broekzak'. Door een integratie met met Mijn Burgerprofiel waar kunnen inwoners attesten en uittreksels in hun EBox krijgen.  Inwoners kunnen videobellen voor een infogesprek bij lokale economie, ruimtelijke ordening en burgerzaken.

Acties

AP V1.3: We communiceren eenvormig en duidelijk

Terug naar navigatie - AP V1.3: We communiceren eenvormig en duidelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle profileert zich als een betrokken en open organisatie met een eenvormige communicatie- en huisstijl. Via een aangepaste, duidelijke en uniforme communicatie willen we de afstand tussen de organisatie en de bevolking verkleinen. Binnen de verschillende communicatiekanalen wordt er vertrokken vanuit de beleving van de gebruiker. We laten mensen zelf aan het woord: hiermee communiceren we niet alleen op mensenmaat, we zorgen ook voor betrokkenheid en verbinding tussen burgers, de eigen buurt, de stad.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

We lieten de tweede communicatiemonitor uitvoeren om de waardering van de stedelijke communicatiekanalen te meten, van infohalle tot meldingenformulier.  We zien een duidelijke vooruitgang ten opzichte van 2019, en inwoners zijn ook tevredener dan de benchmark.

Acties

AP V1.4: De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen

Terug naar navigatie - AP V1.4: De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen

Omschrijving (toelichting)

Een kindvriendelijke stad streeft in alle beleidsdomeinen naar respect voor de rechten van het kind. Kindvriendelijkheid vormt dan ook een rode draad doorheen de strategische meerjarenplanning. Bij de verdere uitbouw van onze dienstverlening hebben we oog voor onze kinderen en stimuleren we anderen dit ook te doen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De stad Halle wil haar titel kindvriendelijke stad behouden. Hiervoor werken verschillende sectoren samen.

- Intussen engageren 7 horecazaken zich als kindvriendelijke zaak. Om deze zaken extra in de kijker te plaatsen werd er in de zomer een kinderzoektocht georganiseerd. Mascotte Basiel was aanwezig op de sintstoet en de kersthappening en er zijn kleurpotloden met Basiel rondgebracht naar de betrokken zaken.

- Ook 15 stedelijke gebouwen zijn kindvriendelijk ingericht sinds oktober. Zij zijn uitgerust met kindvriendelijke toiletten, een kindvriendelijke wacht/speelruimte, een borstvoedingsruimte en er hangt signalisatie voor deze 3 aspecten. Deze actie werd gerealiseerd.

- De cluster Kinderen & Jongeren heeft standaard aandacht voor het wegwerken van drempels voor de initiatieven die zij organiseren. Eind december ging de nieuwe jeugdopbouwwerker aan de slag, hij zal mee een signaalfunctie opnemen.

Acties

AP V1.5: Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners

Terug naar navigatie - AP V1.5: Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle implementeert een verbreding en optimalisatie van het zorgaanbod dat een antwoord biedt op de lokale noden. Om een doeltreffend, integraal en kwaliteitsvol zorgaanbod te realiseren, investeert Halle in nieuwe zorginfrastructuur die hieraan tegemoetkomt. Daarnaast zet de stad ook in op het ontwikkelen en versterken van netwerkstructuren met diverse partners met het oog op afstemming en aftoetsing van organisatorische elementen, kennisdeling, samenwerking en de uitwerking van vernieuwende initiatieven.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De eerstelijnszone is verankerd in onze werking via vertegenwoordiging in het dagelijks bestuur, de algemene vergadering en de Zorgraad.

De visie rond wachtlijstbeheer werd uitgewerkt en opgenomen in deze vernieuwde documenten: opnamereglement, schriftelijke opnameovereenkomst en de interne afsprakennota’s voor het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen.

De implementatie van de BelRAI (vragenlijst om na te gaan wat iemand wel en niet meer kan en hoeveel zorg iemand nodig heeft) en IFIC (Het Instituut voor Functieclassificatie; het toepassen van nieuwe loonmodelen voor zorgpersoneel) werden  voorbereid door het betrokken personeel. De uiteindelijke implementatie is voor 2023.

Sinds november is lokaal dienstencentrum (LDC) De Pasja uitgebreid naar de cafetaria van het Zonnig Huis. De bezoekers van het LDC kunnen hier terecht voor het middagmaal. De Pasja dient nu als ontspanningsruimte voor de doelgroep van het LDC en de bewoners van de assistentiewoningen. Eind 2022 werd de onthaalbalie van het Zonnig Huis verbouwd. Er werd een aanvraag voor een derde erkend LDC gedaan voor de locatie Ten Hove.

Het aanbod nood- en doorgangswoningen werd uitgebreid, gerenoveerd en tijdelijk in gebruik genomen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Op organisatorisch en personeelsvlak werken we volledig verder richting de doelstellingen die we willen bereiken met de innovatieve arbeidsorganisatie (IAO), wat vooral betekent het werken in kleinere leefgroepen waar mogelijk. 

Het vaccinatiecentrum in Halle was in 2022 het enige van de eerstelijnszone.

De samenwerking met MetSense werd uitgebreid met de catering voor het kinderdagverblijf en er gebeurden nog enkele infrastructurele aanpassingen aan de keuken.

Acties

AP V1.6: De stad ontwikkelt een efficiënt en kwaliteitsvolle kinderopvang

Terug naar navigatie - AP V1.6: De stad ontwikkelt een efficiënt en kwaliteitsvolle kinderopvang

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ontwikkelt, vanuit een breed netwerk, een efficiënt, toegankelijk en kwaliteitsvol aanbod aan kinderopvang, dit voor zowel voor- als buitenschoolse opvang. We realisereerden een uitbreiding en optimalisatie van het bestaande aanbod en zetten in op vernieuwende projecten.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De verbouwingswerken in 't Pagadderke zijn afgerond. Tijdens de werken werd een deel van de kindjes opgevangen in de pop-up kinderopvang in Van Koekenbeek.

In 2022 kreeg de stad van Agentschap Opgroeien het bericht niet geselecteerd te zijn voor de toekenning van inkomensgerelateerde plaatsen.

Voor de uitbating van de kinderopvang in Beneluxlaan zullen bepaalde verwachtingen mbt vroege en late opvang worden opgenomen.  Aangezien er in beroep gegaan werd tegen de omgevingsvergunning is de timing hiervan onduidelijk.

Ter voorbereiding van de uitwerking project 'Buitenschoolse opvang en activiteiten' (BOA) werden al de betrokken partners bevraagd: ouders, vrijetijdspartners en scholen, opvanginitiatieven en kinderen zelf. Artevelde Hogeschool ondersteunde de stad hierin.

Aangezien de stad middelen ontvangt van de Vlaamse overheid voor pedagogische ondersteuning in de kinderopvanginitiatieven, is er een samenwerking voorbereid met vzw De Kapoentjes en gemeente Sint-Pieters-Leeuw. Bedoeling is een  pedagogische coach aan te werven. Sint-Pieters-Leeuw trok zich uit dit project terug.

Vanaf november 2022 biedt het stadsbestuur kinderopvang aan in de geschorste kinderopvanginitiativen Lollipop en Tutti Frutti, minstens totdat duidelijkheid bestaat over het voorbestaan van beide opvanginitiatieven.

Acties

AP V1.7: De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Terug naar navigatie - AP V1.7: De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ondersteunt, vanuit zijn regierol, de uitbouw van Halse jeugdverenigingen die voor kinderen en jongeren een aantrekkelijk vrijetijdsaanbod realiseren, pedagogische accenten leggen en inspelen op hun leefwereld en interesses.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De stad ondersteunt de jeugdverenigingen structureel door middel van subsidies.

De brandweer heeft alle Halse jeugdwerklokalen bezocht en een brandpreventieverslag opgemaakt. Nadien ondersteunde de cluster Kinderen & Jongeren de verenigingen om hun lokalen zoveel als mogelijk in orde te zetten.

De verbouwing van de kasteelzolder in Lembeek werd voorbereid: de betrokken verenigingen werden bevraagd en er is een subsidie aangevraagd en toegekend door de Vlaamse regering.

 

Acties

Doelstelling V2: We zorgen voor een gericht en sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Het nieuw Decreet Lokaal Sociaal Beleid wil handvaten aanreiken die toelaten om echt te kiezen voor kwetsbare medeburgers. Het lokaal bestuur kan de coördinatie opnemen en ervoor zorgen dat diensten en organisaties gezamenlijke verantwoordelijkheid opnemen om de problemen, op diverse terreinen, aan te pakken. Halle wil daarom werk maken van een gericht en sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad. Daarmee bouwt ze zelf aan hulp- en dienstverlening die afgestemd wordt op de meest kwetsbaren, maar ondersteunt en optimaliseert ze ook samenwerkingen en projecten met diverse partners om deze doelstelling te realiseren.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We zorgen voor een gericht sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad’:

  • Actieplan V2.1 De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.
  • Actieplan V2.2 De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.
  • Actieplan V2.3 We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen
  • Actieplan V2.4 De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op
  • Actieplan V2.5 Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod
  • Actieplan V2.6 De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.
  • Actieplan V2.7 De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V2.1: De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.

Terug naar navigatie - AP V2.1: De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle is een stad waar kinderen moeten kunnen opgroeien in warme en krachtige gezinnen. De stad bouwt hiertoe een divers gezins- en opvoedingsondersteunend beleid uit. Er worden verschillende initiatieven geïnitieerd zodat ouders nabij en op maat ondersteuning en begeleiding vinden in hun opvoedingstaak.
Met het beleid voor gelijke onderwijskansen wil de stad Halle alle kinderen dezelfde optimale mogelijkheden bieden om te leren en zich te ontwikkelen. De stad werkt hiervoor intensief samen met de verschillende onderwijspartners via projecten, en stimuleert samenwerking en netwerking om de toegankelijkheid van het onderwijs te maximaliseren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De stad zet blijvend in op de samenwerking met het JAC. In 2022 is het Overkophuis opgestart met medewerkers van het CAW en Groep Intro vzw. Voor anderstalige kinderen organiseerde de stad een taalbad in augustus en een eerste STEAM-atelier in de  herfstvakantie.

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne heeft de stad stedelijke opvanginitiatieven voor vluchtelingen opgezet. Het aanbod is in functie hiervan uitgebreid. Vrijwilligers boden  deze mensen met begeleiding op maat een warm onthaal.

Acties

AP V2.2: De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.

Terug naar navigatie - AP V2.2: De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle zet in op gezondheid. Enerzijds activeert ze iedere inwoner tot levenslang sporten door een divers, kwalitatief, toegankelijk beweeg- en sportaanbod te organiseren en te ondersteunen. Anderzijds werkt de stad een lokaal gezondheidsbeleid uit dat, vertrekkend van een degelijke kennis en analyse van de gezondheidssituatie van de inwoners en wijzigingen binnen de gezondheidssector, prioriteiten legt en ontwikkelt tot een samenhangend geheel van preventieve en curatieve acties. Bijzondere aandacht gaat naar het bereiken van kwetsbare doelgroepen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De cluster sport organiseerde een vorming voor clubmedewerkers: 'professionaliseren van de sportclub'.

De intergemeentelijke samenwerking preventieve gezondheid heeft een beleidsplan en jaarplan 2022 opgesteld.  In Halle worden er in kader van Hallo Nederlands beweegkansen gecreëerd en werd er met de lezing van Dr. Colemont ingezet op het bekendmaken van het bevolkingsonderzoek naar dikke darmkanker.

 

Acties

AP V2.3: We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen

Terug naar navigatie - AP V2.3: We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad wil ervoor zorgen dat alle burgers, en zeker de meest kwetsbaren, toegang tot zorg en hulpverlening krijgen. Halle zet daarom in op de realisatie van een integraal lokaal sociaal beleid, een geïntegreerd onthaal en een evenwicht tussen de actor- en regierol bij de uitwerking ervan. Een nauwe samenwerking en kennisdeling met andere zorg- en dienstverleningspartners is hierbij essentieel.

Bij het realiseren van een geïntegreerd breed onthaal binnen de eerstelijnszone Zennevallei kunnen hulpverleners de doelgroep aanmelden via een digitaal aanmeldplatform. We proberen o.a. via buurtwerking de doelgroep te bereiken. Er komt een stuurgroep met de sociale diensten, het CAW en de diensten maatschappelijk werk met het oog op informatie-uitwisseling en innovatieve projecten en een praktijkgroep met basiswerkers voor trajectbepaling. Een coördinator zorgt voor deze afstemming en de betrokkenheid van basiswerkers en de doelgroep.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De eerstelijnszone ontving 50 000 euro subsidies voor de realisatie van een Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) in onze regio. De samenwerkingsovereenkomst werd goedgekeurd op de gemeenteraad van november.

Acties

AP V2.4: De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op

Terug naar navigatie - AP V2.4: De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Via verschillende outreachende praktijken wil de stad verbinding maken met maatschappelijk kwetsbare doelgroepen. Uitgangspunt bij deze initiatieven is het actief contact leggen met de kwetsbare doelgroep zodat de toeleiding naar de hulp- en dienstverlening vlotter kan verlopen en signalen sneller opgevangen kunnen worden.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

We verankerden de brugfiguur-werking en breidden ze verder uit dankzij subsidies uit het Plan Samenleven. Dankzij subsidies voor e-inclusie kunnen we openbare computerruimtes, een opleidingslokaal en een uitleendienst voor laptops organiseren. Computerhulp aan huis voor cliënten konden we niet opstarten omdat onze subsidie-aanvraag bij de federale overheid niet geselecteerd werd.

Acties

AP V2.5: Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod

Terug naar navigatie - AP V2.5: Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Het stadsbestuur ondersteunt en organiseert een vrijetijdsaanbod voor kwetsbare doelgroepen. Dit gebeurt via de uitbouw en optimalisatie van een aangepast aanbod, het wegwerken van drempels en een samenwerking met gespecialiseerde organisaties.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

Toeleiding van kwetsbare doelgroepen naar het vrijetijdsaanbod van Halle, gebeurt onder meer via de buurtsportwerking, de jeugdbewegingen die inzetten op een inclusieve werking en door buddywerkingen, zoals de fiets-, wandel-, en zwemgroepen vanuit de sportdienst en de vluchtelingenbuddy's bij gelijke kansen. Het Rap-op-stapkantoor nam een tweede start met nieuwe vrijwilligers en een bezoekje aan verschillende sociale organisaties om de werking voor te stellen.

De Kom!pas werd in 2022 voor het eerst automatisch verstuurd naar alle Hallenaren met het statuut 'recht op verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering'. Dit betekende een stijging van het aantal Kom!passers van 1152 personen in 2021 naar 4989 eind 2022.

Acties

AP V2.6: De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.

Terug naar navigatie - AP V2.6: De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De stad wil inzetten op dienstverlening en beleidsinitiatieven die inclusiviteit hoog in het vaandel dragen. Halle beschouwt de bestrijding van armoede dan ook als een uitdaging over alle beleidsdomeinen heen. Daarom werkt de stad aan een inclusief en geïntegreerd armoedebeleid vanuit de diverse beleidsdomeinen (wonen, werken, budgethulp, zorg, opvoeding, e.a.). Ze organiseert meer synergie op het terrein door een betere samenwerking en coördinatie met en tussen verschillende partners.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

In 2022 zijn er 4 nieuwe samenwerkingsovereenkomsten aangegaan met werkgevers privé voor art. 60-tewerkstellingen. De jobwerkbank is na de pandemie en de moeizame invulling van het team activering in mei 2022 opnieuw van start gegaan met goed opgeleide vrijwilligers, voor een intensievere begeleiding. Na mei konden we nog 15 tewerkstellingen art. 60 opstarten. De renovatie van de doorgangswoning op de Brusselsesteenweg werd afgerond, voor ingebruikname begin 2023. De recent aangekochte woning op Sollenbeemd konden we nuttig inzetten voor opvang van Oekraïense vluchtelingen in afwachting van renovatie. We konden de diverse coronasteunen van de federale overheid maximaal aanwenden voor onze cliënten.  Reeds in april startte de sociale dienst en de woonwinkel met het overlegplatform 'energie op maat' opdat de toekenning van energiesteunen ook aanleiding zou geven tot maatregelen om het energieverbruik structureel te verminderen. In oktober organiseerden we twee workshops ‘slim energie besparen’ (1 voor  cliënten sociale dienst - 1 voor Oekraïners) ism Ecolife en Fluvius. We kenden 73 steunen Minimale Energielevering toe (tov 27 in 2021 en 26 in 2020) voor samen €20.200, en 264 aanvullende financiële steunen energie voor €38.000 (ten opzichte van €24 000 in 2021 en €16 000 in 2020). 

Acties

AP V2.7: De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Terug naar navigatie - AP V2.7: De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad Halle heeft bijzondere aandacht voor het tewerkstellen van mensen voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt het grootst is. Daarnaast wil de stad de regierol opnemen inzake sociale economie en tewerkstelling in de regio Zuidwest Rand.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De VDAB heeft met ondersteuning van de stad een jobbeurs georganiseerd met workshops speciaal gericht op werkzoekenden.

De regisseurs sociale economie van Zuidwest Rand, Vilvoorde-Machelen-Grimbergen, Dilbeek-Asse-Wemmel en Welzijnskoepel West-Brabant hebben samen een netwerkevenement sociale economie georganiseerd met als thema circulaire economie. De regisseur van Zuidwest Rand heeft binnen de drie lokale besturen getuigenissen verzameld van samenwerking tussen lokale besturen en sociale economie organisaties.

Om aan de nieuwe voorwaarden die Vlaanderen geformuleerd heeft te voldoen, werden er nieuwe acties opgenomen in het meerjarenplan en zijn de eerdere acties als gerealiseerd beschouwd.

Acties

Doelstelling V3: We versterken het buurtgevoel en de samenhang in onze stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Het Halse beleid, de omgeving en vernieuwende projecten moeten ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen stimuleren. Halle wil met diverse initiatieven het samenleven in de stad bevorderen. Het versterken van de sociale cohesie en verbeteren van de leefbaarheid van buurten staan hierbij centraal.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We versterken het buurtgevoel en de samenhang in onze stad’:

  • Actieplan V3.1 We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.
  • Actieplan V3.2 Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen
  • Actieplan V3.3 De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V3.1: We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.

Terug naar navigatie - AP V3.1: We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle stimuleert ontmoeting en interactie via inspraak, participatie en het ondersteunen van burgerinitiatieven. Halle motiveert en ondersteunt hierbij initiatiefnemende burgers.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

Schoolsport (16 activiteiten) en G-sport (13 activiteiten) zijn vast onderdeel van de werking. De indienfase van de Burgerbegroting leverde 115 indieners voor 27 ideeën op. 21 projecten werden goedgekeurd voor stemfase, waarin 867 stemmen werden uitgebracht.  Een burgerjury beoordeelde de aanvragen en deed een voorstel over budgetverdeling. 

Acties

AP V3.2: Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen

Terug naar navigatie - AP V3.2: Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ondersteunt vanuit zijn regierol de ontwikkeling van een passend woonaanbod voor elke doelgroep, met specifieke aandacht voor sociaal wonen en alternatieve woonvormen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

Belangrijke partners in de realisatie van betaalbaar woonaanbod zijn de sociale huisvestingsmaatschappij en sociaal verhuurkantoor, of vanaf 1 januari 2023: De geïntegreerde woonmaatschappij. Door periodiek overleg met deze partners worden projecten en initiatieven op elkaar afgestemd.

Acties

AP V3.3: De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Terug naar navigatie - AP V3.3: De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De doelstelling van buurtzorg is mensen hulp en zorg te bieden vanuit hun vertrouwde omgeving.  Op deze manier proberen we mede een antwoord te bieden op de uitdagingen in de zorg. Halle versterkt en stimuleert buurtzorg door het eigen aanbod uit te breiden, buurtnetwerken op te zetten en door vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen. Via een netwerk van professionele medewerkers en vrijwilligers willen we de behoefte aan zorg sneller vaststellen, signaleren en opstarten met oog op de behoeften van de individuele zorgvrager.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De stad heeft een aanvraag ingediend voor de erkenning van een derde lokaal dienstencentrum (LDC). Dit zal komen in Ten Hove in plaats van Sint-Rochus. Voor de renovatie van LDC De Lemoon werd de piste onderzocht om dit onder te brengen in de Pastorij van Lembeek.

De aanpassingen aan de buitenruimte in Ten Hove en de Paviljoentjes  werden voorbereid zodat dit in 2023 gerealiseerd kan worden.

In het kader van het project zorgzame buurten heeft de stad aan Groep Intro de opdracht gegeven om een buurtwerker voor Buizingen aan te werven. Deze werking wordt opgevolgd door een stuurgroep met vertegenwoordigers van de stad. Voor het opstellen van een visie over buurtgerichte zorg, is er een werkgroep opgesteld met vertegenwoordigers van onze zorgdiensten, gelijke kansen en de staf samenleving.

Om mantelzorgers te ondersteunen wordt er gewerkt aan een digitaal mantelzorgloket via de website. Hieronder zullen we alle info rond mantelzorg zetten.

Acties

Doelstelling V4: Elke Hallenaar wordt actief betrokken bij het uitstippelen van ons beleid

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Participatie en co-creatie hebben verschillende voordelen. Het creëert betrokkenheid van inwoners, verhoogt de legitimiteit van beslissingen en verbetert daarmee ook de slagkracht van het beleid. Tegelijk kan participatie ook zorgen voor inhoudelijke verrijking en kan het alternatieven aanreiken voor de kijk op een probleem. Participatie doet vertrouwen in elkaar groeien en versterkt de betrokkenheid. Een doorgedreven dialoog tussen de lokale overheid en burgers/belanghebbenden zorgt voor meer verbinding en een dienstverlening die in grotere mate beantwoordt aan de behoeften en verwachtingen van onze inwoners.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Elke Hallenaar wordt actief betrokken bij het uitstippelen van ons beleid’:

  • Actieplan V4.1 De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.
  • Actieplan V4.2 Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit
  • Actieplan V4.3 Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen
  • Actieplan V4.4 De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V4.1: De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.

Terug naar navigatie - AP V4.1: De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Het Halse stadsbeleid is waar mogelijk een participatief beleid. De stad betrekt optimaal haar inwoners en diverse actoren in de stad zoveel mogelijk, en dit zowel bij beleidsontwikkelingen als bij acties. Dit gebeurt door hen te informeren, te laten meedenken, te laten adviseren, mee communiceren, mee te laten werken, mee te laten beslissen en/of te laten co-creëren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

Inwoners en geïnteresseerden kunnen sinds de juni 2022 de voortgang van het meerjarenplan opvolgen via het online beleidsportaal https://halle.beleidsportaal.be/.  Het aantal kijkers van de livestreams van de gemeenteraad is sterk gedaald.  We zetten participatietrajecten op over de nevenbestemmingen van de Sint-Rochus kerk, over de evaluatie van de buitenschoolse kinderopvang (decreet BOA) en over het Stadsvernieuwingsproject de Bres met inwoners en stakeholders, naast een aantal kleinere bevragingen, zoals voor de herinrichting van het pleintje op de hoek van de Meiboom en de Onderwijsstraat.

Acties

AP V4.2: Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit

Terug naar navigatie - AP V4.2: Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle voert een kind- en jeugdvriendelijk beleid, dat zichtbaar is in alle levensdomeinen en met aandacht voor kwetsbare jongeren. In een kindvriendelijke stad zijn kinderen en jongeren volwaardige medeburgers en krijgen ze de kans om deel uit te maken van de stad, er mee over na te denken en er als volwaardige inwoners mee vorm aan te geven.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De participatiegraad van kinderen in onze culturele clusters (Bib, den AST en CC 't Vondel) werd een eerste keer in kaart gebracht. Het scholenaanbod speelt in op de noden die bovenkwamen uit de scholenbevraging.

De cluster Kinderen & Jongeren zet standaard in op participatie en inspraak van de betrokken doelgroep, zowel bij de vernieuwing van speeltuinen als  bij het herinrichten van het openbaar domein of gebouwen. Via de stedelijke sociale mediakanalen, met jonge stadsinstagrammers en in samenwerking met Villa Basta mikt de stad op het bereiken van de jongste Hallenaren met hun communicatie.

 

Acties

AP V4.3: Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen

Terug naar navigatie - AP V4.3: Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle neemt de nodige initiatieven om de participatie met de burgers te bevorderen. Een vorm van burgerparticipatie zijn de adviesraden. Via diverse adviesraden wint de stad Halle advies en informatie in, die gebruikt wordt bij beleidsvorming. Door het optimaliseren van de samenwerking met de verschillende adviesraden wil men inspraak van diverse doelgroepen realiseren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

De advies- en activiteitenwerking van de stedelijke adviesraden en vzw's behoort tot de recurrente werking van de stad.

Acties

AP V4.4: De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Terug naar navigatie - AP V4.4: De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De stad wil weten wat er leeft en wat de noden zijn van de inwoners van onze stad. Via diverse communicatie- en sociale mediakanalen worden de noden en behoeften van burgers gecapteerd. Deze informatie wordt gebruikt om de eigen dienstverlening te optimaliseren en eventueel bij te sturen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Jaarrekening 2022:

We bevroegen ons bij het het stadspanel over mobiliteit en verplaatsingen (voorjaar), over de communicatie van de stad (zomer), en over het cultuuraanbod (najaar). Instagram wordt steeds beter ingezet als volwaardig kanaal. Dat resulteert in een bereik van +24% in 200 tov 2021. In de communicatiemonitor scoort Instagram heel goed op vlak van bereik en waardering. De inzet tijdens carnaval met focus op beleving in 2022 was een succes. Dat wordt dit jaar zeker herhaald. 

Acties