Leefbaar & Beleving

Doelstelling B1 : Toerisme en ondernemen gaan hier hand in hand en versterken elkaar

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle profileert zich als een bruisende belevingsstad voor inwoners en bezoekers en ontwikkelt een aanbod dat een interessante belevingswaarde koppelt aan de ondersteuning van het lokaal economisch weefsel. Het aanbod geeft kansen tot zelfontplooiing en stimuleert sociale ontmoeting en gemeenschapsversterking.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Toerisme en ondernemen gaan hier hand in hand en versterken elkaar’ (?Prioritair beleid):

  • Actieplan B1.1 Stimuleren van de commerciële activiteit op het grondgebied
  • Actieplan B1.2 Halle benut maximaal zijn toeristische troeven
  • Actieplan B1.3 We koesteren ons ruim en divers erfgoed en maken het toegankelijk

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B1.1: Stimuleren van de commerciële activiteit op het grondgebied

Terug naar navigatie - AP B1.1: Stimuleren van de commerciële activiteit op het grondgebied

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle heeft alle troeven om succesvol ondernemen waar te maken. Met zijn geografische ligging, uitstraling en bereikbaarheid heeft onze stad heel wat kenmerken in handen die ondernemerschap moeten stimuleren. Vandaag worden we helaas geconfronteerd met heel wat leegstand in het handelscentrum van onze stad. We willen dit aanpakken door het opzetten van proeftuinen en door starters de mogelijkheid te geven om te experimenteren. We ontmoedigen leegstand en te hoge huurprijzen door in te zetten op een leegstandsheffing. De opbrengsten van deze heffing investeren we integraal in de promotie van de lokale handel en ter bestrijding van verdere leegstand. Er worden heel wat acties op touw gezet om winkelen in Halle nog aantrekkelijker te maken. Deze acties zullen in nauw overleg met de verschillende stakeholders gekozen en uitgevoerd worden.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Voor 2024 en 2025 wordt verder ingezet op het bestrijden van de leegstand. Enerzijds worden de nodige middelen voorzien om startende ondernemers financieel en logistiek te ondersteunen, anderzijds worden de subsidies voor het bevorderen van wonen boven winkel verder voorzien en gepromoot.

Samen met de recent opgerichte raad voor lokale economie wordt een nieuw elan gegeven aan de samenwerking tussen stad en handelaars.

Er wordt een detailhandelsplan uitgewerkt, onder begeleiding van de provincie Vlaams-Brabant.

Het project rond "slimme markten" wordt verder uitgewerkt samen met Hasselt en Turnhout . Aansluitend wordt ingezet op het digitaliseren van de organisatie van de markten, onder impuls van Vlaio door het introduceren van een digitale tool.

In het handelscentrum worden interactieve infozuilen geplaatst ter ondersteuning van de lokale handel.

We behouden de promotaks als middel voor het bevorderen en ondersteunen van de handelskernversterking. 

Acties

AP B1.2: Halle benut maximaal zijn toeristische troeven

Terug naar navigatie - AP B1.2: Halle benut maximaal zijn toeristische troeven

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle weet steeds meer mensen te boeien door het maximaal benutten van de toeristische troeven in de stad. Halle heeft een klein maar waardevol centrum dat diverse toeristische mogelijkheden biedt. De stad wil daarom nog sterker inzetten op de toeristische troeven door de verdere ontwikkeling van een gedifferentieerd en aantrekkelijk aanbod. Door de toeristische troeven van de stad uit te spelen wordt ook de lokale economie gestimuleerd.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Het toeristisch ontsluiten van de basiliek werd gerealiseerd met het organiseren en promoten van Open Toren en Open Schatkamer dagen. Dergelijke acties worden verankerd in de reguliere werking.

Wat betreft het faciliteren van de samenwerking met toerisme in Brussel kwam de nieuwe NL/FR/ENG toeristische website online. Onder andere het jaarlijkse Hyacintenfestival trok mede dankzij meertalige communicatie zowel bezoekers uit Wallonië en Brussel en zelfs uit het buitenland. De wandeling ‘Halle on Foot’ werd vertaald naar FR/ENG en infofolders in meerdere talen zijn gratis beschikbaar. Op dit moment wordt gewerkt aan de ontwikkeling en verdeling van de NL/FR Thevenetroute (fietstocht) inhet  kader van project Thevenet 150.

Vernieuwing van de NL/ENG toeristische brochure en een nieuwe vertaling naar het FR inclusief verspreiding naar o.a. lokale hotels, B&B’s en de collega’s van Visit Brussel en buurtgemeenten werden opgestart. Wat betreft de erfgoedborden worden FR/ENG vertalingen aangeboden van de teksten aan via de Erfgoedapp. De digitale versie is klaar, fysieke borden worden in de loop van november 2023 geplaatst.  

De inrichting van het toerismekantoor/bezoekerscentrum in het historisch stadhuis wordt volgens de normen van Toerisme Vlaanderen verder ingevuld en verfijnd. Het fwerken/openen van het nieuw bijgebouw zijn later voorzien (2025).

Acties

AP B1.3: We koesteren ons ruim en divers erfgoed en maken het toegankelijk

Terug naar navigatie - AP B1.3: We koesteren ons ruim en divers erfgoed en maken het toegankelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Inwoners en bezoekers beleven cultureel erfgoed in Halle als een gedeelde grondstof en waarderen het verleden als een bron van kennis en inspiratie. Het beleven en waarderen van dit cultureel erfgoed omvat zowel de zorg voor en het beheer van de erfgoedcollectie, als de inzet ervan voor een groot en divers publiek via tentoonstellingen en workshops.
Halle voert vanuit een maatschappelijk ingebedde erfgoedvisie een actief en interactief erfgoedbeleid. Er wordt ingezet op behoud, beheer en ontsluiting van het cultureel erfgoed verweven met de identiteit en de geschiedenis van de stad, de streek en haar inwoners.
Verleden, heden en toekomst gaan hand in hand bij het koesteren van dit diverse erfgoed.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Er werden voorbereidingen getroffen om via informatieborden de bezoekers van de stad te informeren over het erfgoed van Halle. Ook wordt er invulling gegeven aan het bestickeren van marktkasten met oude foto's van de stad.

De implementatie van GIAS  is nog volop bezig.  Regelmatig worden grote en kleinere archiefgehelen toegevoegd aan het systeem en zo zichtbaar gemaakt voor de gebruikers. Het  grootste deel van de archieven van de vroegere gemeenten Lembeek en Buizingen en van de stad Halle, enkele verenigingsarchieven en recente aanwinsten zijn al ingevoerd.

De cultuurregio Pajottenland - Zennevallei en de Geschied Oudheidkundige Kring worden verder ondersteund met toelage.

Acties

Doelstelling B2: Gezelligheid is de grootste troef van onze stad dankzij een veelzijdig en uniek vrijetijdsaanbod

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Als stad voorzien we een kwaliteitsvol en divers vrijetijdsaanbod. De stad wordt in de regio gepercipieerd als een dynamische hedendaagse stad met een kwaliteitsvol en divers vrijetijdsaanbod. Een bruisend en boeiend cultuur- en sportaanbod wordt versterkt door verschillende evenementen in de stad. Deze zijn een belangrijke troef voor het creëren van gezelligheid en samenhorigheid in de stad.
Daarnaast zorgt een verrassende en creatieve aankleding van het openbaar domein voor sfeer en gezelligheid in de stad, die verbinding en ontmoeting genereren en zelfs aanmoedigen.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Gezelligheid is de grootste troef van onze stad dankzij een veelzijdig en uniek vrijetijdsaanbod’:

  • Actieplan B2.1 De stad organiseert evenementen die inspireren en verbinden.
  • Actieplan B2.2 We stralen de belevingswaarde van de stad uit.
  • Actieplan B2.3 Met een verrassende en creatieve aankleding van het openbaar domein, zorgen we voor een optimale stadsbeleving.
  • Actieplan B2.4 Halle weet steeds meer mensen te boeien door een veelzijdig vrijetijdsaanbod.
  • Actieplan B2.5 De infrastructuur speelt in op het vrijetijdsaanbod in de stad.

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B2.1: De stad organiseert evenementen die inspireren en verbinden.

Terug naar navigatie - AP B2.1: De stad organiseert evenementen die inspireren en verbinden.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Een veelzijdig vrijetijdsaanbod wordt versterkt door de vele evenementen in de stad. Halle is een evenementenstad, in al zijn verscheidenheid en genres. Evenementen kunnen een grote meerwaarde voor de stad betekenen, ze zijn bepalend voor het imago en de sfeer in de stad en ze versterken de sociale cohesie en samenhang. Halle zorgt voor een evenwicht tussen een levendige en leefbare stad door een optimale spreiding in tijd, ruimte en over verschillende genres heen.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

De acties binnen dit actieplan zijn gerealiseerd of verlopen volgens planning.

De voorbereidingen voor de organisatie van het WK Gravel en de 100 km run (vanuit Kom Op Tegen Kanker), twee grote evenementen die de stad bijkomend (mee) organiseert in 2024, zijn in volle gang.

Acties

AP B2.2: We stralen de belevingswaarde van de stad uit.

Terug naar navigatie - AP B2.2: We stralen de belevingswaarde van de stad uit.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle zet in op communicatie- en informatiestrategieën om de belevingswaarde van de stad actief uit te uit te dragen. We versterken de meest gekende en gewaardeerde kanalen zoals het stadsmagazine ‘info Halle’ en onderzoeken hoe nieuwe kanalen ons bereik kunnen verhogen.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

De acties binnen dit actieplan zijn afgerond of horen ondertussen tot het recurrent beleid. Er zijn geen belangrijke wijzigingen.

Acties

AP B2.3: Met een verrassende en creatieve aankleding van het openbaar domein, zorgen we voor een optimale stadsbeleving.

Terug naar navigatie - AP B2.3: Met een verrassende en creatieve aankleding van het openbaar domein, zorgen we voor een optimale stadsbeleving.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

De structuur en de sfeer in het stadscentrum worden versterkt door het realiseren van sfeerscheppende elementen in de publieke ruimtes. Ruimtes in de stad worden op een creatieve en verrassende manier uitgebouwd tot plekken waar mensen kunnen genieten van de stad en waar ze elkaar kunnen ontmoeten. De aankleding versterkt hierbij de beleving van publieke ruimtes, maar zorgt ook voor een betere leefbaarheid.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Om in de toekomst te kunnen terugvallen op een herkenbaar en goed uitgedacht openbaar domein, dat voldoet aan de gewenste kwaliteitseisen en voorschriften inzake toegankelijkheid, duurzaamheid en kindvriendelijkheid, wordt het ontwerphandboek openbaar domein afgerond.

Na de inventarisatie van de kapellen worden de nodige middelen voorzien om te starten met de restauratie ervan. Op die manier wordt gewerkt aan een historische en publiekgerichte ontsluiting van de kapellen. 

 

Acties

AP B2.4: Halle weet steeds meer mensen te boeien door een veelzijdig vrijetijdsaanbod.

Terug naar navigatie - AP B2.4: Halle weet steeds meer mensen te boeien door een veelzijdig vrijetijdsaanbod.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad Halle zet in op de uitbouw van een onderscheidend vrijetijdsaanbod, geïnspireerd door de eigenheden van de stad en haar inwoners. Hierbij speelt de stad in op de brede waaier aan interessesferen van mensen, geeft het kansen tot zelfontplooiing, stimuleert sociale ontmoeting en gemeenschapsversterking. Hierbij is er specifieke aandacht voor co-creatie en participatie.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Een groot deel van de acties onder dit actieplan werd gerealiseerd of ligt op schema van uitvoering.

Bij de verdere uitwerking van een veelzijdig vrijetijdsaanbod wordt actief rekening gehouden met de diversiteit in onze stad en het bereiken doelgroepen.

De voorbereidingen voor de organisatie van het WK Gravel en de 100 km run (vanuit Kom Op Tegen Kanker), twee grote evenementen die de stad bijkomend (mee) organiseert in 2024, zijn in volle gang.

Acties

AP B2.5: De infrastructuur speelt in op het vrijetijdsaanbod in de stad.

Terug naar navigatie - AP B2.5: De infrastructuur speelt in op het vrijetijdsaanbod in de stad.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

De stad Halle wil een infrastructuur die inspeelt op het divers vrijetijdsaanbod in de stad. Dit zijn immers plekken voor ontmoeting, ontwikkeling en beleving.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

We zetten verder in op de verfraaiing van de vrijetijdsinfrastructuur. 

Na de renovatie van de kleedkamers van de Avenir, is ook de kantine aan vernieuwing toe. 

De vernieuwde centrumbibliotheek wordt in 2024 in gebruik genomen.

De werken aan de Paterskerk worden gestart in de loop van 2024, na goedkeuring van het subsidiedossier. 

Het vernieuwen van het dak en inrichten van de zolder van het Oud-Jezuïtencollege wordt verschoven naar 2025.

Er wordt een nieuwe hondenlosloopweide in Biezeput feestelijk geopend in het voorjaar van 2024.

 

Acties

Doelstelling B3: Door het verbeteren en vergroenen van onze straten, pleinen en parken, creëren we een leefbare stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Bomen, struikjes, gras, bloemen,… groen kan bijdragen aan de leefbaarheid van de stad. Het groen zorgt niet alleen voor klimaat- en gezondheidsvoordelen, maar ook voor veel meer sociale cohesie. Mensen zijn in een groene omgeving immers sneller geneigd om naar buiten te gaan, te gaan wandelen en elkaar op te zoeken. Het verbeteren en vergroenen van de straten, pleinen en parken draagt hiermee bij tot de leefbaarheid, maar ook tot de beleving van de stad.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Door het verbeteren en vergroenen van onze straten, pleinen en parken, creëren we een leefbare stad’ (? Prioritair beleid):

  • Actieplan B3.1 De stad ijvert voor een meer leefbare stad door een betere wegenis.
  • Actieplan B3.2 De stad vergroent, samen met de inwoners, straten en buurten.
  • Actieplan B3.3 De stad stimuleert de lokale biodiversiteit.
  • Actieplan B3.4 De stad verduurzaamt het openbaar domein.
  • Actieplan B3.5 Met gerichte acties en sensibiliseringscampagnes verkleinen we de Halse afvalberg en het zwerfvuil.
  • Actieplan B3.6: Groene stadslong creëren met aandacht voor sport en recreatie - site De Bres-Leide-Slingerweg

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B3.1 De stad ijvert voor een meer leefbare stad door een betere wegenis.

Terug naar navigatie - AP B3.1 De stad ijvert voor een meer leefbare stad door een betere wegenis.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Het verder ontwikkelen van de leefomgeving door middel van een betere wegenis in de stad is een belangrijk aspect voor onze inwoners, handelaars, bedrijven en bezoekers. Het vernieuwen van asfalt en de heraanleg van straten, fiets- en voetpaden behoren tot concrete acties, maar ook grotere projecten kaderen binnen dit actieplan.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Er worden voldoende budgetten voorzien om een structurele verbetering van de wegenis te kunnen realiseren. Er werd een lijst met aan te pakken straten opgemaakt voor 2024, op basis van de resultaten van de wegdekmonitoring, gecombineerd met projecten voor het vernieuwen van de riolering (aanpakken groene clusters) en mobiliteitsingrepen. 

De opmaak van de riooldatabank wordt afgerond. Op basis van deze risicokaart wordt, in overleg met Farys, een asset-management-plan voor het rioleringsstelsel opgesteld voor de komende jaren. 

Het project voor de leefbuurt Don Boscowijk wordt verder uitgewerkt, waarbij na het uitvoeren van metingen vóór en na een aantal ingrepen zal worden bepaald welke ingrepen er genomen kunnen worden om de Don Boscowijk te ontlasten van sluipverkeer en om te vormen naar een leefbuurt.

Om de rioleringsreductiedoelstellingen te realiseren, werd in 2023 gestart met de voorbereidende studie van verschillende clusters. De focus voor realisatie ligt hierbij op 2027.

 

Acties

AP B3.2: De stad vergroent, samen met de inwoners, straten en buurten.

Terug naar navigatie - AP B3.2: De stad vergroent, samen met de inwoners, straten en buurten.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle wil het straatbeeld vergroenen en de oppervlakte woongroen verhogen. De stad wil meer aantrekkelijke groene ontmoetingsruimte in de stad creëren en inwoners en bezoekers uitnodigen om deze samen te beleven. Er wordt werk gemaakt van een masterplan openbare groene ruimtes zowel voor het stadscentrum als voor onze deelgemeenten. Groene ruimten worden maximaal opengesteld voor het publiek.
Het betrekken van bewoners in de vergroening van een stad speelt hierbij een belangrijke rol.
Het actieplan B3.2 De stad vergroent, samen met de inwoners, straten en buurten is een prioritair actieplan en wordt onder de rubriek prioritair beleid verder in detail omschreven.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Het ontwerp voor de aanleg van een bufferbekken onder parking Gooikenaar is in opmaak. De realisatie is gepland voor 2024.

Het hemelwater- en droogteplan wordt afgerond en geïmplementeerd.

Acties

AP B3.3: De stad stimuleert de lokale biodiversiteit.

Terug naar navigatie - AP B3.3: De stad stimuleert de lokale biodiversiteit.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle voert een integraal milieu- en natuurbeleid dat uitgaat van natuurontwikkeling en het versterken/behouden van de biodiversiteit. Door onder meer het stimuleren van het aanplanten van streekeigen soorten en hoogstammige bomen, het aangaan van partnerschappen en het sensibiliseren en informeren van de bevolking willen we de biodiversiteit verhogen.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Het plan Boommarter werd in het verleden geïntensifieerd, het verder onderhouden is intussen opgenomen in de dagelijkse werking.

Het samenwerkingsverband met INL wordt verder gezet om de lokale biodiversiteit te onderhouden en te versterken.

Acties

AP B3.4: De stad verduurzaamt het openbaar domein.

Terug naar navigatie - AP B3.4: De stad verduurzaamt het openbaar domein.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle wilt voluit gaan voor het verduurzamen van het openbaar domein. We willen dit realiseren door het opdrijven van het groen in het straatbeeld, en dit zowel bij nieuwe projecten als bij recurrente onderhoudswerken.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Er wordt een nieuwe haagplantactie voorzien om de verbindingscorridors te realiseren. Daarnaast is ook een nieuwe boomplantactie gepland. 

Acties

AP B3.5: Met gerichte acties en sensibiliseringscampagnes verkleinen we de Halse afvalberg en het zwerfvuil.

Terug naar navigatie - AP B3.5: Met gerichte acties en sensibiliseringscampagnes verkleinen we de Halse afvalberg en het zwerfvuil.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

We produceren ongeveer een kilo huishoudelijk afval per dag en per persoon. Halle is ervan overtuigd dat het properder kan en wil via gerichte acties en sensibiliseringscampagnes de Halse afvalberg en het zwerfvuil in de stad verminderen. Het verminderen van afval, het scheiden van afval en het herbruiken of recycleren ervan hebben immers een belangrijke impact op het milieu.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

De plaatsing van 3 glascontainers voorzien voor 2023 wordt verschoven naar 2024, zodat in 2024 op 6 locaties ondergrondse glascontainers geplaatst zullen worden.

Ook de bouw en inrichting van de mobipunten werd verschoven van 2023 naar 2024.

Opnieuw worden 2 pop-up recyclageparken georganiseerd. 

De samenwerking met Televil om zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken en zo weinig mogelijk afval te bekomen, wordt verder gezet. 

Acties

AP B3.6: Groene stadslong creëren met aandacht voor sport en recreatie - site De Bres-Leide-Slingerweg

Terug naar navigatie - AP B3.6: Groene stadslong creëren met aandacht voor sport en recreatie - site De Bres-Leide-Slingerweg

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Project- & investeringsbureau

We realiseren een groene stadslong met heel veel aandacht voor sport en recreatie op site De Bres-Leide-Slingerweg. Dit wordt onder andere mogelijk omdat we alle parkeerplaatsen in de omgeving ondergronds willen brengen. Het uitwerken van de toekomstvisie voor site De Bres-Leide-Slingerweg willen we opvolgen in een afzonderlijk actieplan.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

De stad Halle en de Vlaamse Milieumaatschappij lanceerden in de zomer van 2021 onder begeleiding van het Team Vlaams Bouwmeester een open oproep naar mogelijke ontwerpers voor de herinrichting van De Bres en de omgeving. De omgeving moet een plek worden waar sport, recreatie en groen samenkomen in een landschapspark met een meanderende Zenne. Resultaat van deze open oproep was de aanstelling van het multidisciplinair team bestaande uit BEL ARCHITECTEN, CRIT./Peter Swinnen, BE Greisch, Stream And River Consult en TIJD & VLIJT.

Nadien werden nog twee bijakten gesloten met het team. Een eerste betreffende de verderzetting van de opmaak van een gemeentelijk RUP en een tweede betreffende de studieopdracht voor het ontwerp van de uitbreiding van het historisch stadhuis. 

Het masterplan “Possoo & De Bres” werd toegelicht op de algemene overlegcommissie van 14 februari 2023 en goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 februari 2023.
Het masterplan biedt een globaal ontwikkelingsperspectief voor het plangebied en bepaalt de fasering en volgorde van de verschillende projectonderdelen.

Met de goedkeuring van het masterplan is een mijlpaal bereikt in het stadsvernieuwingsproject en een belangrijk deel van de actie “B3.6.1 Opmaken van een stedenbouwkundig inrichtingsplan, landschapsontwerp, en architectuurontwerp voor site De Bres ism de Vlaams Bouwmeester” volbracht. Voor elk projectonderdeel wordt er eerst een voorontwerp opgemaakt en nadien het definitief ontwerp. Op 12 mei 2023 heeft het college van burgemeester en schepenen kennis genomen van het voorontwerp van de nieuwe sporthal en van het verzamelgebouw met parkeervoorziening. In dezelfde beslissing werd ook het definitief ontwerp van de achterbouw van het historisch stadhuis goedgekeurd. Het definitief ontwerp van de nieuwe sporthal wordt intussen gefinaliseerd waarna het aanbestedingsdossier en omgevingsvergunningsaanvraag zal worden voorbereid. De acties “B3.6.2 Realiseren van een verzamelgebouw”, “B3.6.3 Verder uitbouwen van het landschapspark met aandacht voor sport en recreatie” en “B3.6.4 Realiseren van een duurzame sporthal” worden in deze ontwerpen verder uitgewerkt.

Parallel werd ook een ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt dat de doelstellingen stedenbouwkundig mogelijk moet maken. Dit plan werd voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad op 28 februari 2023. Tijdens het openbaar onderzoek werden 7 bezwaren ingediend. Na overleg met de verschillende bezwaarindieners werd in de mate van het mogelijke rekening gehouden met de bezwaren. Het nieuwe RUP werd definitief vastgesteld door de gemeenteraad van 12 september 2023. De inwerkingtreding van het RUP is voorzien eind 2023 waarna de beroepstermijn zal aflopen tweede helft van januari 2024.

Acties

Doelstelling B4: Halle zorgt voor een betaalbaar woonaanbod in een aangename en groene stadsomgeving

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle wil een stad zijn met een betaalbaar, kwalitatief en innovatief woningaanbod voor iedereen, die aandacht besteedt aan het in stand houden van haar waardevolle ‘groene en blauwe’ ruimtes en via haar woonbeleid tegemoetkomt aan de hedendaagse woon-, werk-, en recreatiebehoeften.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Halle zorgt voor een betaalbaar woonaanbod in een aangename en groene stadsomgeving’:

  • Actieplan B4.1 Halle maakt werk van een nieuwe stadsplanning die tegemoet aan de hedendaagse woon-, werk, en recreatiebehoeften.
  • Actieplan B4.2 De stad gaat voor groen en blauw in de stadsplanning
  • Actieplan B4.3 Halle zet in op een divers en betaalbaar woonaanbod dat voor iedereen toegankelijk is.
  • Actieplan B4.4 Halle verbetert de kwaliteit van het woningpatrimonium en zijn omgeving

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B4.1: Halle maakt werk van een nieuwe stadsplanning die tegemoet aan de hedendaagse woon-, werk, en recreatiebehoeften.

Terug naar navigatie - AP B4.1: Halle maakt werk van een nieuwe stadsplanning die tegemoet aan de hedendaagse woon-, werk, en recreatiebehoeften.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

De Bouwmeesterscan is een nieuwe tool, die door het Team Vlaamse Bouwmeester ontwikkeld werd voor lokale besturen die snel werk willen maken van een duurzamer en beter ruimtegebruik. Een team van experten brengt de ruimtelijke en beleidsmatige sterktes en zwaktes van de stad in kaart en reikt een concrete agenda van projecten en ingrepen aan. Doel van deze scan is de stad bij te staan in de transitie naar een aangenamere, gezondere, beter uitgeruste en meer inclusieve leefomgeving, gekoppeld aan een zorgzamere en duurzamere omgang met het leefmilieu en met natuurlijke hulpbronnen. Deze scan zal een startpunt vormen voor een nieuwe stadsplanning die tegemoetkomt aan de hedendaagse behoeften.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

De stad Halle ondertekende  Lokaal energie- en klimaatpact (LEKP) 1.0 en 2.0 in 2022.  In 2023 ondertekende de stad ook het LEKP 2.1. Voor deze versie 2.1 was de energiecrisis de aanleiding. De bijkomende engagementen situeren zich dan ook allemaal binnen de werd 'Verrijk je wijk' rond collectieve renovatie en hernieuwbare energie.  Er zal bijkomend ingezet worden op renovaties, het budget voor actie B4.1.3 'Burgers stimuleren om duurzaam te bouwen,' wordt verhoogd.

De gemeenteraad keurde in september 2023 het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan De Bres goed.  Het stadsvernieuwingsproject De Bres kan verder uitgewerkt worden.

In 2023 werd gestart met het onderzoek naar alternatieve energievoorzieningen in de stad. In het kader van het stadsvernieuwingsproject De Bres wordt verder onderzoek gedaan naar de mogelijkheden rond aquathermie en riothermie. 

Dankzij het in 2023 aangekochte mobiliteitsdataplatform zal de dienst mobiliteit vanaf 2024 gebruik kunnen maken van mobiliteitsdata om het beleid mee te bepalen en te objectiveren.

 

Acties

AP B4.2 De stad gaat voor groen en blauw in de stadsplanning

Terug naar navigatie - AP B4.2 De stad gaat voor groen en blauw in de stadsplanning

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle zet, samen met de inwoners en andere actoren, in op natuur en belevingsgroen. Het ecologische netwerk wordt verankerd in de ruimtelijke planningen, dat inspeelt op de noden en verwachtingen van de brede samenleving.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

In het kader van 'klimaatbestendig Pajottenland' zal verder ingezet worden op de realisatie van erosieprojecten.

In het kader van klimaatadaptatie worden de beplantingswerken in Natuurtuin Eizeringen afgewerkt en is het voorzien om de parkeerplaatsen langs de Poststraat en aan de Meiboom te ontharden en te vergroenen. 

Acties

AP B4.3 Halle zet in op een divers en betaalbaar woonaanbod dat voor iedereen toegankelijk is.

Terug naar navigatie - AP B4.3 Halle zet in op een divers en betaalbaar woonaanbod dat voor iedereen toegankelijk is.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle zet in op de ontwikkeling van een betaalbare en innovatieve woningmarkt, met bijzondere aandacht voor de huurmarkt en het huuraanbod, door ruimte te bieden aan innoverende bouwprojecten en pilootprojecten inzake nieuwe (collectieve) woonvormen.
De stad coördineert als regisseur van het lokaal woonbeleid de acties van sociale woonactoren in het kader van een sociaal woonbeleid. Van daaruit wordt er een gemeentelijke beleidsvisie omtrent sociaal wonen uitgewerkt.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

De nieuwe regelgeving rond sociale huur zoals opgenomen in Besluit Vlaamse Codex Wonen en die ingaat op 1 januari 2023, bepaalt dat er door de woonmaatschappij een toewijzingsraad dient samengesteld te worden die een ontwerp van toewijzingsreglement opmaakt en ook instaat voor de praktische uitvoering van de toewijzingsregels opgenomen in het intern huurreglement en het huishoudelijk reglement.

Op regelmatige basis wordt er, in overleg met de partners van de werkgroep woningkwaliteit, een selectie gemaakt van panden die minimaal 2 jaar zijn opgenomen op de leegstandsinventaris en in aanmerking kunnen komen voor sociale huur. Eigenaars kunnen via de projectuitvoerders van Warm Nest renovatiebegeleiding verkrijgen op voorwaarde dat ze de woning vrijwillig verhuren aan het sociaal verhuurkantoor. 

Acties

AP B4.4 Halle verbetert de kwaliteit van het woningpatrimonium en zijn omgeving

Terug naar navigatie - AP B4.4 Halle verbetert de kwaliteit van het woningpatrimonium en zijn omgeving

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Het stadsbestuur zet in op woonkwaliteitsbewaking en bindt de strijd aan tegen leegstand en verkrotting. Daarom worden er acties opgezet die de kwaliteit van het individuele woningaanbod op gebied van bouwfysische en technische kwaliteiten stimuleren, maar ook op gebied van duurzaamheid, oriëntatie, kindvriendelijkheid, toegankelijkheid, veiligheid, ... We doen dit door initiatieven die gebaseerd zijn op deze principes te initiëren, uit te werken en te ondersteunen.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Vanaf 1 januari 2024 wordt de verplichting tot het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek uitgebreid naar huurwoningen ouder dan 30 jaar.

De samenwerking met partner energiehuis 3Wplus wordt herbekeken in functie van de eerstelijnsdienstverlening wonen en energie zodat burgers via één geïntegreerd loket kunnen worden geholpen.

 

Acties

Doelstelling B5: We werken aan een vlot bereikbare stad. De stappers, trappers en het openbaar vervoer krijgen dan ook de hoofdrol in ons mobiliteitsbeleid

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle zet in op een duurzame en integrale mobiliteit uitgaande van het STOP-principe, dat in volgorde van belangrijkheid staat voor Stappers, Trappers, Openbaar vervoer en Privé vervoer. Dit principe stimuleert de meest duurzame vormen van mobiliteit.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We werken aan een vlot bereikbare stad. De stappers, trappers en het openbaar vervoer krijgen dan ook de hoofdrol in ons mobiliteitsbeleid (? Prioritair beleid):

  • Actieplan B5.1 Halle maakt werk van een stad op maat van voetgangers.
  • Actieplan B5.2 Halle stimuleert ook het fietsgebruik door extra maatregelen.
  • Actieplan B5.3 Halle promoot het openbaar vervoer als vlot en efficiënt vervoersmiddel.
  • Actieplan B5.4 We werken aan een autoluwe maar bereikbare stad.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B5.1 Halle maakt werk van een stad op maat van voetgangers.

Terug naar navigatie - AP B5.1 Halle maakt werk van een stad op maat van voetgangers.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Het STOP-principe stelt prioriteiten wat betreft de keuze voor een vervoermiddel. Stappen krijgt hierbij de hoogste prioriteit. Halle bouwt daarom verder aan een stad die aantrekkelijk is voor voetgangers. Dit gaat van het optimaliseren van de voetpaden tot het in kaart brengen van voetwegen op het grondgebied. We hebben hierbij bijzonder oog voor de toegankelijkheid van ons openbaar domein.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Het in opmaak zijnde ontwerphandboek voor het openbaar domein wordt de leidraad voor de inrichting van het openbaar domein. De plaats voor de actieve weggebruiker en de integrale  toegankelijkheid van het openbaar domein worden hierbij centraal geplaatst.

Voetwegen zullen ook in 2024 opnieuw worden open gesteld, verbeterd en duurzaam ingericht. 

Zowel parking Kruisveld als parking Suikerkaai worden in 2024 aangelegd. 

Acties

AP B5.2 Halle stimuleert ook het fietsgebruik door extra maatregelen.

Terug naar navigatie - AP B5.2 Halle stimuleert ook het fietsgebruik door extra maatregelen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

De stad neemt initiatieven tot het beheersen van de mobiliteit en het verbeteren van de verkeersleefbaarheid door het verschuiven van de modale shift naar duurzame vervoerswijzen. Het fietsen speelt hierbij een belangrijke rol. Door de realisatie van diverse maatregelen en initiatieven wordt het fietsgebruik veiliger gemaakt en zo verder aangemoedigd.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Door ook in 2024 te investeren in kwaliteitsvolle fietsenstallingen en fietskluizen, wordt het fietsgebruik in de stad gestimuleerd. 

Om onduidelijkheden over het gebruik weg te werken in het straatbeeld, voorzien we om in 2024 infrastructurele maatregelen te treffen die hiertoe bijdragen door onder meer grotere en meer zichtbare aanduidingen van de fietszone, door éénvormigheid in het materiaalgebruik naargelang de weggebruikers,..

In 2023 werd gestart met de opmaak van het mobiliteitsplan. Het fietsbeleidplan maakt hier onderdeel van uit, en zal in 2024 gefinaliseerd worden. Aansluitend kunnen concrete acties uit dit beleidsplan worden gerealiseerd. 

De subsidie van de stad voor de actieve weggebruiker bij de aankoop van een nieuwe fiets wordt ook in 2024 verder uitgereikt. 

Acties

AP B5.3 Halle promoot het openbaar vervoer als vlot en efficiënt vervoersmiddel.

Terug naar navigatie - AP B5.3 Halle promoot het openbaar vervoer als vlot en efficiënt vervoersmiddel.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Toegankelijk en efficiënt openbaar vervoer blijft een belangrijk speerpunt in de stad. Via diverse initiatieven wil men het autoverkeer in de stad verminderen en het openbaar vervoer als aantrekkelijk alternatief promoten.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Er loopt een project om 2 stadslijnen elektrisch te laten rijden. De realisatie van dit project wordt verwacht begin 2024.

In het voorjaar van 2024 wordt het Stationsplein vergroent door de plaatsing van verplaatsbare landschapselementen.

In 2023 werden de Hoppinpunten geselecteerd. De effectieve realisatie is voorzien in de loop van 2024.

Acties

AP B5.4 We werken aan een autoluwe maar bereikbare stad.

Terug naar navigatie - AP B5.4 We werken aan een autoluwe maar bereikbare stad.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle wil meer en meer uitgroeien tot een leefstad, waar de beleving en aantrekkelijkheid van het publiek domein een belangrijke katalysator is. Mobiliteit en de verkeersruimte spelen hierbij een belangrijke rol. De stad wil werken aan een autoluwe, maar bereikbare (binnen)stad, zodat de stad tegelijk leefbaar voor bewoners en aantrekkelijk voor bezoekers en shoppers is.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:. 

In 2023 werd gestart met de opmaak van een mobiliteitsplan. Dit wordt afgerond in 2024, waarna concrete acties kunnen worden gerealiseerd die bijdragen aan de evolutie naar autoluwe maar bereikbare stad.

Er werd in 2023 een visie rond de inplanting van laadinfrastructuur goedgekeurd. Op basis van deze visie werken we verder aan de opdracht van de Vlaamse Regering om elke burger binnen een straal van 250m te voorzien van de mogelijkheid tot elektrisch laden. 

Er wordt ook in 2024 verder geïnvesteerd in de elektrificatie van het eigen wagenpark, op basis van de resultaten van de wagenparkscan. Door de introductie van een wagenparkbeheertool wordt het wagenpark op een meer duurzame wijze beheerd en onderhouden.

Sinds de start in 2022 wordt het deelwagenpark systematisch uitgebreid. Ook voor 2024 is een verdere uitbreiding voorzien. 

Het masterplan met signalisatie en geleiding naar de parkings werd in 2023 uitgewerkt en zal vanaf 2024 operationeel zijn. 

 

Acties

Doelstelling B6: Ons doelgericht veiligheidsbeleid zorgt voor een veilige leefomgeving

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle bouwt aan een integrale en geïntegreerde benadering van de 'veiligheid' in de stad, opdat inwoners, mensen die Halle bezoeken of er komen werken, zich veilig voelen in het verkeer, hun woning, in de woonomgeving en in alle publieke ruimtes in de stad. Halle monitort daartoe de veiligheidssituatie permanent en speelt hier (pro)actief en innovatief op in. De stad waakt over een maximale synergie in de maatregelen op proactief, preventief en repressief vlak die leiden naar maximale en duurzame resultaten. De politiezone Zennevallei is hierbij een belangrijke partner.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Ons doelgericht veiligheidsbeleid zorgt voor een veilige leefomgeving’ (? Prioritair beleid):

  • Actieplan B6.1 Halle vermindert de overlast door een preventieve en doordachte aanpak
  • Actieplan B6.2 Halle investeert in een veilige speel- en schoolomgeving.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP B6.1 Halle vermindert de overlast door een preventieve en doordachte aanpak

Terug naar navigatie - AP B6.1 Halle vermindert de overlast door een preventieve en doordachte aanpak

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle pakt, samen met zijn partners, bestaande en nieuwe overlastfenomenen aan op een krachtige en flexibele wijze, door gerichte maatregelen en acties op proactief, preventief en repressief vlak. Hiertoe brengen we de problemen nauwgezet in kaart en nemen we gepaste maatregelen. De stad onderzoekt en ontwikkelt vernieuwende methodieken om overlast aan te pakken.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Ook in 2024 blijven we inzetten op het efficiënt, klantgericht en klantvriendelijk behandelen van meldingen om overlast tot een minimum te beperken.

Acties

AP B6.2 Halle investeert in een veilige speel- en schoolomgeving.

Terug naar navigatie - AP B6.2 Halle investeert in een veilige speel- en schoolomgeving.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Stadsontwikkeling

Halle wil de verkeersveiligheid in de omgeving van scholen en speelomgevingen verbeteren door op uniforme wijze deze plaatsen zichtbaar en herkenbaar te maken op ons grondgebied.
Anderzijds gaat er ook specifieke aandacht naar de uitbouw van een speelweefsel. Een speelweefsel is een netwerk dat alle informele en formele (speel)plekken omvat, en de routes die deze plekken verbinden. Het wil een kind- en tienergericht weefsel realiseren binnen het kader van kwaliteitsvolle publieke ruimte voor iedereen.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Actie B6.2.3 ‘Onderzoek verrichten naar mogelijkheden om zwaar vervoer te weren tijdens begin en einde van schooltijden’ wordt stopgezet, gezien de mogelijkheden worden onderzocht in het ruimere mobiliteitsplan.
De  acties overige acties die bepaald werden binnen dit actieplan blijven ongewijzigd, dit zowel inhoudelijk als wat  betreft de voorziene timing. De budgetten werden aangepast op basis van voortschrijdend inzicht en reële  kostprijs.

Acties

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

De stad Halle wil inzetten op leefbaarheid en beleving in de stad in al haar facetten. Met het begrip leefbaarheid wordt aangegeven hoe aantrekkelijk en/of geschikt een gebied is om er te wonen, te werken, te vertoeven. Het is een verzamelwoord voor kwaliteitskenmerken van een woonomgeving en het is dus multidimensionaal. Bepalende factoren inzake leefbaarheid zijn onder andere de kwaliteit van de openbare ruimte, de aanwezigheid van voorzieningen, mobiliteit en aandacht voor milieu en duurzaamheid.

Winkels. Horeca. Cultuur. Vermaak. Sfeer. Ontmoeting. Het zijn allemaal belangrijke elementen in het kader van beleving in onze stad. Samen bepalen die elementen de belevingswaarde en de ervaring die inwoners en bezoekers hebben met onze stad.

Beide aspecten, leefbaar en beleving, zijn nauw met elkaar verbonden en versterken elkaar.