Dienstverlening & Verbinden

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

We zijn ervan overtuigd dat de groeiende complexiteit van stedelijke vraagstukken samenwerken noodzakelijk maakt. Het beleid voor de toekomst is een samenwerking tussen en met verschillende actoren: inwoners, organisaties, instellingen, bedrijven, andere overheden… en dit met aandacht voor elke doelgroep. Daarom is het van belang dat we inzetten op samenwerkingen en het verbinden van de verschillende actoren. Niet alleen burgers onderling of organisaties onderling, maar ook de uitwisseling tussen verschillende groepen is noodzakelijk.


De lokale overheid is een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners. Door in te zetten op efficiënte, kwaliteitsvolle en toegankelijke dienstverlening wil Halle mensen verbinden, met elkaar, met onze partners, met onze werking en met onze stad

Doelstelling V1: We zorgen voor een dienstverlening op maat van alle burgers

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle investeert in het individuele welzijn van elke inwoner over de verschillende levensdomeinen met het oog op gecoördineerde hulp-, zorg- en dienstverlening op maat en de realisatie van zelfredzaamheid, betrokkenheid, participatie en zelfontwikkeling van de inwoner. Uiteraard kunnen we dit niet alleen. Om een dienstverlening op maat en op vraag van alle burgers te realiseren wordt er dan ook samengewerkt met diverse partners en verenigingen.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We zorgen voor een dienstverlening op maat van alle burgers’(?Prioritair beleid):

  • Actieplan V1.1 Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner
  • Actieplan V1.2 Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk
  • Actieplan V1.3 We communiceren eenvormig en duidelijk
  • Actieplan V1.4 De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen
  • Actieplan V1.5 Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners
  • Actieplan V1.6 De stad ontwikkelt een efficiënte en kwaliteitsvolle kinderopvang
  • Actieplan V1.7 De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V1.1: Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner

Terug naar navigatie - AP V1.1: Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De Stad Halle wil als meest nabije aanspreekpunt voor dienstverlening veel aandacht besteden aan het verhogen van de bereikbaarheid en toegankelijkheid. Digitalisering en innovatie binnen de dienstverlening zijn belangrijk om te kunnen voldoen aan de hedendaagse wensen en noden van de inwoners. Halle wil zijn (fysieke) dienstverlening optimaliseren om ervoor te zorgen dat de inwoners vlotter en efficiënter bediend kunnen worden.
Daarbij blijft de voortdurende aandacht voor maatschappelijk kwetsbare doelgroepen belangrijk, zodat de dienstverlening voor iedereen toegankelijk is.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Dit actieplan is grotendeels gerealiseerd. De acties die nog open blijven worden uitgevoerd zoals vooropgesteld.

In het ontwerp van de nieuwbouw bij het historisch stadhuis is de realisatie van een publiek toegankelijk toilet opgenomen. 

De buurgerichte loketfunctie welzijn & zorg wordt in 2024 vormgegeven met 3 antenneposten, telkens gekoppeld aan een bestaand dienstencentrum met een centrale rol voor de locatieverantwoordelijke die als aanspreekfunctie (loketfunctie) fungeert.

Acties

AP V1.2: Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk

Terug naar navigatie - AP V1.2: Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Naast de fysieke dienstverlening is de organisatie ook steeds toegankelijk via diverse (digitale) kanalen. Internet is dé toegangspoort geworden voor een stroom aan informatie en tal van diensten. Daarom is het belangrijker dan ooit dat websites en (mobiele) apps voor iedereen bruikbaar en begrijpelijk zijn.
Halle wil ook zijn bestaande telefonie-oplossing vernieuwen en inzetten op een communicatieplatform dat klaar is voor de toekomst. Dit platform moet bijdragen tot een betere telefonische dienstverlening aan de burgers door een verbeterde telefonische bereikbaarheid en de uitbouw van een contactcenter.
De traditionele schriftelijke dienstverleningskanalen blijven we systematisch screenen op begrijpbaarheid en toegankelijkheid.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Dit actieplan is grotendeels gerealiseerd. De acties die nog open blijven worden uitgevoerd zoals vooropgesteld.

Acties

AP V1.3: We communiceren eenvormig en duidelijk

Terug naar navigatie - AP V1.3: We communiceren eenvormig en duidelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle profileert zich als een betrokken en open organisatie met een eenvormige communicatie- en huisstijl. Via een aangepaste, duidelijke en uniforme communicatie willen we de afstand tussen de organisatie en de bevolking verkleinen. Binnen de verschillende communicatiekanalen wordt er vertrokken vanuit de beleving van de gebruiker. We laten mensen zelf aan het woord: hiermee communiceren we niet alleen op mensenmaat, we zorgen ook voor betrokkenheid en verbinding tussen burgers, de eigen buurt, de stad.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Dit actieplan is grotendeels gerealiseerd. De acties die nog open blijven worden uitgevoerd zoals vooropgesteld. In 2024 krijgt de website jonginhalle een technische, inhoudelijke & stilistische make-over. 

Acties

AP V1.4: De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen

Terug naar navigatie - AP V1.4: De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Een kindvriendelijke stad streeft in alle beleidsdomeinen naar respect voor de rechten van het kind. Kindvriendelijkheid vormt dan ook een rode draad doorheen de strategische meerjarenplanning. Bij de verdere uitbouw van onze dienstverlening hebben we oog voor onze kinderen en stimuleren we anderen dit ook te doen.

 

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Halle behaalde het label kindvriendelijke stad in 2018. Het label wordt uitgereikt voor 6 jaar (tot en met 2023).  Er wordt een nieuw dossier ingediend voor het label kindvriendelijke stad. Om de twee jaar reikt een jury een label uit aan de steden en gemeenten die aantonen dat ze een lange termijn ambitie hebben om te werken aan de kindvriendelijkheid van hun beleid. Lange termijn wil zeggen dat de ambitie vertaald is in een groot draagvlak en een strategische verankering.


Acties

AP V1.5: Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners

Terug naar navigatie - AP V1.5: Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle implementeert een verbreding en optimalisatie van het zorgaanbod dat een antwoord biedt op de lokale noden. Om een doeltreffend, integraal en kwaliteitsvol zorgaanbod te realiseren, investeert Halle in nieuwe zorginfrastructuur die hieraan tegemoetkomt. Daarnaast zet de stad ook in op het ontwikkelen en versterken van netwerkstructuren met diverse partners met het oog op afstemming en aftoetsing van organisatorische elementen, kennisdeling, samenwerking en de uitwerking van vernieuwende initiatieven.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Het IAO project in het WCZ werd verder uitgerold. Ook het onthaal van het WZC werd vernieuwd en uitgebouwd.

Het wachtlijstbeheer voor woonzorg werd geactualiseerd.

Met "Het Hoveniertje" hebben we het maximaal aantal subsidieerbare lokale dienstencentra in Halle (naast De Lemoon en De Pasja) gerealiseerd.

De noodopvang die de georganiseerd wordt (voormalige Tutti Frutti) wordt stopgezet op 15 december 2023.

Acties

AP V1.6: De stad ontwikkelt een efficiënt en kwaliteitsvolle kinderopvang

Terug naar navigatie - AP V1.6: De stad ontwikkelt een efficiënt en kwaliteitsvolle kinderopvang

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ontwikkelt, vanuit een breed netwerk, een efficiënt, toegankelijk en kwaliteitsvol aanbod aan kinderopvang, dit voor zowel voor- als buitenschoolse opvang. We realisereerden een uitbreiding en optimalisatie van het bestaande aanbod en zetten in op vernieuwende projecten.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Begin september 2023 werd een aantal optimaliseringen in de werkingen van onze kinderdagverblijven ('t Pagadderke en 't Kadeeke) geïmplementeerd. Het openen en sluiten van afdelingen wordt flexibel opgebouwd in functie van de bezetting.  Door de uitgevoerde infrastructuurwerken kan personeel flexibeler ingezet worden over 4 tot 8 afdelingen, afhankelijk van het aantal aanwezige kinderen. De verhoogde bezetting van personeel (sinds mei 2022) werd hierdoor teruggebracht naar de voorziene formatie.

Er wordt ingezet op flexibele kinderopvang door middel van de projecten  Beneluxlaan en Vogelweelde (in samenwerking met Woonpunt) . Deze projecten bevinden zich nog in een voorbereidende fase.

Sinds februari 2023 wordt een pedagogische coach ingezet n onze kinderopvanginitiatieven (kinderdagverblijven en buitenschoolse kinderopvang). Inzet is vooral ondersteuning van de locatieverantwoordelijken, coachen van verzorg(st)ers en begeleid(st)ers en het uitwerken van een pedagogisch aanbod dat de ontwikkeling van de kindjes stimuleert.

Acties

AP V1.7: De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Terug naar navigatie - AP V1.7: De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ondersteunt, vanuit zijn regierol, de uitbouw van Halse jeugdverenigingen die voor kinderen en jongeren een aantrekkelijk vrijetijdsaanbod realiseren, pedagogische accenten leggen en inspelen op hun leefwereld en interesses.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023: De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen structureel.

Er wordt een nieuwe samenwerkingsovereenkomst opgemaakt met Akabe Joepie,  om hen in staat te stellen hun werking kwalitatief voort te zetten.

De verbouwing van de zolder van het kasteeldomein in Lembeek zit in een afrondende fase. Onder andere Chiro Idoena zal hier haar intrek nemen (een samenwerkingsovereenkomst wordt opgemaakt), bekeken wordt of er een blokspot kan worden ingericht en er wordt een huurreglement opgesteld naar de brede Lembeekse verenigingen.

Acties

Doelstelling V2: We zorgen voor een gericht en sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Het nieuw Decreet Lokaal Sociaal Beleid wil handvaten aanreiken die toelaten om echt te kiezen voor kwetsbare medeburgers. Het lokaal bestuur kan de coördinatie opnemen en ervoor zorgen dat diensten en organisaties gezamenlijke verantwoordelijkheid opnemen om de problemen, op diverse terreinen, aan te pakken. Halle wil daarom werk maken van een gericht en sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad. Daarmee bouwt ze zelf aan hulp- en dienstverlening die afgestemd wordt op de meest kwetsbaren, maar ondersteunt en optimaliseert ze ook samenwerkingen en projecten met diverse partners om deze doelstelling te realiseren.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We zorgen voor een gericht sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad’:

  • Actieplan V2.1 De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.
  • Actieplan V2.2 De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.
  • Actieplan V2.3 We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen
  • Actieplan V2.4 De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op
  • Actieplan V2.5 Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod
  • Actieplan V2.6 De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.
  • Actieplan V2.7 De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V2.1: De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.

Terug naar navigatie - AP V2.1: De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle is een stad waar kinderen moeten kunnen opgroeien in warme en krachtige gezinnen. De stad bouwt hiertoe een divers gezins- en opvoedingsondersteunend beleid uit. Er worden verschillende initiatieven geïnitieerd zodat ouders nabij en op maat ondersteuning en begeleiding vinden in hun opvoedingstaak.
Met het beleid voor gelijke onderwijskansen wil de stad Halle alle kinderen dezelfde optimale mogelijkheden bieden om te leren en zich te ontwikkelen. De stad werkt hiervoor intensief samen met de verschillende onderwijspartners via projecten, en stimuleert samenwerking en netwerking om de toegankelijkheid van het onderwijs te maximaliseren.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Door middel van de acties met betrekking tot Plan Samenleven en E-inclusie wordt breed ingezet op gezinnen.

Zo wordt werk gemaakt van reëren van oefenkansen Nederlands;  de opmaak van een actieplan polarisatie, het inzetten van brugfiguren in het onderwijs , de opmaak van een actieplan toegankelijkheid, de opmaak van een actieplan straatintimidatie, het toeleiden van kinderen en jongeren met internationale roots en kinderen en jongeren met een handicap tot cultuur én het inzetten van pleinmakers in buurten.

Acties

AP V2.2: De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.

Terug naar navigatie - AP V2.2: De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle zet in op gezondheid. Enerzijds activeert ze iedere inwoner tot levenslang sporten door een divers, kwalitatief, toegankelijk beweeg- en sportaanbod te organiseren en te ondersteunen. Anderzijds werkt de stad een lokaal gezondheidsbeleid uit dat, vertrekkend van een degelijke kennis en analyse van de gezondheidssituatie van de inwoners en wijzigingen binnen de gezondheidssector, prioriteiten legt en ontwikkelt tot een samenhangend geheel van preventieve en curatieve acties. Bijzondere aandacht gaat naar het bereiken van kwetsbare doelgroepen.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Binnen het IGS preventieve gezondheid goedgekeurd werd in 2023 werd de samenwerking uitgebreid met de artsenkring/wachtpost, AZ Sint Mariaziekenhuis, 1e lijnszone en met de gemeenten Linkebeek, Drogenbos en St. Genesius Rode voor gemeenschappelijke acties en promoties. De acties richten zich op voeding, beweging, alcohol en tabak. Er wordt ook ingezet op Bewegen Op Verwijzing (regulier beleid) en het project fietskrakken voor kinderen van het 6e leerjaar. 

Tijdens Ezelsoor werd er een workshop aangeboden i.k.v. gezond lunchen, Deelnemers konden ook vrijblijvend een test ondergaan voor diabetes via een hemoglobinetoestel. Ervaringsdeskundigen diabetes waren ook aanwezig. LOGO had een infostand over gezonde voeding. 

De cluster Sport zet structureel in op een brede waaier van sport- en beweegaanbod naar specifieke doelgroepen die in het reguliere sportcircuit minder gemakkelijk aan bod komen (jonge kinderen, ouderen, mensen met een beperking).

Acties

AP V2.3: We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen

Terug naar navigatie - AP V2.3: We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad wil ervoor zorgen dat alle burgers, en zeker de meest kwetsbaren, toegang tot zorg en hulpverlening krijgen. Halle zet daarom in op de realisatie van een integraal lokaal sociaal beleid, een geïntegreerd onthaal en een evenwicht tussen de actor- en regierol bij de uitwerking ervan. Een nauwe samenwerking en kennisdeling met andere zorg- en dienstverleningspartners is hierbij essentieel.

Bij het realiseren van een geïntegreerd breed onthaal binnen de eerstelijnszone Zennevallei kunnen hulpverleners de doelgroep aanmelden via een digitaal aanmeldplatform. We proberen o.a. via buurtwerking de doelgroep te bereiken. Er komt een stuurgroep met de sociale diensten, het CAW en de diensten maatschappelijk werk met het oog op informatie-uitwisseling en innovatieve projecten en een praktijkgroep met basiswerkers voor trajectbepaling. Een coördinator zorgt voor deze afstemming en de betrokkenheid van basiswerkers en de doelgroep.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

De eerstelijnszone heeft een medewerker voor de coördinatie van het GBO aangeworven, om de organisatie van georganiseerd breed onthaal te coördineren, met oog voor kwetsbare doelgroepen.

Acties

AP V2.4: De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op

Terug naar navigatie - AP V2.4: De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Via verschillende outreachende praktijken wil de stad verbinding maken met maatschappelijk kwetsbare doelgroepen. Uitgangspunt bij deze initiatieven is het actief contact leggen met de kwetsbare doelgroep zodat de toeleiding naar de hulp- en dienstverlening vlotter kan verlopen en signalen sneller opgevangen kunnen worden.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

De acties in dit actieplan geven uitvoering aan enerzijds het Plan E-Inclusie en anderzijds het Plan Samenleven, beide met Vlaamse subsidies. Er zijn geen belangrijke wijzigingen.

Acties

AP V2.5: Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod

Terug naar navigatie - AP V2.5: Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Het stadsbestuur ondersteunt en organiseert een vrijetijdsaanbod voor kwetsbare doelgroepen. Dit gebeurt via de uitbouw en optimalisatie van een aangepast aanbod, het wegwerken van drempels en een samenwerking met gespecialiseerde organisaties.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Door middel van de Kom!Paswerking worden kwetsbare doelgroepen blijvend gestimuleerd om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod in Halle.

Binnen Plan Samenleven is een specifieke actie opgenomen om kinderen en jongeren met internationale roots en kinderen en jongeren met een handicap toe te leiden tot cultuur.

Ook vanuit cc 't Vondel worden acties ondernomen om kwetsbare doelgroepen te bereiken en naar zich toe te trekken.

Acties

AP V2.6: De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.

Terug naar navigatie - AP V2.6: De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De stad wil inzetten op dienstverlening en beleidsinitiatieven die inclusiviteit hoog in het vaandel dragen. Halle beschouwt de bestrijding van armoede dan ook als een uitdaging over alle beleidsdomeinen heen. Daarom werkt de stad aan een inclusief en geïntegreerd armoedebeleid vanuit de diverse beleidsdomeinen (wonen, werken, budgethulp, zorg, opvoeding, e.a.). Ze organiseert meer synergie op het terrein door een betere samenwerking en coördinatie met en tussen verschillende partners.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

De stad start drie nieuwe acties op om de ambitie van dit actieplan waar te maken:

  • mits subsidies uit het plan samenleven van minister Somers richt de stad een werkatelier voor intensieve begeleiding van cliënten met grote afstand tot de arbeidsmarkt (V2.6.20).
  • de stad stapt in op het Lokaal Activeringspact (V2.6.21) van minister Somers om 42% uitstroom van leefloongerechtigden naar duurzaam werk te begeleiden.
  • we tekenden in op een subsidie-oproep van de POD Maatschappelijke Integratie om partnerorganisaties in te schakelen om jongeren in bestaansonzekerheid op te zoeken en te versterken om binnen hun mogelijkheden een toekomst uit te bouwen, via opleiding, voltijdse studies of toeleiding naar tewerkstelling (V2.6.22).

Acties

AP V2.7: De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Terug naar navigatie - AP V2.7: De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad Halle heeft bijzondere aandacht voor het tewerkstellen van mensen voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt het grootst is. Daarnaast wil de stad de regierol opnemen inzake sociale economie en tewerkstelling in de regio Zuidwest Rand.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Europa WSE lanceerde in juni 2023 in het kader van het ESF-programma 2021-2027 de oproep 'Lokale partnerschappen voor duurzame arbeidsmarktdeelname van mensen met complexe problemen'. Met deze nieuwe oproep, wil Europa WSE middelen voorzien op langere termijn (6 jaar) en samenwerkingen tussen verschillende partners ondersteunen.

Deze lokale partnerschappen kunnen opstarten vanaf 1 januari 2024 met een looptijd tot 31 december 2029.  Gezien de focus ligt op niet-beroepsactieven en kwetsbare werkzoekenden, zijn zowel het lokale bestuur als VDAB kernpartners in de toekomstige partnerschappen.

Acties

Doelstelling V3: We versterken het buurtgevoel en de samenhang in onze stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Het Halse beleid, de omgeving en vernieuwende projecten moeten ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen stimuleren. Halle wil met diverse initiatieven het samenleven in de stad bevorderen. Het versterken van de sociale cohesie en verbeteren van de leefbaarheid van buurten staan hierbij centraal.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We versterken het buurtgevoel en de samenhang in onze stad’:

  • Actieplan V3.1 We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.
  • Actieplan V3.2 Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen
  • Actieplan V3.3 De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V3.1: We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.

Terug naar navigatie - AP V3.1: We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle stimuleert ontmoeting en interactie via inspraak, participatie en het ondersteunen van burgerinitiatieven. Halle motiveert en ondersteunt hierbij initiatiefnemende burgers.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

De stad ondersteunt en organiseert jaarlijks wekelijks activiteiten voor inclusieve sport en schoolsport. 

De actie over de verhalenreeks over de beleving in de wijken was nog niet gestart en wordt geschrapt.  

Het burgerbudget leverde acht winnaars op die dit en volgend jaar met een project en een  budget tussen €5000 en €50.000 de beleving en de toegankelijkheid van de stad een beetje beter maken.

Acties

AP V3.2: Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen

Terug naar navigatie - AP V3.2: Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ondersteunt vanuit zijn regierol de ontwikkeling van een passend woonaanbod voor elke doelgroep, met specifieke aandacht voor sociaal wonen en alternatieve woonvormen.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Via acties van Woonwinkel Zennevallei, zoals het inventariseren van leegstand en eigenaars sensibiliseren tot het activeren van hun panden, wordt steeds ingezet op realisatie van bijkomend sociaal woonaanbod.  Er wordt ook samengewerkt met project Warm Nest, waarbij ontzorging wordt geboden aan eigenaars van leegstaande woningen om deze te renoveren, mits deze sociaal te verhuren. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om leegstaande panden als stad zelf in beheer te nemen, te renoveren en sociaal te verhuren.

In in samenspraak met de woonmaatschappij, wordt gezocht naar opportuniteiten tot sociaal en betaalbaar wonen (via screening onbebouwde percelen, goed gelegen panden en mogelijkheden voorkooprecht, …)

Voor werkingsgebied Halle-Vilvoorde-Zuid verkreeg Woonpunt Zennevallei (WPZ) op 17 januari 2023 haar erkenning als woonmaatschappij. Dit werkingsgebied omvat de gemeenten Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Pepingen, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Drogenbos. De nieuwe toewijzingsregels sociale huur, die volgens 4 pijlers zullen gebeuren zoals opgenomen in Besluit Vlaamse Codex Wonen (BVCW art.6.14 t.e.m. 6.29), gaan in voege gaan vanaf 1 januari 2024.

Acties

AP V3.3: De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Terug naar navigatie - AP V3.3: De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De doelstelling van buurtzorg is mensen hulp en zorg te bieden vanuit hun vertrouwde omgeving.  Op deze manier proberen we mede een antwoord te bieden op de uitdagingen in de zorg. Halle versterkt en stimuleert buurtzorg door het eigen aanbod uit te breiden, buurtnetwerken op te zetten en door vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen. Via een netwerk van professionele medewerkers en vrijwilligers willen we de behoefte aan zorg sneller vaststellen, signaleren en opstarten met oog op de behoeften van de individuele zorgvrager.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Zodra de bewoners van Ten Hove kunnen terugkeren in hun woning wordt er ingezet op een ruime bekendmaking van het derde dienstencentrum "Het Hoveniertje". 

Voor het creëren van een aangename ontmoetings- en belevingsplaats voor de bewoners van De Paviljoentjes, Ten Hove en de gebruikers van de volkstuintjes, werd er een nieuwe opdracht uitgestuurd. Op de vorige opdracht werden geen inschrijvingen ontvangen. De uitvoering van de werken starten begin 2024. 

Tijdens de Netwerkdag Lokaal Sociaal Beleid, en later de evaluatiemomenten met zowel de stuurgroep de als sprekers/trekkers van workshops werd buurtgerichte zorg als thema aangehaald.  Vanuit deze input, wordt terug ingepikt op buurtgerichte zorg. Een eerste actie die op de planning stat is een regionaal overleg buurtgerichte zorg, dat wordt georganiseerd door de Eerste Lijns Zone Zennevallei. Sociale cohesie in brede zin, maar ook concrete cases staan hier op de agenda. 

Er werd een bestek uitgeschreven voor een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor het Buurtwerk in Halle.

Acties

Doelstelling V4: Elke Hallenaar wordt actief betrokken bij het uitstippelen van ons beleid

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Participatie en co-creatie hebben verschillende voordelen. Het creëert betrokkenheid van inwoners, verhoogt de legitimiteit van beslissingen en verbetert daarmee ook de slagkracht van het beleid. Tegelijk kan participatie ook zorgen voor inhoudelijke verrijking en kan het alternatieven aanreiken voor de kijk op een probleem. Participatie doet vertrouwen in elkaar groeien en versterkt de betrokkenheid. Een doorgedreven dialoog tussen de lokale overheid en burgers/belanghebbenden zorgt voor meer verbinding en een dienstverlening die in grotere mate beantwoordt aan de behoeften en verwachtingen van onze inwoners.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Elke Hallenaar wordt actief betrokken bij het uitstippelen van ons beleid’:

  • Actieplan V4.1 De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.
  • Actieplan V4.2 Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit
  • Actieplan V4.3 Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen
  • Actieplan V4.4 De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V4.1: De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.

Terug naar navigatie - AP V4.1: De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Het Halse stadsbeleid is waar mogelijk een participatief beleid. De stad betrekt optimaal haar inwoners en diverse actoren in de stad zoveel mogelijk, en dit zowel bij beleidsontwikkelingen als bij acties. Dit gebeurt door hen te informeren, te laten meedenken, te laten adviseren, mee communiceren, mee te laten werken, mee te laten beslissen en/of te laten co-creëren.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

De acties binnen dit actieplan zijn afgerond of horen ondertussen tot het recurrent beleid. Er zijn geen belangrijke wijzigingen.

Acties

AP V4.2: Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit

Terug naar navigatie - AP V4.2: Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle voert een kind- en jeugdvriendelijk beleid, dat zichtbaar is in alle levensdomeinen en met aandacht voor kwetsbare jongeren. In een kindvriendelijke stad zijn kinderen en jongeren volwaardige medeburgers en krijgen ze de kans om deel uit te maken van de stad, er mee over na te denken en er als volwaardige inwoners mee vorm aan te geven.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023: 

Er wordt opnieuw een dossier ingediend voor het het label kindvriendelijke steden en gemeenten. Om de twee jaar reikt een jury een label uit aan de steden en gemeenten die aantonen dat ze een lange termijn ambitie hebben om te werken aan de kindvriendelijkheid van hun beleid. Lange termijn wil zeggen dat de ambitie vertaald is in een groot draagvlak en een strategische verankering. Halle behaalde het label kindvriendelijke stad in 2018. Het label wordt uitgereikt voor 6 jaar (tot en met 2023). 

Acties

AP V4.3: Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen

Terug naar navigatie - AP V4.3: Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle neemt de nodige initiatieven om de participatie met de burgers te bevorderen. Een vorm van burgerparticipatie zijn de adviesraden. Via diverse adviesraden wint de stad Halle advies en informatie in, die gebruikt wordt bij beleidsvorming. Door het optimaliseren van de samenwerking met de verschillende adviesraden wil men inspraak van diverse doelgroepen realiseren.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023:

Een groot aantal adviesraden is structureel verankerd en ondersteund door de stad. Er is sprake van een intensieve onderlinge samenwerking.

Acties

AP V4.4: De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Terug naar navigatie - AP V4.4: De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De stad wil weten wat er leeft en wat de noden zijn van de inwoners van onze stad. Via diverse communicatie- en sociale mediakanalen worden de noden en behoeften van burgers gecapteerd. Deze informatie wordt gebruikt om de eigen dienstverlening te optimaliseren en eventueel bij te sturen.

SDG's

Kwaliteit (indicator)

-

Kwaliteit (toelichting)

Aanpassing meerjarenplan 2023: 

De acties binnen dit actieplan zijn afgerond of horen ondertussen tot het recurrent beleid. Er zijn geen belangrijke wijzigingen.

Acties