Dienstverlening & Verbinden

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

We zijn ervan overtuigd dat de groeiende complexiteit van stedelijke vraagstukken samenwerken noodzakelijk maakt. Het beleid voor de toekomst is een samenwerking tussen en met verschillende actoren: inwoners, organisaties, instellingen, bedrijven, andere overheden… en dit met aandacht voor elke doelgroep. Daarom is het van belang dat we inzetten op samenwerkingen en het verbinden van de verschillende actoren. Niet alleen burgers onderling of organisaties onderling, maar ook de uitwisseling tussen verschillende groepen is noodzakelijk.


De lokale overheid is een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners. Door in te zetten op efficiënte, kwaliteitsvolle en toegankelijke dienstverlening wil Halle mensen verbinden, met elkaar, met onze partners, met onze werking en met onze stad

Doelstelling V1: We zorgen voor een dienstverlening op maat van alle burgers

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Halle investeert in het individuele welzijn van elke inwoner over de verschillende levensdomeinen met het oog op gecoördineerde hulp-, zorg- en dienstverlening op maat en de realisatie van zelfredzaamheid, betrokkenheid, participatie en zelfontwikkeling van de inwoner. Uiteraard kunnen we dit niet alleen. Om een dienstverlening op maat en op vraag van alle burgers te realiseren wordt er dan ook samengewerkt met diverse partners en verenigingen.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We zorgen voor een dienstverlening op maat van alle burgers’(?Prioritair beleid):

  • Actieplan V1.1 Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner
  • Actieplan V1.2 Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk
  • Actieplan V1.3 We communiceren eenvormig en duidelijk
  • Actieplan V1.4 De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen
  • Actieplan V1.5 Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners
  • Actieplan V1.6 De stad ontwikkelt een efficiënte en kwaliteitsvolle kinderopvang
  • Actieplan V1.7 De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V1.1: Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner

Terug naar navigatie - AP V1.1: Onze dienstverlening is bereikbaar en begrijpbaar voor elke inwoner

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De Stad Halle wil als meest nabije aanspreekpunt voor dienstverlening veel aandacht besteden aan het verhogen van de bereikbaarheid en toegankelijkheid. Digitalisering en innovatie binnen de dienstverlening zijn belangrijk om te kunnen voldoen aan de hedendaagse wensen en noden van de inwoners. Halle wil zijn (fysieke) dienstverlening optimaliseren om ervoor te zorgen dat de inwoners vlotter en efficiënter bediend kunnen worden.
Daarbij blijft de voortdurende aandacht voor maatschappelijk kwetsbare doelgroepen belangrijk, zodat de dienstverlening voor iedereen toegankelijk is.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022: 

In januari 2022 werd de gids 'Zwanger in Halle' opgeleverd waar alle belangrijke informatie en dienstverlening op maat van de nieuwe ouders aangeboden wordt. 

Bij ontwerpen op het openbaar domein en voor gebouwen wordt het advies van Inter systematisch gevraagd en opgevolgd. 

De subsidieaanvraag Zorgzame Buurten leverde €78K waardoor de buurtwerking kon uitbreid worden met Buizingen. 

In het ontwerp van de nieuwbouw bij het historisch stadhuis is de realisatie van een publiek toegankelijk toilet opgenomen. Dit toilet wordt ontworpen conform de voorschriften voor toegankelijkheid. 

De herschikking van de diensten burgerlijke stand, bevolking en onthaal naar burgerzaken en stadskantoor wierp zijn vruchten af tijdens de Oekraïnecrisis waar het team vreemdelingen nooit onder druk kwam en zeer snel de zgn. A-kaart kon afleveren.   

 

Acties

AP V1.2: Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk

Terug naar navigatie - AP V1.2: Ook buiten de baliewerking is de organisatie steeds toegankelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Naast de fysieke dienstverlening is de organisatie ook steeds toegankelijk via diverse (digitale) kanalen. Internet is dé toegangspoort geworden voor een stroom aan informatie en tal van diensten. Daarom is het belangrijker dan ooit dat websites en (mobiele) apps voor iedereen bruikbaar en begrijpelijk zijn.
Halle wil ook zijn bestaande telefonie-oplossing vernieuwen en inzetten op een communicatieplatform dat klaar is voor de toekomst. Dit platform moet bijdragen tot een betere telefonische dienstverlening aan de burgers door een verbeterde telefonische bereikbaarheid en de uitbouw van een contactcenter.
De traditionele schriftelijke dienstverleningskanalen blijven we systematisch screenen op begrijpbaarheid en toegankelijkheid.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

In het voorjaar hebben we proefgedraaid met online afspraken via videobellen bij burgerzaken en lokale economie. We breiden dit stapsgewijs uit om adviesgesprekken met ambtenaren-experten toegankelijker te maken.  

De redactie van brieven aan bewoners, ouders, betrokkenen door de communicatiedienst is ondertussen een vaste stap in het communicatieproces. Die kritische blik zorgt voor meer volledige, duidelijke en begrijpelijke brieven.   

Vastgoedinformatie kan voortaan online aangevraagd, betaald en afgeleverd worden. 

De subsidie-aanvraag voor het onderzoek naar extra lokale functionaliteit voor de Mijn Burgerprofiel App, die we samen met onder meer Sint-Niklaas indienden, werd goedgekeurd voor een bedrag van €75.000.  

Op de website kunnen we kaartinformatie (vb. locatie glasbollen, vb. een omleiding) veel toegankelijker weergeven dankzij de nieuwe digitale kaarten.  

De vernieuwing en uitbreiding van publiekscomputers en wifi in de bib werd afgerond in het voorjaar. 

In het kader van het e-inclusie beleid werden twee projecten uitgewerkt, zijnde 'Digiplek' en de 'Digileenplek', voor de stad Halle en de gemeenten Pepingen en Gooik. Project Digiplek werd ingediend voor de oproep 'Iedereen digitaal' vanuit het kabinet van minister Somers. Project Digileenplek werd ingediend voor de oproep 'Digibanken - Voortraject' vanuit het kabinet van minister Crevits. Beide projectsubsidies werden toegekend. Intussen is er ook een gunningsprocedure gebeurt om geschikte partners te vinden voor de uitvoering van dit project en is er een extra subsidiedossier ingediend voor Digibanken. 

Acties

AP V1.3: We communiceren eenvormig en duidelijk

Terug naar navigatie - AP V1.3: We communiceren eenvormig en duidelijk

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle profileert zich als een betrokken en open organisatie met een eenvormige communicatie- en huisstijl. Via een aangepaste, duidelijke en uniforme communicatie willen we de afstand tussen de organisatie en de bevolking verkleinen. Binnen de verschillende communicatiekanalen wordt er vertrokken vanuit de beleving van de gebruiker. We laten mensen zelf aan het woord: hiermee communiceren we niet alleen op mensenmaat, we zorgen ook voor betrokkenheid en verbinding tussen burgers, de eigen buurt, de stad.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

We promoten onze kindvriendelijke horeca met een zomercarnavalspeurtocht.

Het stadspanel werd bevraagd over de communicatie en dienstverlening van de stad vanaf eind mei; het rapport verwachten we voor september.

We hanteren een lossere communicatiestijl via storytelling, we integreren menselijke en authentieke beelden in de communicatie, en een crossmediale aanpak is ook verworven in de stedelijke communicatie.

Voor de gerichte communicatie van verkeershinder gebruiken we Hoplr.

Acties

AP V1.4: De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen

Terug naar navigatie - AP V1.4: De organisatie geeft een dienstverlening ook op maat van kinderen en stimuleert anderen om dit ook te doen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Een kindvriendelijke stad streeft in alle beleidsdomeinen naar respect voor de rechten van het kind. Kindvriendelijkheid vormt dan ook een rode draad doorheen de strategische meerjarenplanning. Bij de verdere uitbouw van onze dienstverlening hebben we oog voor onze kinderen en stimuleren we anderen dit ook te doen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

In 2021 werd het project ‘kindvriendelijke horeca’ opgestart. In het voorjaar 2022 zijn er 2 nieuwe zaken toegetreden.  Ondertussen zijn er 7 horecazaken die via het project hun zaak kindvriendelijker maken. 

Om het project meer in de kijker te zetten werd er een stadswandeling uitgewerkt. Aan de hand van een zoektocht komt men langsheen de deelnemende kindvriendelijke Halse horecazaken.   

Onze mascotte Basiel speelt in het geheel een belangrijke rol.  

Acties

AP V1.5: Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners

Terug naar navigatie - AP V1.5: Stad Halle breidt de zorginfrastructuur uit in functie van de behoefte van de betrokken inwoners

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle implementeert een verbreding en optimalisatie van het zorgaanbod dat een antwoord biedt op de lokale noden. Om een doeltreffend, integraal en kwaliteitsvol zorgaanbod te realiseren, investeert Halle in nieuwe zorginfrastructuur die hieraan tegemoetkomt. Daarnaast zet de stad ook in op het ontwikkelen en versterken van netwerkstructuren met diverse partners met het oog op afstemming en aftoetsing van organisatie- en kennisdeling, samenwerking en de uitwerking van vernieuwende initiatieven.

SDG's

Prioritair/niet-prioritair pepperflow

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

Stad Halle werkt samen met 6 buurgemeentes in kader van de eerstelijnszone. Sinds begin 2021 speelt de eerstelijnszone een leidende rol in de werking van de 2 vaccinatiecentra in de regio. De samenwerking met de betrokken steden en gemeenten is intensief. Het vaccinatiecentrum bleef in het voorjaar 2022 in zijn huidige vorm (containers) staan, dit nog tot december 2022. Vanaf mei 2022 werd overgegaan naar een waakfase met beperktere openingstijden. 

De cluster ‘Zorg & Verbinding’ krijgt verder vorm. In het voorjaar 2022 werd het IAO project verder uitgewerkt, kreeg het Oké team een nieuwe uitvalsbasis en wordt er vormgegeven aan het onthaal van de subsector zorg. 

De BelRai screener is in voege gegaan binnen de gezinszorg als nieuwe inschalingsmethode. De invoering voor de residentiële zorg (BelRai Long-Term care Facilities) wordt voorzien in 2023. 

Via een samenwerking met MetSense worden er sinds 2021 maaltijden geleverd, niet enkel aan buurtrestaurant 't Vondel, maar ook aan het WZC Zonnig huis, de dienstencentra en thuismaaltijden van stad Halle. Dit via een sociaal economie initiatief.  Deze werking werd in het voorjaar van 2022 verder uitgebreid voor de catering van onze kinderopvang ‘t Kadeeke en ‘t Pagadderke.  

Acties

AP V1.6: De stad ontwikkelt een efficiënt en kwaliteitsvolle kinderopvang

Terug naar navigatie - AP V1.6: De stad ontwikkelt een efficiënt en kwaliteitsvolle kinderopvang

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ontwikkelt, vanuit een breed netwerk, een efficiënt, toegankelijk en kwaliteitsvol aanbod kinderopvang, dit voor zowel voor- als buitenschoolse opvang. We realiseren uitbreiding en optimalisatie van het bestaande aanbod en zetten in op vernieuwende projecten.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022: 

De werken in ‘t Pagadderke zijn afgerond, wat betekent dat de tijdelijke opvangsite in Centrum Van Koekenbeek stopgezet is.  

Agentschap Opgroeien lanceerde een oproep voor lokale besturen voor 250 bijkomende plaatsen met inkomenstarief die toegekend worden. Halle is niet bij de 20 geselecteerde gemeenten met de hoogste opvangnood.  

De bevraging voor de uitrol van het BOA-decreet werd voorbereid zodat de verschillende doelgroepen dit najaar bevraagd kunnen worden.  

Acties

AP V1.7: De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Terug naar navigatie - AP V1.7: De stad ondersteunt de Halse jeugdverenigingen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ondersteunt, vanuit zijn regierol, de uitbouw van Halse jeugdverenigingen die voor kinderen en jongeren een aantrekkelijk vrijetijdsaanbod realiseren, pedagogische accenten leggen en inspelen op hun leefwereld en interesses.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

Alle jeugdverenigingen worden ingepland voor een brandpreventieverslag in najaar van 2022 . Dit kan via de website van de brandweerzone. De dienst kinderen en jongeren gaat mee op de rondgang. Hoofdbedoeling is om te kijken of de lokalen in orde zijn maar evengoed te kijken naar de maximumcapaciteit: bvb naar aanleiding van de feestjes in jeugdlokalen. 

Intussen heeft de brandweer wel al een rondgang in het jeugdhuis gedaan. 

In november 2021 hebben we vanuit de cluster Kinderen & Jongeren twee vormingen aangeboden voor jeugdverenigingen. Omdat niet iedereen de kans heeft gehad hieraan deel te nemen, en wegens het succes, hebben we in 2022 al opnieuw vormingen ingepland voor de jeugdverenigingen. In het voorjaar was dat ‘iedereen wint’ (over het toegankelijker maken van bestaande spelletjes) en ‘straffen en belonen’. In het najaar staan er ook 2 vormingen op de planning: ‘de fantasiewereld van kinderen’ en ‘de werking toegankelijker maken’.  

Acties

Doelstelling V2: We zorgen voor een gericht en sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Het nieuw Decreet Lokaal Sociaal Beleid wil handvaten aanreiken die toelaten om echt te kiezen voor kwetsbare medeburgers. Het lokaal bestuur kan de coördinatie opnemen en ervoor zorgen dat diensten en organisaties gezamenlijke verantwoordelijkheid opnemen om de problemen, op diverse terreinen, aan te pakken. Halle wil daarom werk maken van een gericht en sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad. Daarmee bouwt ze zelf aan hulp- en dienstverlening die afgestemd wordt op de meest kwetsbaren, maar ondersteunt en optimaliseert ze ook samenwerkingen en projecten met diverse partners om deze doelstelling te realiseren.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We zorgen voor een gericht sociaal beleid op maat van de meest kwetsbare inwoners van onze stad’:

  • Actieplan V2.1 De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.
  • Actieplan V2.2 De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.
  • Actieplan V2.3 We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen
  • Actieplan V2.4 De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op
  • Actieplan V2.5 Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod
  • Actieplan V2.6 De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.
  • Actieplan V2.7 De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V2.1: De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.

Terug naar navigatie - AP V2.1: De stad ondersteunt en stimuleert alle gezinnen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle is een stad waar kinderen moeten kunnen opgroeien in warme en krachtige gezinnen. De stad bouwt hiertoe een divers gezins- en opvoedingsondersteunend beleid uit. Er worden diverse initiatieven geïnitieerd zodat ouders nabij en op maat ondersteuning en begeleiding vinden in hun opvoedingstaak.
Met het beleid voor gelijke onderwijskansen wil de stad Halle alle kinderen dezelfde optimale mogelijkheden bieden om te leren en zich te ontwikkelen. De stad werkt hiervoor intensief samen met de verschillende onderwijspartners via projecten, en stimuleert samenwerking en netwerking om de toegankelijkheid van het onderwijs te maximaliseren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

De cluster Kinderen & jongeren en het JAC (jongerenaanbod van het CAW) van Halle zijn op dezelfde locatie gehuisvest en hebben een goed contact. Het CAW heeft inmiddels ook meer ingezet op jongerenhulpverlening waardoor er nu 6 jongerenhulpverleners in Halle zitten. De subsidieaanvraag van het CAW voor een Overkophuis in JC De Kazerne werd goedgekeurd. De ontmoetingsruimte in JC De Kazerne werd ingericht als inloopruimte voor jongeren. De Overkopwerking bereikt vooral jongeren van 12 tot 15 jaar. De medewerkers trekken nog regelmatig de straat op om nieuwe jongeren aan te spreken en naamsbekendheid te verwerven. 

Alle voorbereidingen werden getroffen voor het organiseren van een taalbad in de zomer op speelplein Joepie. Het is de bedoeling om ons taalaanbod voor kinderen en jongeren uit te breiden in de toekomst.  

Acties

AP V2.2: De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.

Terug naar navigatie - AP V2.2: De stad voert een actief sport- en gezondheidsbeleid op maat van iedereen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle zet in op gezondheid. Enerzijds activeert ze iedere inwoner tot levenslang sporten door een divers, kwalitatief, toegankelijk beweeg- en sportaanbod te organiseren en te ondersteunen. Anderzijds werkt de stad een lokaal gezondheidsbeleid uit dat, vertrekkend van een degelijke kennis en analyse van de gezondheidssituatie van de inwoners en wijzigingen binnen de gezondheidssector, prioriteiten legt en ontwikkelt tot een samenhangend geheel van preventieve en curatieve acties. Bijzondere aandacht gaat naar het bereiken van kwetsbare doelgroepen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

Halle ondertekende het charter 'gezonde gemeente’ en er wordt in dat kader al nauw samengewerkt met LOGO, VAD en Gezond Leven voor het gezondheidsbeleid in onze gemeente. Er wordt ook samengewerkt met Beersel en Sint-Pieters-Leeuw in het kader van BOV (bewegen op verwijzing) en met de gemeenten van de eerstelijnszone (Halle, Beersel, Sint Pieters Leeuw, Pepingen, Linkebeek, Drogenbos en Sint-Genesius-Rode) voor het ruimere welzijns- en gezondheidsbeleid 

Op 12/7/2021 kregen we van de Vlaamse overheid bevestiging dat we samen met Beersel, Sint Pieters Leeuw en Pepingen subsidies krijgen voor de ontwikkeling van het lokaal preventief gezondheidsbeleid. In het najaar 2021 en voorjaar 2022 werd een inventaris gemaakt van acties die ikv preventieve gezondheid werden uitgevoerd in de gemeenten van het IGS. Op basis van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen en de inventaris, werd een beleidsplan en jaarplan 2022 opgemaakt.  

Daarnaast kreeg Saamo goedkeuring voor het project circulaire voedselhubs. De stad is hierin betrokken partner. Saamo heeft dit voorjaar verkennende gesprekken gevoerd met mogelijke partners, zowel in Halle als in Leuven en Vilvoorde waar ze ook circulaire voedselhubs uitbouwen. 

Acties

AP V2.3: We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen

Terug naar navigatie - AP V2.3: We realiseren een geïntegreerd breed onthaal (GBO) binnen eerstelijnszone Zennevallei gericht op kwetsbare gezinnen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad wil ervoor zorgen dat alle burgers, en zeker de meest kwetsbaren, toegang tot zorg en hulpverlening krijgen. Halle zet daarom in op de realisatie van een integraal lokaal sociaal beleid, een geïntegreerd onthaal en een evenwicht tussen de actor- en regierol bij de uitwerking ervan. Een nauwe samenwerking en kennisdeling met andere zorg- en dienstverleningspartners is hierbij essentieel.

Bij het realiseren van een geïntegreerd breed onthaal binnen de eerstelijnszone Zennevallei kunnen hulpverleners de doelgroep aanmelden via een digitaal aanmeldplatform. We proberen o.a. via buurtwerking de doelgroep te bereiken. Er komt een stuurgroep met de sociale diensten, het CAW en de diensten maatschappelijk werk met het oog op informatie-uitwisseling en innovatieve projecten en een praktijkgroep met basiswerkers voor trajectbepaling. Een coördinator zorgt voor deze afstemming en de betrokkenheid van basiswerkers en de doelgroep.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

Het GBO-plan werd geschreven en goedgekeurd door de 3 verplichte partners: de 7 lokale besturen van de eerstelijnszone, het CAW en de mutualiteiten.  Dit plan werd in het voorjaar 2022 goedgekeurd.  

De eerstelijnszone heeft intussen een medewerker in dienst genomen voor de opstart GBO.  

De stad startte het project “Preventieve gezondheidsmaatregelen - Samenwerkingsovereenkomst voor het project bevorderen van psychosociaal welzijn bij jongeren" op met middelen vanuit POD Maatschappelijke integratie. Deze zijn toegekend om het psychologisch welzijn van kwetsbare personen te bevorderen. Het project focust zich op leerlingen die de link met de school verloren hebben en/of met hun netwerk. Groep INTRO en Arktos zullen het project realiseren aansluitend bij hun NAFT-werking. Voor het basisonderwijs liep het project PLEK het afgelopen jaar. Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Halle, is gestart met dit ‘project voor leerlingen in hun eigen kracht’.  

Acties

AP V2.4: De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op

Terug naar navigatie - AP V2.4: De stad zoekt kwetsbare doelgroepen actief op

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Via verschillende outreachende praktijken wil de stad verbinding maken met maatschappelijk kwetsbare doelgroepen. Uitgangspunt bij deze initiatieven is het actief contact leggen met de kwetsbare doelgroep zodat de toeleiding naar de hulp- en dienstverlening vlotter kan verlopen en signalen sneller opgevangen kunnen worden.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

Voor de organisatie van een volwaardige babytheek vonden we geen partner.  

Stad Halle ontving tot eind juni 84 Oekraïnse vluchtelingen, waarvan een klein deel ondertussen terugkeerde naar Oekraïne. Het merendeel van de vluchtelingen vond onderdak via het eigen netwerk, twee families via #plekvrij, maar we huisvesten ook 29 Oekraïners in eigen of gehuurde panden. De aflevering van de zogenaamde A-kaart verliep vlot.  

Vanaf mei organiseerde Sancta Maria een Oekraïneklas met ondersteuning van de stad; de eerste weken van juli kunnen Oekraïense kinderen en jongeren terecht op een zomerschool op speelplein Don Bosco. 

In uitvoering van het corona-herstelplan werd een maatschappelijk werker aangeworven, die aanwezig is in Halse lagere scholen om kwetsbare gezinnen toe te leiden tot het hulpverleningsaanbod. Deze actie werd in 2021 nieuw toegevoegd aan de meerjarenplanning,: V2.4.3 Een brugfiguur in de Halse basisscholen leidt kwetsbare gezinnen toe tot het hulpverleningsaanbod.  Sinds de opstart van het project op 10 januari 2022 verkregen 47 gezinnen intensieve begeleiding. De brugfiguur is aanwezig in 4 basisscholen: Don Bosco kleuterafdeling, Zilverberk kleuterafdeling,  Sancta Maria lager onderwijs en HHC Vondel lager onderwijs.

Stad Halle krijgt daarnaast een subsidie van de Vlaamse overheid voor de opstart van het project ‘zorgzame buurten’ in een deel van Buizingen. Het project heeft als doel de sociale cohesie in Buizingen te bevorderen en de zorgnoden van de buurt in kaart te brengen. De uitvoering is uitbesteed aan Groep Intro. 

Acties

AP V2.5: Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod

Terug naar navigatie - AP V2.5: Kwetsbare doelgroepen krijgen maximale kansen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Het stadsbestuur ondersteunt en organiseert een vrijetijdsaanbod voor kwetsbare doelgroepen. Dit gebeurt via de uitbouw en optimalisatie van een aangepast aanbod, het wegwerken van drempels en een samenwerking met gespecialiseerde organisaties.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

Stad Halle investeert in buurtsportwerking door de mobiele sportkar in te zetten op verschillende locaties ism buurtwerk, schoolopbouwwerk en Habbekrats. Er werd programma afgerond in het voorjaar 2022 met onder andere een initiatie capoeira, zwemmen, een zaalvoetbaltornooi, een fietstocht, een initiatie BMX'en en een initiatie skateboarden. 

Het leerbuddy-project schooljaar 2021-2022 is afgerond. De vraag bleef groter dan het aanbod en het was niet evident om voldoende vrijwilligers te vinden voor dit project, daarom werkt de cluster Kinderen en jongeren, in overleg met de scholen, een alternatieve werking uit voor volgend schooljaar.  

Het ‘rap-op-stap-kantoor' kende een moeizame start wegens Covid. Er bleef slechts één vrijwilliger over en het aantal klanten lag niet hoog. In mei 2022 werd een nieuwe oproep gelanceerd voor naar nieuwe vrijwilligers.  Op heden werken we met 4 vrijwilligers die d.m.v. een beurtrol het kantoor bemannen. In het voorjaar 2022 werd een uitstap naar Trainworld in Schaarbeek georganiseerd om het ‘rap-op-stap-kantoor' in de kijker te zetten. 

Om rechthebbenden van de actie Kom!pas beter te bereiken, wordt vanaf begin 2022 gewerkt met een proactieve toewijzing. Om het aanbod beter bekend te maken bij de doelgroep ging op 7 mei het eerste kom!pasfestival door. Kom!passers konden zo verenigingen leren kennen door mee te doen aan een initiatie of door langs te gaan bij hun infostand.  

Acties

AP V2.6: De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.

Terug naar navigatie - AP V2.6: De stad bestrijdt armoede vanuit alle beleidsdomeinen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De stad wil inzetten op dienstverlening en beleidsinitiatieven die inclusiviteit hoog in het vaandel dragen. Halle beschouwt de bestrijding van armoede dan ook als een uitdaging over alle beleidsdomeinen heen. Daarom werkt de stad aan een inclusief en geïntegreerd armoedebeleid vanuit de diverse beleidsdomeinen (wonen, werken, budgethulp, zorg, opvoeding, e.a.). Ze organiseert meer synergie op het terrein door een betere samenwerking en coördinatie met en tussen verschillende partners.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

Na de pandemie startte de jobwerkbank opnieuw op in mei. Opgeleide vrijwilligers begeleiden cliënten van de sociale dienst bij het zoeken naar vacatures en bij het solliciteren.  

Tot en met mei startten er maar zeven nieuwe 'art. 60 tewerkstellingen'. Ondertussen is het team van jobcoachen weer op sterkte.  

We hebben de catering van het kinderdagverblijf geïntegreerd in vzw MetSmaak, om het kinderdagverblijf te ontzorgen.  

Acties

AP V2.7: De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Terug naar navigatie - AP V2.7: De stad neemt haar regierol inzake sociale economie op.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De stad Halle heeft bijzondere aandacht voor het tewerkstellen van mensen voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt het grootst is. Daarnaast wil de stad de regierol opnemen inzake sociale economie en tewerkstelling in de regio Zuidwest Rand.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

In juni 2022 heeft de regisseur sociale economie binnen drie lokale besturen van Zuidwest Rand getuigenissen verzamelt omtrent samenwerkingen tussen lokale besturen en sociale economie organisaties. Dit zijn inspirerende voorbeelden die de samenwerking tussen verschillende sectoren met sociale economie kunnen bevorderen.  

Voor de uitvoering van het grote subsidiedossier rond e-inclusie wordt voor de uitvoering van verschillende deelprojecten gezocht naar geschikte sociale economie-organisaties. 

Op 3 mei 2022 vond de jobbeurs VDAB i.s.m. Zuidwest Rand plaats. Er vonden drie workshops voor werkzoekenden plaats: een toelichting door VDAB over individuele beroepsopleiding, één over zelfstandig ondernemen en een toelichting door Travi over interimwerk. Het opzet van deze jobbeurs was om werkzoekenden te laten kennis maken met de lokale werkgevers regio Zuidwest Rand. Er waren ongeveer 350 bezoekers. 

Acties

Doelstelling V3: We versterken het buurtgevoel en de samenhang in onze stad

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Het Halse beleid, de omgeving en vernieuwende projecten moeten ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen stimuleren. Halle wil met diverse initiatieven het samenleven in de stad bevorderen. Het versterken van de sociale cohesie en verbeteren van de leefbaarheid van buurten staan hierbij centraal.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘We versterken het buurtgevoel en de samenhang in onze stad’:

  • Actieplan V3.1 We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.
  • Actieplan V3.2 Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen
  • Actieplan V3.3 De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V3.1: We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.

Terug naar navigatie - AP V3.1: We stimuleren ontmoeting en interactie tussen inwoners, buurten en gemeenschappen.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Halle stimuleert ontmoeting en interactie via inspraak, participatie en het ondersteunen van burgerinitiatieven. Halle motiveert en ondersteunt hierbij initiatiefnemende burgers.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

G-sport kreeg een plaats bij G-schaatsen (januari), het Valentijnsbal (februari), de Urban Run & Walk (maart), de Buitenspeeldag (april) en de Supermove (juni). Voor schoolsport organiseerden we voor lager en secundair onderwijs telkens 10 activiteiten tot en met mei. We bevorderen samenwerkingen tussen clubs en sociale organisaties door Sportbuddies, begeleide wandelingen, fietstochten en zwembeurten en de fietsschool voor volwassenen.

Burgerbudget Halle bracht in totaal 25 voorstellen op.

Stad Halle In juli 2022 waren 5282 huishoudens aangesloten op Hoplr, of 30% van het totaal.

Acties

AP V3.2: Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen

Terug naar navigatie - AP V3.2: Vanuit de regierol zet Halle in op sociaal wonen en promoot alternatieve woonvormen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle ondersteunt vanuit zijn regierol de ontwikkeling van een passend woonaanbod voor elke doelgroep, met specifieke aandacht voor sociaal wonen en alternatieve woonvormen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

Er werd in 2021 een sociaal woonbeleidsconvenant goedgekeurd door de VMSW voor 79 bijkomende sociale huurwoningen. Deze convenant loopt nog tot 1 september 2023.  

Vanuit de werking van woonwinkel Zennevallei worden de mogelijkheden voor het sociaal beheersrecht onderzocht. Hiermee kunnen leegstaande woningen sociaal verhuurd worden.  

De stand van zaken van projecten wordt doorlopend afgestemd in overleg tussen de stad en de huisvestingsmaatschappij Woonpunt Zennevallei.  

Acties

AP V3.3: De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Terug naar navigatie - AP V3.3: De stad versterkt en stimuleert buurtzorg

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

De doelstelling van buurtzorg is mensen hulp en zorg te bieden in de eigen omgeving. Door buurtzorg te organiseren trachten we een antwoord te bieden op de uitdagingen in de zorg. Halle versterkt en stimuleert buurtzorg door het eigen aanbod uit te breiden, buurtnetwerken op te zetten en door vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen. Via een netwerk van professionele medewerkers en vrijwilligers willen we de behoefte aan zorg sneller vaststellen, signaleren en opstarten met oog op de behoeften van de individuele zorgvrager.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

Het inspraakmoment betreffende de weide naast assistentiewoningen Ten Hove ging door tijdens het wijkfeest begin juli 2021. Momenteel ligt dit dossier bij het projectbureau dat de nodige adviezen inwint en een plan uitwerkt.  

Buurtgerichte zorg is 1 van de thema’s die verder uitgewerkt wordt in de werkgroepen van de reorganisatie van subsector zorg. Doel is om het begrip "buurtgerichte werking/zorg" te definiëren, om zo tot een visie te komen. 

Er werd daarnaast ingetekend op de projectoproep 'Zorgzame buurten' met het project OkzO: O staat voor onthaal, ontmoeting, k voor kennismaking en kracht, z voor zorg en O voor ondersteuning, ontzorgen. De projectaanvraag werd begin 2022 goedgekeurd en de buurtwerker die dit project zal uitvoeren is midden april gestart met kennismakingsgesprekken in Buizingen.   

Acties

Doelstelling V4: Elke Hallenaar wordt actief betrokken bij het uitstippelen van ons beleid

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

Participatie en co-creatie hebben verschillende voordelen. Het creëert betrokkenheid van inwoners, verhoogt de legitimiteit van beslissingen en verbetert daarmee ook de slagkracht van het beleid. Tegelijk kan participatie ook zorgen voor inhoudelijke verrijking en kan het alternatieven aanreiken voor de kijk op een probleem. Participatie doet vertrouwen in elkaar groeien en versterkt de betrokkenheid. Een doorgedreven dialoog tussen de lokale overheid en burgers/belanghebbenden zorgt voor meer verbinding en een dienstverlening die in grotere mate beantwoordt aan de behoeften en verwachtingen van onze inwoners.

Overzicht actieplannen

Terug naar navigatie - Overzicht actieplannen

Volgende actieplannen geven invulling aan de doelstelling ‘Elke Hallenaar wordt actief betrokken bij het uitstippelen van ons beleid’:

  • Actieplan V4.1 De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.
  • Actieplan V4.2 Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit
  • Actieplan V4.3 Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen
  • Actieplan V4.4 De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Binnen deze doelstelling zijn er geen prioritaire actieplannen bepaald.

Actieplannen

Terug naar navigatie - Actieplannen

AP V4.1: De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.

Terug naar navigatie - AP V4.1: De stad betrekt zoveel mogelijk de burgers en organisaties bij haar beleid.

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

Het Halse stadsbeleid is waar mogelijk een participatief beleid. De stad betrekt optimaal haar inwoners en diverse actoren in de stad zoveel mogelijk, en dit zowel bij beleidsontwikkelingen als bij acties. Dit gebeurt door hen te informeren, te laten meedenken, te laten adviseren, mee communiceren, mee te laten werken, mee te laten beslissen en/of te laten co-creëren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

Inwoners kunnen de voortgang van het meerjarenplan opvolgen via het beleidsplatform, dat gelanceerd werd voor de jaarrekening 2021. 

In april was er een droomatelier in Don Bosco. Hier werden de eerste voorstellen en ontwerpen voor proefopstellingen in de zomer met de wijkbewoners opgemaakt. Op bouwdagen in Don Bosco en Nieuw Rodenem konden wijkbewoners proefopstellingen maken voor klimaatrobuuste ingrepen voor hun wijk (ontharden, vergroenen, verblauwen). 

Na bevraging van de bewoners van de Nieuwstraat besliste de stad om de toegang tot de straat te handhaven per ANPR-camera. Voor de speeltuin Europalaan en de toegankelijke speeltuin Stroppen konden omwonenden hun inbreng doen in het voorjaar, die nu in de uitvoering wordt verwerkt. Het Hoplr-platform laat ook toe om voor kleinere ingrepen vlotter de inwoners te consulteren, bijvoorbeeld bij de afschaffing van het beurtelings parkeren in de Beertsestraat.  

Acties

AP V4.2: Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit

Terug naar navigatie - AP V4.2: Halle bouwt samen met kinderen en jongeren een kindvriendelijke stad uit

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle voert een kind- en jeugdvriendelijk beleid, dat zichtbaar is in alle levensdomeinen en met aandacht voor kwetsbare jongeren. In een kindvriendelijke stad zijn kinderen en jongeren volwaardige medeburgers en krijgen ze de kans om deel uit te maken van de stad, er mee over na te denken en er als volwaardige inwoners mee vorm aan te geven.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

Er is sinds 2020 extra ingezet op gezamenlijke scholenwerking en communicatie vanuit de 3 teams binnen cluster Cultuur, toerisme en bibliotheek (CTB). Dit resulteerde in de lancering van de website https://abchalle.be/ waarin het schoolaanbod 2021-2022 opgenomen is. Zo heeft de school meteen een overzicht op het cultuuraanbod van de stad. Schoolaanbod 2022-2023 staat online en de scholen werden hierover ingelicht. 

Voor het (her)inrichten van de openbare ruimte en speelpleinen is inspraak van de doelgroep belangrijk. De cluster Kinderen & jongeren zorgt voor elk speelpleintje voor een inspraaktraject. Dit gebeurt in 2022 onder meer voor de speeltuin in Breedhout, de Europalaan, het inclusief toestel op Stroppen, de heraanleg voor de buitenruimte van ‘t Pagadderke en de buitenschoolse kinderopvang de Varkenssnuit.  

Halle zet ook in op het betrekken van vloggers/influencers om kinderen en jongeren te bereiken. Dit wordt onder andere gerealiseerd via het project ‘Laat jouw Halle zien’ en de #Halledaarheen reporter tijdens de zomer. 

Sinds enkele jaren biedt de stad via een ‘blokspot’ ruimte om te studeren aan leerlingen en studenten. Dit is intussen recurrent beleid. 

Acties

AP V4.3: Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen

Terug naar navigatie - AP V4.3: Het uitstippelen van het beleid gebeurt via diverse adviesgroepen

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Samenleving

Halle neemt de nodige initiatieven om de participatie met de burgers te bevorderen. Een vorm van burgerparticipatie zijn de adviesraden. Via diverse adviesraden wint de stad Halle advies en informatie in, die gebruikt wordt bij beleidsvorming. Door het optimaliseren van de samenwerking met de verschillende adviesraden wil men inspraak van diverse doelgroepen realiseren.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

De meeste acties onder dit actieplan werden reeds gerealiseerd of zijn intussen opgenomen in het recurrent beleid. We verwijzen hier naar het actualiseren van het subsidiereglement voor Halse verenigingen die lid zijn van die milieuraad, het stroomlijnen van de bestuurs- en beheerraden binnen de cluster cultuur, toerisme en evenementen en het optimaliseren van de rol en werking van de adviesraden. 

In kader van het bereiken van senioren ikv het vrijetijdsaanbod is er in het najaar een seniorenweek voorzien, georganiseerd door de seniorenraad. 

Acties

AP V4.4: De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Terug naar navigatie - AP V4.4: De stad heeft oog en oor voor wat er leeft bij de inwoners

Omschrijving (toelichting)

Verantwoordelijke sector: Dienstverlening

De stad wil weten wat er leeft en wat de noden zijn van de inwoners van onze stad. Via diverse communicatie- en sociale mediakanalen worden de noden en behoeften van burgers gecapteerd. Deze informatie wordt gebruikt om de eigen dienstverlening te optimaliseren en eventueel bij te sturen.

SDG's

Kwaliteit (toelichting)

Opvolgingsrapportering 2022:

In januari werd het stadspanel bevraagd over mobiliteit en verplaatsingen; een representatief staal van 750 Hallenaren nam deel. In mei en juni liep de bevraging over de communicatie van de stad, waarvan het rapport in het najaar verwacht wordt. 

Acties