Kwaliteit (toelichting)
Jaarrekening 2023:
Dat de stad de SDG’s effectief wil gebruiken als leidraad bij het beleid dat ze voert komt duidelijk tot uiting in het meerjarenplan waarbij alle actieplannen uitdrukkelijk aan deze SDG’s gekoppeld zijn. Er werd begin 2021, een eerste SDG-rapport opgemaakt, obv gekoppelde indicatoren per SDG. Dit werd ook in 2023 opgemaakt.
In het najaar nam Halle opnieuw deel aan 'De week van de duurzame gemeenten' en werden er een aantal duurzame helden genomineerd. De focus lag in 2023 op helden die bijdragen aan SDG 4, samen voor onderwijs.
Om ook jongeren te betrekken bij de week van de duurzame gemeenten werden er SDG-tijdcapsules op de speelplaatsen van de basisscholen en secundaire scholen in Halle voorzien. Leerlingen konden hun ideeën over een duurzamer Halle posten.
Het intergemeentelijk SECAP werd goedgekeurd door de gemeenteraad in september 2022. Het plan werd daarop ingediend bij de Europese Unie. In 2023 werd er een eerste keer gerapporteerd over het klimaatplan naar Europa.
Ondertussen werd naast LEKP 1.0 ook LEKP 2.0 ondertekend. Daarnaast werd er aan de gemeenteraad tevens voorgesteld om LEKP 2.1 te ondertekenen. LEKP 2.1 is een addendum van LEKP 2.0 met als hoofddoel het voorkomen van energie-armoede. De versnelde uitbreiding van de engagementen blijft urgent door de energiecrisis van het afgelopen jaar.
De bijkomende financiële ondersteuning indien LEKP 2.1 ondertekend wordt, is noodzakelijk om de klimaat doelstellingen te behalen. Er werd een samenwerking uitgewerkt met klimaatpunt voor het uitvoeren van een wijkrenovatie inclusief klimaattafels om hier antwoord op te bieden. De uitrol hiervan zal doorlopen in 2024.
Tenslotte werden er in 2023 een aantal (intergemeentelijke) workshops georganiseerd rond warmtezonering en beleidsinstrumenten, dit in kader van de opmaak van een warmteplan. Doelstelling is om het intergemeentelijk warmteplan in voorjaar 2024 in definitief ontwerp voor te leggen aan het bestuur.